Ako čitate IT portale, tada sve više možete vidjeti riječ “kriptovaluta” u naslovima članaka. Gdje god da se okrenete, koju god da stranicu otvorite, vidjeti ćete članke o kriptovalutama. Pa i na našem portalu sa vremena na vrijeme možete vidjeti članke koji se tiču istih.

Zašto su kriptovalute zanimljive je teško reći u jednoj ili dvije rečenice, no činjenica je da će kriptovalute u budućnosti igrati veliku ulogu u našim životima. Pitanje je dana kada ćemo usluge moći plaćati virtualnim novcem (kriptovalutama), kada ćemo svi trgovati na burzama sa kriptovalutama i kada će ona biti izjednačena sa novcem.

Nemojte se zavaravati – to će se dogoditi prije ili kasnije. Već sada se Bitcoin i Ethereum pokušavaju uvrstiti kao valute na mnogim tržištima i to će se dogoditi. Kad se to dogodi, uslijediti će val drugih kriptovaluta koje će također biti jednake novcu i međunarodno priznate.

Vjerujemo da će se to dogoditi i u Hrvatskoj, mada zakon još ne priznaje uopće Bitcoin i druge valute kao ikakvu valutu ili vrijednost. Čak ne postoji ni porez na trgovanje istima što je jako često pitanje upućeno Poreznoj upravi.

Realno gledajući, priznavanje kriptovaluta će se prvo dogoditi u Japanu, Kini i Americi, a zatim u Europi i samim time u Hrvatskoj. No ovaj tekst neće biti o tome, nego o jednoj od 700+ kriptovaluta koje postoje na tržištu, a to je Ethereum – kriptovaluta sa velikim planovima, a još većim potencijalom.

Mnogi misle da je Bitcoin jedina prava valuta vrijedna spomena, no to je daleko od istine. Etherum velikim koracima grabi ka tronu i pitanje je kada će dostići i prestići Bitcoin.

Ethereum-3

 

Ethereum – kriptovaluta i platforma

Treba razlikovati Ethereum, odnosno Ether kao kriptovalutu (virtualnu kovanicu) i Etherum platformu na kojoj Ether živi. Ethereum je javna, open source, blockchain platforma koja funkcionira uz pomoć smart contracta, odnosno pametnih ugovora, no prije nego uđemo u detalje, pokušati ćemo na jednostavan način objasniti kako Ethereum funkcionira.

Kada vi nešto koristite (npr. web servis, društvenu mrežu …) i spremate svoje podatke, oni se spremaju na računala, odnosno servere koje posjeduju Google, Facebook, Amazon ili netko četvrti. Dotične kompanije imaju jako puno zaposlenih specijalista koji se brinu o tim serverima, sigurnosti, replikaciji podataka i tako dalje. No to je model server-klijent koji je jako ranjiv.

Kada padne server, odnosno bude nedostupan, više ništa ne funkcionira. Ne možete se spojiti na Dropbox i doći do svojih podataka, ne možete posjetiti Facebook i poslati poruku prijatelju, ne možete pročitati mailove na GMailu … Svaka kompanija ima praktički single point of failure, odnosno jednu kritičnu točku.

Kao što bi kreator Apache Web Servera rekao – to je originalni i prvi grijeh Interneta. Upravo taj model koji je danas praktički teško održiv uz sve hakere i napade koji se izvode. Treba postojati određena decentralizacija podataka i servera, a Ethereum je upravo na tom tragu.

 

najbolja kriptovaluta

 

Ono što Ethereum želi biti je “world computer”, odnosno mreža koja će decentralizirati i demokratiziraci spomenuti model “server-klijent”. Korištenjem Ethereuma dobiti ćemo da servere i cloud općenito zamijenimo sa tisućama “čvorova” (nodes) koji će biti raspoređeni diljem svijeta.

U stvarnosti, čvor je svaka osoba koja će dati svoje računalo i resurse i odrađivati određene akcije u skladu sa “zakonima” Ethereuma, odnosno pravilima. Na taj način dobivamo potpunu decentralizaciju koja se može koristiti za bilo što, a to ćete vidjeti u nastavku teksta. Bilo koji projekt, bilo koji softver možete decentralizirati i napraviti ga transparentnijim i boljim, te otpornijim na bilo kakve napade.

Na toj mreži se i generiraju coinovi koji se zovu “Ether” kako bi si čvorovi kompenzirali korištenje njihovih resursa. Ako ste čvor na mreži Ethereum, dobivate za sve transkacije pisanja u blockchain određeni dio Ethera. Upravo je Ether kriptovaluta koja je opasno krenula prema vrhu, kojoj vrijednost drastično raste i koja bi mogla “skinuti” Bitcoin sa vrha najpopularnijih kriptovaluta i prijeći njegovu vrijednost.

Danas na burzi jedan Ether vrijedi preko 280 dolara, mada mu vrijednost varira. No, uzevši u obzir da mu je vrijednost prošle godine bila 0.20 dolara, vidi se drastičan rast. Da ne govorimo da oni koji su pametno uložili i na burzi kriptovaluta kupili Ethere, danas su relativno bogati. Ovisi koliko su ih kupili.

