Suosnivač Microsofta Bill Gates nedavno je dao opsežan intervju za Village Global, a u jednom trenutku pojavila se i tema pametnih telefona. Gates je pokazao svoje najveće žaljenje što je prepustio Androidu vodeću ulogu i Googleu omogućio čvrstu poziciju u ratovima operativnih sustava na pametnim telefonima.

U svijetu softvera, osobito za platforme, tko pobjedi osvaja kompletno svjetsko tržište. Stoga moja najveća pogreška je bila loše upravljanje u segmentu operativnih sustava za pametne telefone. Tada je bila prirodna stvar za Microsoft da pobijedi i u tom segmentu tržišta. Jer svi znamo da postoji prostor samo za jedan operativni sustav za pametne telefone, a koji nije Apple.

A koliko to danas vrijedi? Četiri stotine milijardi dolara, koje bi se prenijelo iz tvrtke veliki “G” u tvrtku veliki “M”. I zapanjujuće je da sam napravio jednu od najvećih pogrešaka svih vremena. U intervjuu, Gates preuzima punu odgovornost za ne reagiranje na novu eru pametnih telefona, koja se stvarala u to doba.

Zanimljivo je spomenuti da je tadašnji glavni izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, koji se ismijao predstavljanje iPhonea i nazvao uređaj smiješnim, zbog nedostatka hardverske tipkovnice. “Nema izgleda da će iPhone dobiti značajan tržišni udio”, rekao je Ballmer za USA Today. “Nema šanse.” Međutim, nakon toga, Apple je prodao više od 2 milijarde iPhonea.

Za razliku od Microsofta, Google je ozbiljno shvatio iPhone. Google je u to doba ulagao velike resurse u razvoj mobilnih platformi. Dobri djelom zahvaljujući i iPhoneu, Googleov mobilni odjel je shvatio da će morati napraviti vlastitu “touch screen” platformu. Ova odluka je na kraju rezultirala pokretanjem Androida 1.0.

Microsoft je imao priliku preuzeti vodeće mjesto uz iPhone i Android operativne sustave, svojim Windows Phone OS-om, ali njegova spora reakcija i neuspjeh u prepoznavanju moderne smartphone revolucije utjecali su da će se Windows Phone OS pokrenuti tek krajem 2010, a tada je već bilo prekasno. Google je uložio neviđenu količinu resursa iza svojih mobilnih napora i, do 2010. godine, postao je previše moćan. Tada je već imao šest velikih izdanja Androida OS-a, što je uz paket najvećih aplikacija kao što su Gmail, Google Search, YouTube i Google Maps, postalo nemoguća misija za Microsoft.

Microsoft je mogao napraviti dobar OS, ali se nije mogao natjecati s Googleovim uslugama, što je Windows Phone dovelo do kraha i konačnog gašenja. Danas, Android posjeduje 85 posto tržišta pametnih telefona i najpopularniji je operativni sustav na svijetu, kako u svijetu pametnih telefona tako i uopće, u odnosu na Windows OS.

Cijeli intervju Bill Gatesa za Village Global pogledajte ovdje:

 

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here