Neki vole posao u uredu (ili bilo koji drugi oblik ”stalnog” i ”sigurnog” posla). Dođete na svoje radno mjesto u sedam ujutro, odete u petnaest sati (to jest oko 14:45). Što ste napravili napravili ste. Neki istina se na poslovima ”pretrgnu”. Bez obzira radilo li se o uredskim poslovima, poslovima profesora, učitelja, frizera, kuhara, konobara, građevinskog radnika (kojih navodno nemamo dovoljno pa ćemo ih morati ”uvoziti” iz egzotičnih krajeva svijeta kao što su Kina i Rumunjska).

Svaki od tih poslova ima svoje prednosti i nedostatke. Jedna od prednosti jest svakako ta što ne morate ni na što misliti. Sve- od plaće, pa do raznoraznih podmirivanja tipa uplate za mirovinsko i zdravstveno, radi firma (ili ne radi, ali bi trebala).

Drugi pak vole biti sami svoji šefovi. Raditi kada oni to žele i koliko oni to žele. Imati rokove, ali ne imati i šefa (ili šefove) koji im ”skaču za vrat” svakoga dana i koji ih deset puta nakon radnog vremena zovu mogu li ”obaviti samo još ovo i ovo”. Isti ti vole svoju kreativnost iskoristiti do najveće moguće mjere.

A to se može samo ako se radi kao ”freelancer” ili u prijevodu na hrvatski- slobodni radnik. Jest da i ”freelancing” u Hrvatskoj nije ni blizu definiran kao što je to slučaj kod zapadnih zemalja, ali i to se polako popravlja. Zbog čega ovako dugačak uvod? Iz razloga što ćemo u ovome članku nešto više reći o nekima od najboljih i najtraženijih vrsta ”freelancing” poslova koji se danas traže na tržištu. Ako već jeste freelancer ili se tek želite okušati kao jedan, a htjeli biste vidjeti koji poslovi su najtraženiji, ovaj članak bi mogao biti baš za vas!


 

web developer

Developeri aplikacija, developeri i općenito stručnjaci u vezi dizajniranja i osmišljavanja internetskih stranica.

Neki od poslova koji su svakako najtraženiji (što znači da se i najviše plaćaju) su poslovi web dizajna te poslovi razvoja aplikacija i internet stranica općenito. Android, iOS, JavaScript, Python – bez obzira na to u kojemu od programskih jezika ili na kojim platformama se snalazite, postoji ogromna vjerojatnost da će vas netko htjeti zaposliti, bez obzira bili vi freelancer ili ne.

Želite sami započeti svoj vlastiti ”startup” ili firmu? Product Hunt, Angel List su mjesta koja svakako valja posjetiti. WordPress Jobs je stranica koju bi bilo dobro posjetiti ako želite raditi u WordPress-u kao developer.

 

Unity engineu developeri

Developeri videoigara (Android, iOS, rad u Unity engineu)

Biti developer videoigara je san velikog broja ljudi. Posao developera videoigara za Android i recimo iOS (ali isto tako ako znate raditi u Unity-ju to nikako ne može odmoći) je danas itekako tražen. Možemo u stvari reći da su ovi poslovi u stvari na neki način pod-skupina prve grupe poslova, ali uz neke razlike.

Ono što se traži od vas kao od potencijalnog developera videoigara jest, osim znanje u programiranju i programskim jezicima i jako puno kreativnosti. Što više kreativnosti i ideja – tim bolje! Ako se želite okušati u 3D igrama koje su kompleksnijeg tipa (kao što su recimo RPG ili strategije), za to će naravno, trebati više truda, znanja i ideja.

I još jedna stvar koju valja imati na umu ako želite postati developer igara: nikome nije uspjelo ”iz prve”. Primjer kao što je Rovio – developer megapopularne igre Angry Birds je imao čak pedeset i jedan neuspjeh, ali ih to nije zaustavilo i sada su vrlo uspješni!

 

Fotografi

Vjerovali vi to ili ne, ali ”freelance” fotografiranje je danas vrlo unosan posao. Velika većina vrlo unosnih i dobrih ”freelance” poslova fotografiranja možete raditi na dva načina (što je svakako dobra stvar jer vam daje dodatni izbor): posao možete raditi sami ili s kolegom (ili kolegicom). Jedino što vam treba je smisao za fotografiranje i naravno, dobra kamera bi bila isto tako poželjna.