Da ste u osmom mjesecu prošle godine uložili 100 dolara u 500 Ethera, danas bi tih 100 dolara vrijedilo oko 140.000 dolara. Da, dobro ste pročitali. Ista stvar je i sa Bitcoinom. Onaj tko je uložio u BTC prije 5-6 godina danas može imati milijune jer 1 BTC = 2800+ dolara.

 

Ethereum-1

 

No, priliku smo propustili, barem većina nas, ali i da danas uložite novac u Ethereum, velika je šansa da ćete zaraditi 10-ak puta u slijedećih godinu ili dvije. Sve analize kažu da bi do kraja 2018.-te godine, Ethereum trebao stići i prestići Bitcoin, što znači da bi vrijednost Ethereuma mogla biti oko 3000+ dolara.

Spomenimo još samo da svaki čvor na mreži preuzima određena pravila (smart contracte) po kojima radi. Kada određena akcija triggerira smart contract, on se odvrti. Ako je sve u redu i po pravilima, čvor u blockchain (distribuiranu bazu) upisuje podatke. I tako rade svi čvorovi.

I imate potpuno decentraliziranu mrežu gdje svaki čvor zna sve i ima cijelu bazu sa svim podacima. Jedini način da netko “sruši” mrežu je da preuzme kontrolu nad preko 50% Ethereum mreže što je praktički i teoretski nemoguće. Sve u svemu jako zanimljiv koncept koji će definitivno promijeniti Internet kakvog znamo.

Ovo nije poziv da uložite novac koji nemate, ali ako imate novac koji “možete izgubiti”, ulaganje u Ethereum bi vam se moglo isplatiti. Sa uloženih 1000 eura, vjerojatno ćete brzo imati 10.000 eura. Naravno, rizik je isključivo na vama jer isto tako Etherum može pasti na 0 dolara i sve uloženo u njega postaje bezvrijedno. Zato pametno ulažite!

 

Roadmap Ethereuma i potencijalni projekti

Dobro je pitanje kuda Ethereum ide? Platforma je stara dvije godine, no u te dvije godine napravili su jako puno toga. No, još više će napraviti u budućnosti. Ovdje možete naći Ethereum Roadmap za 2017.-u godinu.

Iz teksta možete vidjeti da rade na sigurnosti, kriptografiji, boljim i fleksibilnijim pametnim ugovorima, proof-of-worku, miningu, novim aplikacijama, novim algoritmima i tako dalje. Sa svakim novim featureom, vrijednost Ethera će rasti, ali i rasti će Ethereum mreža na način da će na njoj biti izgrađeni mnogi projekti.

Mnoge države razmatraju da Etherum platformu iskoriste za nacionalne projekte kao što je vođenje knjiga i vlasništva zemljišta.  Zašto to ne bi bilo zapisano u distribuiranu bazu i zašto ne bi bilo transparentno? Zatim tu su projekti za logistiku koji bi mogli smanjiti trenutne troškove koji se mjere u milijardama na svega desetak milijuna dolara, te manji projekti o kojima imamo tek šture informacije.

Pada nam na pamet i firma Uber. Zašto se vožnje i sve novčane transakcije ne bi zapisivale u blockchain, a svi vozači bili čvorovi koji će to zapisivati? Realno, samo nebo je granica što se tiče ove tehnologije. Sve što zamislite, možete ovako napraviti.

Svakako si pogledajte i Siacoin projekt. Radi se o distribuiranom i kriptiranom dropboxu koji će biti decentralizirana i mogao bi biti jako interesantan u budućnosti.

Ethereum kriptovaluta

 

Vitalik Buterin i Vladimir Putin

Zanimljivost vezana uz Etherum dogodila se prije par dana u Rusiji. Glavni programer i čovjek koji stoji iza Etheruma je Vitalik Buterin, sastao se sa jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu – Vladimirom Putinom. Iako nema puno informacija o čemu su razgovarali, evidentno je da je Putina zanimala mogućnost kako implementirati Ethereum u Rusiju i kako pogurati određene projekte.

Plin i nafta donose mnogo novca Rusiji, no i oni su shvatili da moraju proširiti krug djelovanja i da je digitalna ekonomija osnova za sve buduće poslove kojima će se baviti. Također, zanimljivo je da je u Rusiji već odrađen prvi pilot projekt za banke koji se temelji na Etherumu, a u njemu je sudjelovala i Sberbanka.

Sve ukazuje na to da bi Rusija mogla preduhitriti Ameriku i postati prva velika zemlja koja će kriptovalutu prihvatiti kao novac i koristiti ju za brže i sigurnije poslovanje, slanje i primanje novaca, te poslovanje među poslovnim subjektima. Tada više ne bi bilo neplaćanja, prevara i slično, ili bi ih bilo u manjoj mjeri.

U svakom slučaju, priča oko Ethereuma se zahuktava i biti će ju zanimljivo pratiti. Pogotovo kroz ovu i iduću godinu kada bi se mogla dogoditi ogromna ekspanzija Ethereuma ali i ostalih valuta.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here