Mnogi se početnici pitaju koji programski jezik prvi naučiti. Učiti Javu, Python, Go, Ruby… ? Koji god da jezik naučite, moći ćete ga iskoristiti za određene stvari, no nekako je Java najpopularniji odabir za početnike.

Mnogi kada kreću u svijet programiranja krenu od Jave, a kasnije se prebace na neki drugi jezik ili tehnologiju. Ali da sada pitate 10 iskusnih programera s kojim jezikom da krenete programirati, vjerojatno biste dobili 10 različitih odgovora. Svaki od njih bi imao svoje mišljenje i svoje iskustvo na temelju čega bi vam preporučio određeni jezik.

Ali, ako ste jedan ili jedna od onih koji planiraju naučiti Javu, ostanite s nama do kraja ovog teksta. Mi ćemo vam reći zašto je Java odličan izbor za učenje programskog jezika, te 5 stranica na kojima možete naći hrpu korisnih tečajeva. Pa krenimo redom.

3 razloga zašto biste trebali naučiti Javu

Sun Microsystems je napravio Javu 1995. godine i ona je bila open-source programski jezik, a kasnije ju je (ot)kupio Oracle. Kao programski jezik, Java je sigurna, svestrana i portabilna što ju čini efikasnim jezikom kojeg možete koristiti na različitim operativnim sustavima. Java se u kratkom vremenu prometnula u programski jezik koji “morate znati”, a i dan danas je tehnologija vrijedna učenja.

1) Popularna i jednostavna za učenje

Na svijetu postoji preko 9 milijuna programera koji koriste Javu. I ne samo to, ovaj jezik pokreće preko 7 milijardi uređaja diljem svijeta.

Za razliku od, recimo, Ruby on Railsa, Javu možete naučiti u relativno kratkom vremenu. Sintaksa Jave je slična “običnom” engleskom jeziku, što osigurava fluentnost i lakoću pisanja koda.

Ipak, kada tek krene s Javom, morati ćete potrošiti nešto vremena da ju naučite i to je normalno. Bilo kakvo učenje programskog jezika zahtjeva obilje prakse.

2) Open-source libraryji

Java ima hrpu open-source libraryja koje možete koristiti za svoje potrebe. Njih je također vrlo lako naučiti, ali i mijenjati po potrebi.

Ako niste upoznati s libraryjima, to su već gotovi kodovi s određenim funkcionalnostima, koje možete integrirati u vašu aplikaciju kako biste brže napravili ono što želite napraviti. U početku ih možda nećete koristiti, ali s vremenom biste mogli nabasati na libraryje kao što su Google Guava, JHipster, Maven, Apache Commons i mnoge druge.

3) Fantastični IDE-ovi

Moćni IDE (Integrated Development Environment) je ono što svaki početnik treba. To je aplikacija koja vam služi za pisanje vašeg programskog koda. Java ima mnoge odlične IDE-ove kao što su Eclipse i IntelliJ IDEA.

To su programi koji će vam pomoći brže pisati kod, refaktorirati postojeći kod, pomoći će vam pisati ispravnu sintaksu jezika, ispraviti će vas kada nešto krivo napišete i slično. Vaš proces programiranja će uvelike ubrzati.

Naša preporuka je da skinete besplatnu varijantu IntelliJ IDEA CE (Community Edition) i krenete s njom. Jednom kada se naučite na ovaj IDE, nećete htjeti koristiti niti jedan drugi.

Koliko dugo treba da naučite programirati u Javi?

Na ovo pitanje je gotovo nemoguće odgovoriti jer ovisi o mnoštvu faktora. Imate li kakvo iskustva u programiranju ili ste totalni početnik? Koliko brzo možete učiti? Koliko vremena dnevno možete odvojiti za učenje? Zanima li vas server-side programiranje ili možda razvoj Android aplikacija? Želite li možda naučiti Machine learning?

Ono što je dobro je činjenica da većinu tečajeva koje gledate, možete prilagoditi svom tempu. Netko će brzo “probaviti” sadržaj tečaja i naučiti nešto, drugima će trebati malo više. Nemojte se obazirati na vrijeme, nego samo učite. Iz dana u dan, postat ćete sve bolji i bolji, a za nekoliko mjeseci ćete biti u stanju isprogramirati (manje) aplikacije sami. Bitno je krenuti i ne odustati!

Top web stranice za učenje

1) Udemy

Udemy je jedna od najpopularnijih web stranica za učenje, a na njoj ćete naći hrpu tečajeva koji su besplatni, ali i onih koji se plaćaju. Ako govorimo o Javi, Udemy je mjesto na kojem morate biti. Odnosno, tamo ćete naći hrpu odličnih tečajeva za 10-ak dolara. Vjerujte nam – isplati se uzeti dobar tečaj za spomenuti iznos. Naravno, možete krenuti i od onih besplatnih, ali plaćeni tečajevi su u pravilu nešto kvalitetniji.