Ipak, posao ”freelance” fotografa nije lagan. Ipak, ako želite probati i još k tomu ako imate smisao za fotografiranje, zašto ne?  Stranice koje biste mogli posjetiti ako želite biti ”freelance” fotograf su recimo Journalism Jobs ili The Creative Loft.

 

pisac freelancer

Pisac, prevoditelj, spisatelj

Pisanje i prevođenje su dva isto tako vrlo zastupljena, ali i vrlo tražena tipa ”freelancing” poslova na tržištu. Sve što vam za početak treba kako biste se okušali u poslovima pisanja ili prevođenja (naravno, govorim o ”freelancing” poslovima) su računalo, internet, predznanje nekog stranog jezika (što veće predznanje to bolje, pogotovo ako želite postati prevoditelj), pismenost i naravno- ideje.

Sve ostalo- kao što je stil pisanja, način kako pišete neke tekstove, stil prevođenja – sve to se dodatno ”polira” i oblikuje vremenom, kroz iskustvo i kroz kritike (koje znaju biti i konstruktivne, ali i najobičnije ”trollanje”).

Kod pisanja općenito je dobra stvar ta što, s vremenom, gotovo svatko može postati vrlo kvalitetan pisac ili spisatelj. Ako ste pismeni (pod time ne mislim da se znate koristiti računalom nego da znate razliku između recimo slova ”đ” i ”dž” i kada koje od njih ide) i ako imate ideje, s vremenom se možete razviti u vrhunskog ”freelance” pisca (možete pisati članke, knjige i sl.).

Naravno, za sve u čemu želite biti dobri, pa tako i za ovakak posao, treba proći vrijeme unutar kojega trebate steći iskustvo i dodatno poboljšati i usavršiti svoje znanje. Stranice koje vrijedi posjetiti za ovakve vrste poslova su recimo Freelance Writing Jobs, ali i Upwork i Fiverr (s time da su ove dvije burze freelancing poslova odlična mjesta ako želite pronaći gotovo bilo kakav freelancing posao). Fiverr je pogotovo dobra stranica ako ste freelancer-početnik bez obzira na to kakav posao želite raditi, jer za Gig od samo 5 $ možete vrlo brzo pronaći klijente i steći prijeko potrebno iskustvo.

 

web dizajner

Web ili grafički dizajner

Teme za internetske stranice, dizajniranje logoa, postera, različitih brošura, pamfleta, prospekata koji se šalju putem elektroničke pošte, prezentacije u PowerPointu – mogućnosti za web i grafičke dizajnere ima zaista jako puno.

Gdje potražiti poslove koji se odnose na web ili grafički dizajn? Za početak ne bi bilo loše pogledati internetsku burzu freelance poslova kao što je Behance Jobs. Druga isto tako dobra mjesta su recimo 99designs, Fiverr i Upwork (s time da će vam na Fiverr-u i Upworku trebati naravno malo vremena i dok ne ”ulovite” svoje prve klijente i dok se ne uhodate u posao, što je sasvim normalno).

 

Voice acting freelancer

”Voice acting” ili posuđivanje glasa

Voice acting nije jednostvan posao. Tržište je dosta zasićeno i kompetitivno i mišljenja velikog broja onih koji su se tu okušali jest da je uspjeh teško dostići (ali ne i nemoguće). Ono što vam za uspjeh treba je i dobra oprema i vještine, a ako niste blagoslovljeni čarobnim glasom i ”voice coaching” ili glasovni trener.

Ipak, ako se smatrate dovoljno talentiranima i želite se okušati u voice actingu, uz malo sreće i puno truda možete uspjeti. Tko zna, možda se baš vaš glas nađe u najnovijoj reklami, priči u audio knjizi, nekom videu za trening, materijalima za promociju ili pak u videoigri? Moguće je. Stranice koje bi bilo dobro posjetiti za ovakve poslove su recimo Voices, Voice123, VoiceBunny.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Sve to stoji. Samo jedna stvar koja se često povlači po dnevnicima na TVu, evo i u tekstu gore ali uz opravdanu sumnju autora. Istina je da nemamo dovoljno građevinara i konobara ali nije razlog što ljudi neće da rade, nego što je plaća mizerna i nedovoljna za život. Pa zato uvozimo radnu snagu s još lošijim standardom od našega koji hoće da rade za taj minimalac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here