U proteklih nekoliko godina, Bitcoin je od nečega što je bilo znano kao interes niše napredovao u ono što je danas – međunarodno prepoznata virtualna valuta novca. Trenutno dok o ovome pišem, veći mrežni trgovci kao što su Overstock, Experia i NewEgg žele prihvatiti Bitcoin kao svoju vlastitu valutu i način plaćanja.

Postoji puno načina na koje se Bitcoin može ”iskapati”, čak i u situacijama i slučajevima kada korisnik baš i nema neko posebno napredno znanje u vezi virtualnih valuta ili u slučajevima ako korisnik nije spreman izdvojiti veća financijska sredstva za nabavu odgovarajućeg računalnog hardvera (kao što je poznato, za što uspješniji ”mining” Bitcoina, potrebno je imati poprilično snažno i brzo računalo).

No pitanje koje se ovdje postavlja glasi – je li zaista moguće zaraditi novac na nečemu kao što je Bitcoin i njegovo iskapanje, pogotovo u tako ranoj fazi? U nastavku ćemo nešto više reći baš o tome kao i o tome je li i koliko je isplativo Cloud ”iskapanje” Bitcoina.

 


što je bitcoin

 

Što je Bitcoin?

Prije nego što krenemo u detaljniju razradu problematike iskapanja virtualnog novca, recimo prije toga nešto o tome što je uopće Bitcoin.

Bitcoin je ”open-source” kriptovaluta koja je lansirana u opticaj 2009. godine. Radi se o valuti koja je u potpunosti decentralizirana, što u prijevodu znači da se sve transakcije između korisnika obavljaju bez potrebe posrednika (iako javne transakcije zahtijevaju kakvu-takvu evidenciju svih obavljenih slanja kao i primanja novca).

S obzirom da sustav nema jedan, centralizirani autoritet, zadatak odobravanja pojedinačnih transakcija u cijelosti pripada minerima (ili ”kopačima”). Nakon stvaranja novog bloka transakcija, mineri primjenjuju određen algoritam uz pomoć kojeg onda potvrđuju legitimitet svake transakcije koja se održala.

Nadalje, mineri priliko svake obavljene transakcije dobivaju Bitcoine. No, s obzirom da je konkurencija u posljednjih nekoliko godina porasla i da je minera sve više i više, ono što je prije bilo lagan zadatak sada postaje sve teži i zahtjevniji: minerima posao iskapanja Bitcoina postaje sve zahtjevnije i teže, dok svaki sljedeći Bitcoin nema istu vrijednost kao onaj protekli (vrijednost mu opada).

Novi blok će biti važeći samo u slučaju ako sadržava nešto što će se zvati ”dokaz poslovanja.” Prilikom iskapanja Bitcoina, najvažnije stvar prilikom iskapanja Bitcoina jest da se svaki određeni blok temeljno i detaljno pretraži ne bi li se u kojemu od njih pronašao koji Bitcoin.

To je upravo jedan od razloga zbog kojeg ozbiljni Bitcoin mineri koriste snažna računala koja imaju najkvalitetnije i najbolje performanse: na takav način oni sebi daju prednost u odnosu na ostale minere jer uz veću moć i sposobnost obrađivanja podataka koju daje veća procesna moć, moguće je obraditi više blokova u isto vrijeme ili je moguće jedan blok pretražiti ili ”prekopati” na puno bolji i učinkovitiji način.

 

bitcoin clouding

 

Što je iskapanje bazirano na Cloudu? Koji je njegov značaj i u čemu se radi?

Iskapanje Bitcoina koje se bazira na Cloudu dopušta i omogućuje minerima iskapanje Bitcoina, čak i u slučajevima kada ti mineri nemaju hardver (računalnu moć) koji bi bio dostatan za pravilno i učinkovito iskapanje. Umjesto da koriste svoje vlastito računalo, mineri mogu platiti drugome korisniku pristup njegovom Cloud korisničkom računu i na taj način mogu ostvariti pristup njegovom računalu. Ovo je ostvarivo putem internetskih stranica kao što su Genesis Mining i Hashflare.