U svakom slučaju, ako tražite tečajeve za početnike, pogledajte što vam Udemy ima za ponuditi. Ono što se nama sviđa je što su ovdje mnogi tečajevi “on point”, odnosno ne zahtijevaju čitanje dugačih i dosadnih tekstova ili slično. Odmah kreću s konkretnim stvarima – od instalacije IDE-a, do pisanja prvih funkcija.

Dodatno, ako tražite Java Machine Learning tečaj, svakako provjerite Master Class od Tima Buchalka.

2) Educative

Ako ste početnik, velika je šansa da ćete zapeti na samom početku, odnosno tijekom procesa setupiranja IDE-a, instalacije softvera i slično. Problem je što ćete naići na probleme prije nego što napišete prvu liniju u Javi. Mnogi će se već tu obeshrabriti, ali mi se nadamo da vi niste jedni od tih.

Što kada biste imali pristup raznim tutorijalima i tečajevima koji rješavaju baš te probleme i vode vas korak po korak kroz ovo?

Educative je besplatna platforma za početnike koji žele naučiti Javu, te će vam pomoći i riješiti gore spomenute probleme. Čak vam dozvoljava da Javu učite u web pregledniku kako biste mogli što prije početi pisati kod.

Educative je vrlo zanimljiva platforma s hrpom “izazova” koje morate proći i svakako vam preporučujemo da ju isprobate. Nećete požaliti zbog toga.

3) Coursera

Zašto biste se trebali registrirati i na Courseru? Što nju čini jednom od ponajboljih na tržištu?

Da bismo na to pitanje odgovorili, dovoljno je reći da Google svoje tečajeve postavlja na ovu platformu. Od svih dostupnih, odabrali su Courseru. Nadalje, Coursera ima suradnju s preko 200 sveučilišta diljem svijeta uključujući Stanford, Yale, Duke, Penn … Zamislite koliko korisnih tečajeva imate na jednoj platformi. I to bez skrivenih troškova.

Coursera ima i odlične Java tečajeve, mada Stanfordov uvod u Javu možete naći i na YouTubeu. U svakom slučaju, pretražite Courseru s ključnom riječju “Java” i naći ćete jako mnogo toga što bi vam moglo dobro doći u početku programerskog puta.

Fun fact: Coursera ima preko 82 milijuna korisnika koji uče putem ove platforme!

4) Pluralsight

Pluralsightov tim autora nudi “in-depth” tečajeve o Javi. Isto tako, nude vam besplatni period od 10 dana tijekom kojeg možete probati ovu platformu bez plaćanja. Tu ćete vidjeti kurikulum tečajeva, način na koji se uči, što ćete “dobiti” na kraju tečaja, što ćete naučiti i slično. Tečajevi kreću s osnovnim videima, a vode vas kasnije do naprednih koncepata Jave.

Ako tražite top-notch platformu za učenje, definitivno probajte Pluralsight kroz ovih 10 dana koji vam se nude. Jedini problem Pluralsighta je što je relativno skup. Mjesec dana platforme košta oko 29 dolara, odnosno 299 dolara ukoliko ćete platiti godinu dana unaprijed. Isto tako, Pluralsight nudi i accounte za kompanije.

Ako radite u IT kompaniji, pitajte nadređene imate li Pluralsight account putem kojeg možete učiti. Ako ne – onda odvagnite isplati li vam se plaćati 30-ak dolara mjesečno za ovu platformu. Ako se nas pita, to je dobro utrošen novac. Posebice što s uloženih, na primjer, 300 dolara godišnje, možete postati Java programer i zarađivati pristojnu plaću.

5) Coding Ninjas

Mnogi programeri bi voljeli raditi u Googleu, Facebooku, Amazonu … i sličnim kompanijama koje rade na svojim produktima. Ali da biste tamo mogli raditi, morati ćete imati napredno znanje o programskom jeziku, “inženjersku logiku”, iskustvo, te poznavanje fundamentalnih struktura podataka. Upravo ovo posljednje napisano – strukture podataka – su nešto što vas može izdvojiti u moru programera.

Coding Ninjas će vam pokazati put ka tome, odnosno naučiti će vas osnovne principe Jave, zajedno s 300 coding izazova koje morate riješiti dok razvijate aplikacije.

Njihovi tečajevi koštaju od 90 do 500 dolara, s time da imaju opciju “besplatnog tjedna” gdje možete probati njihov tečaj, vidjeti kako se uči, što se uči i slično.

I na kraju – ako želite savladati Javu, odradite par ovih tečajeva, zatim se posvetite hobi projektu. Odlučite što želite napraviti i onda to napravite. Tako ćete najbrže naučiti programirati, a imati ćete i projekt za pokazati kada budete tražili posao. No, sve se svodi na isto – praksa, praksa, praksa. S dovoljno prakse, već za par mjeseci ili kroz godinu dana, možete postati Java developer. Ako vam je to zanimljivo, bacite se na učenje već danas!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here