Vaš pametni telefon može raditi visoko kvalitetne slike, možete na njega spremiti svu multimediju koju želite, ali isto tako može biti i zamjena za fizičke (kreditne) kartice.
Mobilni novčanik je upravo to što i samo ime kaže – “novčanik” koji živi unutar vašeg mobitela, a ne u zadnjem džepu vaših hlača.

Zašto biste to htjeli koristiti? Zato što mobitel uvijek imate sa sobom, te vam nudi prilično lagan način da plaćate stvari u trgovinama. Takvi digitalni novčanici su odlični jer na jednom mjestu možete imati sve svoje kartice, loyalty klub kartice, “membership reward” kartice, te vam netko može teže ukrasti karticu.

Fizičku karticu možete izgubiti ili ju vam netko može ukrasti, dok vam digitalnu karticu ne može. Čak i da vam netko ukrade mobitel ili ga izgubite, teško da će ga netko otključati i iskoristiti karticu. Prije ćete vi blokirati iste.

Prije nego skinete s Google Playa ili Apple Storea digitalni novčanik, pogledajmo još neke pogodnosti koje ima.

plaćanje mobitelom

 

Prednosti korištenja digitalnog/mobilnog novčanika

Definitivno najveća prednost korištenja mobilnih novčanika je što više ne morate sa sobom nositi ogroman novčanik u kojem imate 10+ kartica. Svi mi imamo reward kartice, loyalty kartice, debitne i kreditne kartice i slično. Ako ih stavite u novčanik, one su uvijek s vama kada vam zatrebaju.

Plus, ako možete s njima platiti u trgovini (op.a. nažalost, Hrvatska još dosta zaostaje za ovim trendom), kupnja je mnogo brža. Samo prislonite mobitel na uređaj za beskontaktno plaćanje i to je to.

Nema gotovine, nema sitniša, čekanja dok blagajnica izbroji i vrati vam novac i slično. Plus, kao što smo rekli, manja je šansa da ćete izgubiti karticu/novac, te je mnogo sigurnije plaćanje, no o tome nešto kasnije.

 

Kako točno mobilni novčanici rade?

Zapravo rade vrlo jednostavno. Prvo skinete aplikaciju na vaš Android ili iPhone uređaj. Nakon toga unesete podatke o karticama u dotičnu aplikaciju. Nisu sve aplikacije iste, no mnoge vam nude da unesete hrpu podataka u njih, pa čak i određene kupone za jeftiniju kupnju određenih artikala. Zatim kada plaćate, možete to napraviti na dva načina:

1) Manje vjerojatan način je da odaberete karticu i platite odmah online putem aplikacije (op.a. ponavljamo, Hrvatska taj oblik plaćanja još nema)
2) Prislonite mobitel na uređaj za beskontaktno plaćanje i putem NFC-a platite račun. Ista tehnologija s kojom plaćate u trgovini kada prislonite karticu na spomenuti uređaj.

Gdje možete koristiti mobilni novčanik?
Mnoge poslovnice u Hrvatskoj i svijetu, nude beskontaktno plaćanje preko mobilnih novčanika. U Americi je jako raširen Apple Pay (barem kod iPhone korisnika), dok on u Hrvatskoj ne funkcionira. Ali zato na Android telefonima funkcionira Android Pay, Samsung Pay i slične aplikacije.

plaćanje terlefonom

Vjerujemo da će kroz koju godinu ovakav način plaćanja zaživjeti i u Hrvatskoj.
Postoje naravno i nedostaci ovog plaćanja jer ne znate koje trgovine prihvaćaju ovakvo plaćanje, a koje ne, pa ponekad sa sobom morate imati i gotovinu.

Kao i kada idete, na primjer, na tržnicu kupiti svježe voće i povrće. No, u velikoj većini trgovina možete platiti na ovaj način. Čak i Uber, Airbnb i slični prihvaćaju ovakav način plaćanja – putem mobilnog novčanika.

 

Koliko je to sve sigurno?

Informacije koje upišete u mobilne novčanike su kriptirane, tako da vam nitko ne može ukrasti te podatke. Čak da nekim slučajem i uspiju doći do podataka, pošto su oni kriptirani, neće ništa s njima moći napraviti. Ponavljamo, šansa da će se to dogoditi je iznimno mala. Veća je šansa da će vam netko ukrasti fizičku karticu.

Osim toga, na iPhoneu recimo možete dodati “two-factor authentication” što znači da svaku kupnju vi morate potvrditi svojim passcodeom ili otiskom prsta. Bez njega se transakcija ne može izvršiti. Slična stvar je i s Android telefonima.

 

Odabir pravog mobilnog novčanika

Mnoge aplikacije na tržištu nude slične mogućnosti i sigurnosne mehanizme. Koja će vama odgovarati ovisi isključivo o vama – što volite i što želite koristiti. Također, ovisi i o tome kakve kartice koristite i imate. Neke od popularnih aplikacija su Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, Mobile Wallet, eWallet

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here