Ako se bavite razvojem softvera ili poznajete proces istoga, onda znate koliko je to kompleksan posao i da je izuzetno teško biti dobar projekt manager. No, klasični management i klasični razvoj softvera polako odlazi u prošlost.

Došlo je novo vrijeme, novi izazovi, nova generacija programera koja ne može više raditi po starom “waterfall” modelu razoja softvera. Za one koji ne znaju što je to, probati ćemo objasniti u jednoj ili dvije rečenice.

To je model u kojem se softver prvo planira (projektna dokumentacija, planovi, ganttovi dijagrami …) na papiru, a zatim se pokušava pratiti zadani plan. Tako se softver arzvijao godinama, no danas je potreban novi model koji je mnogo agilniji. Agilni razvoj softvera podrazumijeva puno metodologija, a jedna od najpopularnijih je Scrum metodologija.

Zapravo, Scrum je okvir za razvoj softvera. On je vrlo “lightweight”, no teško ga je ispravno implementirati. Mnogi imaju različite varijante Scruma, a da biste postali bolji u njemu, morate vježbati, čitati i eksperimentirati. To zahtjeva određeni trud, no Scrum vam može skratiti vrijeme razvoja softvera do 4 puta i jako povećati produktivnost.

U ovom tekstu ćemo vam dati naših omiljenih 5 knjiga za učenje Scruma. Ako vas zanima razvoj softvera, ali ne želite kodirati, možda bi vam se svidjela rola Scrum mastera u nekoj od domaćih ili stranih kompanija. To je izuzetno zanimljiv posao, a da biste postali dobar Scrum master morate čitati. Uzmite jednu od slijedećih knjiga i krenite ovim zanimljivim putem.

  1. Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process

Kenneth S. Rubin je certificirani Scrum master i jedan od trenera agilnog razvoja softvera. U svojoj bogatoj karijeri je imao različite role – bio je Scrum master, Product Owner i jedan od operativnih direktora u Scrum Allianceu.

Ova njegova knjiga je izddana krajem 2012.-te godine i jedan je od najboljih na temu Scruma. U njoj možete naučiti teoriju i praksu Scruma i definitivno je broj 1 kada govorimo o dobrim knjigama.

To je prepoznato i u svijetu i njegova je knjiga najprodavanija na Amazonu u kategoriji agilnog projekt managementa. Ako vas zanima Scrum, ovo je možda prva knjiga koju morate pročitati. Odmah nakon upoznavanja sa agilnim manifestom.

2) Agile Project Management with Scrum

Autor ove popularne knjige je Ken Schwaber – jedan od začetnika Scruma i autor maloprije spomenutog manifesta. Trenutačno radi kao konzultant i evanđelist Scrum metodologije tako da možete biti sigurni da je ovo odlična knjiga.

Ona se bavi pravilima, rolama i praksom Scruma kroz hrpu realnih scenarija s kojima se Ken susreo. U njoj se vide prednosti i mane Scruma, te greške koje su ljudi radili kada su uvodili Scrum u svoje kompanije i na svoje projekte. Dobro je učiti na tuđim greškama, a ova knjiga ih ima poprilično. Svakako preporučamo za čitanje kako biste izbjegli “početničke greške”.

3) The Scrum Field Guide: Practical Advice for Your First Year

Ako jednog dana budete Scrum master, tada ćete raditi određne greške i susresti se sa novim izazovima, a ova knjiga vam pokušava predočiti koji su to izazovi. To možete isčitati i iz naslova.

Autor ove knjige je Mitch Lacey koji je bio projekt manager u Microsoftu i koji je trenirao buduće Scrum mastere, tako da možete upoznati Scrum iz jedne druge perspektive. On pokušava usporediti klasični projekt management sa agilnim, te vam pokazati koje su prednosti u primjeni Scruma kao jednog od okvira za agilni razvoj softvera.

4) Scrum Shortcuts without Cutting Corners: Agile Tactics, Tools, & Tips

Kada se nađete u relanoj okolini gdje morate koristiti Scrum, nemate baš puno vremena za čitanje i eksperimentiranje. Ova relativno kratka knjiga (cca. 150 stranica) koju je napisao Ilan Goldstein je ono što vam tada treba. Ilan je mnogo toga, a između ostalog i osnivač grupe Scrum Australia.

U ovoj knjigi vam daje 30-ak fleksibilnih savjeta za uvođenje Scruma, “kratice” kako najlakše nešto implementirati, koji je najbolji način i objašnjava zašto je to najbolji način. Vrijedno je čitanja jer vam u kratkom vremenu daje hrpu dobrih savjeta koje možete, a i ne morate, primjenti.

5) Scrum Mastery: From Good to Great Servant-Leadership

I za kraj nam ostaje knjiga Geoff Wattsa – prvog certificiranog Scrum mastera i trenera u Velikoj Britaniji. Geoff je izuzetno inteligentan čovjek koji je godine proveo po raznim kompanijama (privatnim, javnim, vladinim ustanovama …) i sakupio hrpu korisnog iskustva koje je pretočio u ovu knjigu.

On vam želi pokazati kako Scrum dignuti na jednu još veću razinu i kako na kraju “izbaciti” kvalitetan proizvod s kojim će kupac biti i više nego zadovoljan. Na kraju krajeva, to i je cilj Scruma – u kratkom vremenu dostaviti veću vrijednost kupcu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here