Izrada sigurnosnih kopija je jedan od osnovnih preduvjeta za adekvatnu zaštitu podataka. Nevažno da li ste privatni ili poslovni korisnik, ako se želite zaštititi od gubitka osobnih ili poslovnih podataka izrada sigurnosnih kopija je najbolje rješenje. Kopija podataka na vanjsku jedinicu (tvrdi disk) ili NAS se čini kao najjednostavnije, najefikasnije i možda najzastupljenije rješenje kada je riječ o privatnim korisnicima i malim ili mikro poslovnim korisnicima. Ali to je daleko od istine i u sljedećih par minuta ćemo vam pokušati dati jedan malo drugačiji pogled na sigurnosnu pohranu podataka u oblak.

 

Ja ću te čuvati, maziti i paziti…

Imati podatke uz sebe, na vanjskom tvrdom disku ili NAS (eng. Network Attached Storage) uređaju nam daje taj iznimno važan osjećaj kontrole i sigurnosti. Uređaj je tu, pod našim budnim okom i ništa mu se ne može dogoditi, sukladno tome i naši podaci su sigurni. No tvrdi diskovi nisu otporni na kvarove. Kvarovi mogu biti rezultat mehaničkog oštećenja, uzrokovani pregrijavanjem tvrdog diska, ali isto tako do kvara može doći tijekom normalnog korištenja i sve to u konačnici može rezultirati trajnim oštećenjem i gubitkom pohranjenih podataka. Dodatno ako slučajno pokupite negdje Rasomware on će vrlo rado šifrirati sve podatke na vašem računalu ali i na svim vanjskim diskovima ili mrežnim lokacijama spojenim s Vašim računalom. Upravo zbog toga je preporuka držati dodatnu kopiju podataka u oblaku ili na nekoj drugoj lokaciji/mediju.

No oblak je nekako oduvijek stigmatiziran. Problem s pohranom podataka u oblak je taj što zapravo ne znamo gdje se naši podaci nalaze i to nam ne daje taj važan osjećaj sigurnosti. Štoviše, umjesto da svoje podatke sačuvamo od trećih osoba, mi ih zapravo predajemo u ruke nekom drugom što je u potpunom kontrastu s našim poimanjem zaštite. No oblak nije nešto novo, godinama koristimo Gmail i Yahoo servise bez da uopće razmišljamo o tome gdje su naši podaci i tko im sve može pristupiti. Facebook, Dropbox, Instagram, YouTube, TikTok…Popisu nema kraja.

Uz oblak se veže niz mitova zbog kojih jednostavno ne želimo pohranjivati svoje podatke u oblaku. Navest ćemo nekoliko popularnih mitova.

 

Podaci u oblaku nisu sigurni

Prvi i najvažniji mit na koji nailazimo jest da podaci pohranjeni u oblak nisu sigurni. Naravno, razina zaštite će ovisiti o samom servisu ili rješenju koje koristite. Mi ćemo za primjer uzeti N-able Cloud Backup rješenje. Kod N-able Cloud Backup rješenja prilikom aktiviranja sigurnosne pohrane potrebno je definirati ključ za šifriranje podataka. To je privatni ključ koji sami definirate i bez njega pristup podacima nije moguć.

Naravno, iznimno važno je da se ključ za šifriranje pohrani na sigurno mjesto jer se u slučaju gubitka ključa gubi pristup pohranjenim podacima. Prije slanja u oblak, svi podaci se šifriraju s 256-bitnom enkripcijom koristeći ključ koji ste sami definirali. Tako šifrirani podaci se šalju i pohranjuju na odredišnu lokaciju. Pristup podacima je moguć samo pomoću ključa za šifriranje. Pružatelj usluge garantira sigurnost i dostupnost pohranjenih podataka.Ne znamo gdje se naši podaci nalaze

Kada kreirate svoj račun možete odabrati i lokaciju pohrane podataka. Možete birati između nekoliko različitih podatkovnih centara u Europi. Svi podatkovni centri zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde i garantiraju najvišu moguću razinu zaštite.

 

Nema interneta, nema podataka

N-able Cloud Backup nudi mogućnost i lokalne pohrane podataka. Ako i dalje želite imate podatke na svojem vanjskom disku ili NAS (eng. Network Attached Storage) uređaju, N-able Cloud Backup pruža mogućnost da prilikom inicijalne pohrane podataka napravite lokalnu kopiju podataka i kopiju podataka u oblaku. N-able Cloud Backup se bazira na True Delta tehnologiji. Nakon kreiranja inicijalne kopije podataka bilježi promjene na razini blokova i samo one blokove koju su se promijenili pohranjuje u oblak.