 

Genesis Mining

 

Servisi i usluge na tim stranicama se obično naplaćuju na mjesečnoj bazi i to ovisno o tome koliko korisnik želi da ugovor između stranice i korisnika traje. Nakon uplate određenog iznosa (ovisno o tome koji paket korisnik želi koristiti), korisnik ima pravo i mogućnost pretplate na određen broj MH/s (ili megahasha po sekundi) ili pak GH/s (gigahasha po sekundi). Hash je sposobnost iskapanja. Što je hash bolji i veći, to korisnik može učinkovitije i bolje iskapati Bitcoine.

Ipak, treba spomenuti i to da će velik broj internet servisa i usluga uz naplatu paketa naplaćivati i troškove održavanja (stranice te troškove najčešće automatski odbijaju od zarade korisnika). Ono što je vrlo važno jest da korisnici obrate pozornost na ovo. Ako recimo korisnik otvori račun, a nema dovoljno novca za plaćanje održavanja korisničkog računa to naravno može dovesti do problema.

Većina servisa plaćaju svojim korisnicima jednom svaka 24 sata, s time da postoji vrijeme pauze koje nastaje nakon završetka aktivnosti iskapanja.

 

genesis-mining-cijene
Genesis mining – cijene usluga

 

Isplati li se ovo? Je li i koliko je ovaj način uopće isplativ?

Postoji određena vjerojatnost da će korisnici moći zaraditi određenu količinu Bitcoina na način da koriste iskapanje Bitcoina putem Clouda. No, pravo pitanje koje se ovdje postavlja jest – je li ova metoda dovoljno dobra i učinkovita da preko nje korisnik zaradi novac ili će većina tog zarađenog novca otići u džepove vlasnika servisa i pružatelja usluga?

Logično jest da i pružatelji usluga nešto trebaju zaraditi. Nemoguće je da niti jedan pružatelj usluga pruži uslugu, a da za to ne dobije nikakvu proviziju. Ono što je ovdje vrlo važno za primijetiti jest da prilikom korištenja iskapanja Bitcoina preko Clouda korisnik ipak štedi određenu svotu novca i da za korištenje servisa plaća ipak relativno malu naknadu.

Recimo, prilikom korištenja ovakvih servisa, korisnik ne treba imati svoje snažno računalo (što je ogromna ušteda). Ako ste jedan od korisnika koji se samo želi na kratko vrijeme okušati u iskapanju Bitcoina, to je isto super. U tom slučaju dovoljno je samo uplatiti jeftiniji paket. Na ovaj način niti trebate imati snažno računalo, niti vam treba puno vremena niti novca za iskapanje. Druga strana medalje jest ta da na ovakav ”casual” način teško da ćete moći zaraditi nešto što će biti vrijedno spomena.

 

genesis mining (2)

 

Unatoč tomu što je Bitcoin malo ”uzrelio” u posljednih nekoliko godina, činjenica jest da je budućnost Bitcoina još uvijek poprilično nepredvidiva. Slično kao i kod bilo kojeg drugog oblika ulaganja i kod Bitcoina će uvijek biti prisutan element rizika. Najmanje komplicirana metoda zarađivanja novca iz valuta je mogućnost kupovine valute po niskoj cijeni i nakon toga prodaja iste po visokoj cijeni.

Nažalost, činjenica jest da ne postoje nikakvi prečaci za ovo. Još jedna stvar koju svaki miner Bitcoina (ili onaj koji to želi postati) treba imati na umu jest da ovdje nije moguće postati bogat u vrlo kratkom vremenu. Ako želite postati bogati u kratkom vremenu preko iskapanja Bitcoina, a pogotovo ako nemate svoj vlastiti računalni hardver (koji treba biti snažan), to možete iste sekunde zaboraviti.

Iskapanje Bitcoina je proces koji traje, bez obzira imate li vlastito računalo koje je sposobno za iskapanje ili planirate koristiti neki od mogućih sustava iskapanja preko Clouda i drugih računala, odnosno korisnika.

Jeste li i vi jedan od Bitcoin entuzijasta? Ako jeste, koja je vaša metoda ”iskapanja?” Zanimaju nas vaša mišljenja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here