Popularni operacijski sustav tvrtke Microsoft objavljen još prije petnaestak godina, još uvijek posjeduje ogromnu količinu svjetskih računala.

Microsoftov popularni OS Windows XP nakon petnaest godina postojanja još uvijek puni naslovnice portala i medije. Nedavno je došao u žižu interesa jer nije imao zaštitu od poznatog WannaCry ransomware koji je pogodio preko 150 zemalja diljem svijeta.

Sigurnosni stručnjaci brzo su shvatili problem i shvatili da mnogi sustavi još uvijek koriste XP – unatoč Microsoftovoj odluci da prestane izdavati sigurnosna ažuriranja još u travnju 2014.

Nakon legendarnog XP-a, Microsoft je izdao pet novih verzija operacijskih sustava u narednim godinama i očito je zainteresiran za poticanje kupaca na nadogradnju na najnoviji sustav Windowsa.

No, sve organizacije nemaju sredstva, tehnički “know-how” ili vrijeme kako bi bili sigurni da njihovi sustavi imaju najnoviji softver. U stvari, ispada da je Windows XP još uvijek treći najpopularniji operativni sustav na svijetu. Prema Netmarketshare.com, zastarjeli i ranjivi Windows XP još uvijek radi na 7.04% svih svjetskih računala.

 

Bill-Gates-Windows-XP[1]
Bill Gates predstavlja Windows XP

Još uvijek je rašireniji od Windows 8.1 (izdanih 2013.) ili bilo kojom inačicom Appleovog Mac OSX-a ili OS-a Linuxa otvorenog koda.

Prema jednim nezavisnim studijama, koje su od prije tri godine, podaci upućuju na to da je oko 2 milijarde računala u uporabi diljem svijeta, ova brojka je sada sigurno još mnogo veća. Čak i sa tim starijim podacima, to bi značilo da je broj računala koja rade sa sustavom Windows XP na nevjerojatnih 140 milijuna širom svijeta.
Prema izvještaju Netmarketshare, ovo su pet najpopularnijih operacijskih sustava u upotrebi širom svijeta.

  • Windows 7: 48,5%
  • Windows 10: 26,28%
  • Windows XP: 7,04%
  • Windows 8.1: 6,96%
  • Mac OS X 10.12: 3,21%

Nakon napada ransomware prošlog vikenda, Microsoft je napravio neobičan korak i  izdao nove sigurnosne zakrpe za sustav Windows XP. Tvrtka je popratila to i sa člankom na svom blogu pozivajući ljude da izvrše nadogradnju na najnoviju verziju.

“Ovaj napad pokazuje koliko je “cybersecurity” postala podijeljena odgovornost između tehnoloških tvrtki i kupaca”, rekao je Brad Smith, predsjednik i glavni pravni savjetnik tvrtke Microsoft.

Brad Smith microsoft
Brad Smith, Microsoft (AP Photo/Ted S. Warren)

“Činjenica da je toliko mnogo računala ostalo ranjivo dva mjeseca nakon objavljivanja zakrpe ilustrira ovaj aspekt. Kako cyber kriminalci postaju sve sofisticiraniji, jednostavno nema načina da se korisnici zaštite od prijetnji, osim ako ne ažuriraju svoje sustave.”

“Taj je napad snažan podsjetnik da su osnove informatičke tehnologije poput čuvanja i ažuriranja računala velika odgovornost za sve nas, a to je nešto o čemu bi se svatko trebao brinuti osobno.”

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here