Za povrat podataka koristi lokalno pohranjene podatke i razliku u blokovima koja se nalazi u oblaku (ovisno o tome koju verziju podataka želite povratiti) tako da čak i da nemate pristup internetu uvijek možete pristupiti svojim lokalno pohranjenim podacima. U slučaju problema s lokalno pohranjenim podacima (kvar diska, ransomware itd.) uvijek možete povratiti svoje podatke direktno iz oblaka.

 

Pohrana i povrat podataka su iznimno spori

Istina je da će povrat i pohrana podataka ovisiti prvenstveno o propusnosti mrežnog sustava i o brzini Vaše internet veze, no N-able Cloud Backup rješenje ima par dodatnih aduta u rukavu. Inicijalna pohrana će ovisiti o samoj količini podataka i propusnosti vašeg mrežnog sustava, no s N-able Cloud Backup rješenjem možete kontrolirati količinu podataka koju šaljete u oblak kako ne bi u potpunosti opteretili mrežni sustav i onemogužiti normalni protok podataka. Dostupne su napredne opcije za slanje podataka (eng. seeding) koje mogu dodatno ubrzati i pojednostaviti inicijalnu pohranu. Nakon toga sve se svodi na brzinu kojom se mijenjaju podaci i kako rješenja za sigurnosnu pohranu upravljaju tim promjenama.

O količini promijenjenih podataka će ovisiti i količina podataka koju na dnevnoj bazi šaljete u oblak. Prilikom kreiranja prve sigurnosne kopije kopiraju se svi podaci označeni za pohranu (eng. Full backup). Svaki sljedeći posao pohrane bilježi samo izmjene koje su se u međuvremenu dogodile i samo izmijenjene podatke šalje u oblak (eng. Incremental backup). N-able Cloud Backup je baziran na True delta tehnologiji i prosječna veličina izmijenjenih podataka (ako se na primjer radi o poslovnom sustavu s puno izmjena na dnevnoj bazi) je 0,1%. Na količinu od 500GB podataka za pohranu, dnevna razlika odnosno veličina izmijenjenih blokova iznosi 0,500GB. Da bi prebacili količinu od 0,500GB podataka unutar jednog sata dovoljana vam je brzina od 1,1Mbit/s.Sigurnosna pohrana je važna, ali povrat podataka je još važniji

Povrat podataka je kada stvari postaju ozbiljne. Tu možemo povući crtu između izrade kopije podataka i sigurnosne pohrane podataka. Kada ručno kreiramo kopije podataka, oporavak odnosno povrat će prvenstveno ovisiti o frekvenciji kojom smo kopirali podatke i o tipu problema na koji smo naišli. Što ako ste obrisali neki važan dokument ili direktorij, a zadnju kopiju ste napravili prije tjedan dana? Što ako trebate hitno povratiti podatke, ali niste ponijeli svoj vanjski disk sa sobom? Što ako vam se srušilo kompletno računalo, fiskalna kasa, server i trebate hitno oporaviti sustav kako bi mogli nastaviti s poslom?

S N-able cloud backup rješenjem možete brzo i jednostavno povratiti sve svoje podatke u bilo kojem trenutku i na bilo koju lokaciju. Bez obzira da li se radi o jednoj .pdf datoteci, kompletnom direktoriju, e-mail poruci ili kompletnom operativnom sustavu. Bez obzira na to gdje se nalazite uvijek možete pristupiti svojim podacima putem web preglednika i povratiti sve izgubljene ili obrisane podatke u najkraćem mogućem roku. Ako vršite sigurnosnu pohranu nekoliko puta dnevno količina izgubljenih podataka se može svesti na minimum.

N-able Cloud Backup je ‘cloud-first’ rješenje za sigurnosnu pohranu podataka. Jednostavno je za korištenje i implementaciju. Primarni prostor za pohranu podataka je u oblaku i uključen je u cijenu rješenja, a brigu o pohranjenim podacima i o kompletnom sustavu vodi proizvođač. Na Vama je samo da odaberete podatke za koje želite vršiti sigurnosnu pohranu i odaberete frekvenciju pohrane podataka. S N-able cloud Backup rješenjem možete vršiti pohranu za fizičke i virtualne strojeve (radne stanice, serveri, laptop računala) i Microsoft 365 Exchange sustav. N-able Cloud Backup je idealno rješenje za korisnike koji nemaju svoju infrastrukturu ili jednostavno ne žele dodatno ulagati u infrastrukturu i voditi brigu o sustavu za pohranu podataka. Besplatnu trial verziju možete otvoriti OVDJE.

U slučaju da zatrebate pomoć s testiranjem ili bilo kakve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte telefonom 01 5790-321 ili putem e-mail poruke na info@nestec.hr.

Piše: Siniša Vojtek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here