Microsoft i dalje u ponudi ima i 32-bitne i 64-bitne verzije Windows operacijskih sustava, odnosno Windowsa 10. Ali bez obzira na to koristite li Windows 7 ili Windows 10 (nadam se da ne koristite Windows 8), uvijek biste trebali odabrati 64-bitnu, a ne 32-bitnu verziju (64-bitna je još poznata kao ”x64”, dok je 32-bitna poznata kao ”x86” verzija).

 

Vaše računalo je gotovo 100% sigurno 64-bitno.

64-bitna računala se prodaju i proizvode naveliko i naširoko već dugi niz godina tako da je velika vjerojatnost da je i vaše računalo (osim ako nije baš kupljeno 2002.) 64-bitno. Intelov prvi 64-bitni procesor je bio Intel Core 2 Duo koji je na tržište bio stavljen 2006. Godine. AMD je svoj Athlon 64 u prodaju pustio tri godine ranije, tako da je gotovo sigurno da vi danas imate 64-bitno računalo.

64-bitna računala koja u sebi imaju 64-bitne procesore i dalje mogu imati na sebi 32-bitne operacijske sustave, premda za takvo što zaista ne postoji opravdan razlog. I na 64-bitnim operacijskim sustavima ćete moći bez ikakvih problema pokretati sve 32-bitne programe, što znači da su 32-bitni Windowsi zaista nepotrebni.


 

64 bitni windows 10

Zbog čega točno bih ja trebao instalirati 64-bitnu verziju Windowsa?

32-bitna verzija Windowsa je ograničena na 4 GB radne memorije, što je za današnje standarde malo, čak i ako imate jeftino računalo. Jedino ako imate prijenosno računalo, 32-bitna verzija Windowsa je donekle u redu, ali ni tada se ne preporučuje. Ako želite koristiti više od 4 GB RAM onda ćete svakako trebati koristiti 64-bitnu verziju Windowsa, tako da je to prvi razlog zbog kojeg je poželjno imati 64-bitnu verziju Windowsa.

Osim toga, svaki 32-bitnih programa (čak i ako ih pokušamo pokrenuti na 64-bitnim Windowsima) može ostvariti pristup samo 2 GB RAM, što je svakako loše, pogotovo ako igrate nove (čitaj- zahtjevnije) igre koje troše i koriste puno više od 2 GB RAM.

S obzirom na ovo ograničenje nije iznenađenje da danas velik broj aplikacija i programa traže 64-bitnu verziju Windowsa. Zaista, velika većina novijih igara (znači igre koje su izašle u razmaku od 2-3 godine) traže 64-bitne verzije Windows OS-a. Čak je i Nvidia prestala s davanjem u opticaj 32-bitne pogonske programe za svoje grafičke kartice.

64-bitne verzije Windowsa jednostavno u sebi imaju mnoštvo korisnih mogućnosti i svojstava koje 32-bitne verzije Windowsa jednostavno nemaju (kao što su recimo poboljšani sustavi zaštite u ASLR-u ili ”Address Space Layout Randomization”, u činjenici da se pogonski programi trebaju ”potpisati” prije nego što ih se instalira u posebnom bootabilnom načinu i tako dalje).

 

Zbog čega bismo i dalje željeli imati 32-bitne verzije Windowsa?

Postoje i neki vrlo opravdani razlozi koji idu u prilog tomu zbog čega bismo željeli koristiti 32-bitne verzije Windowsa. Recimo, ako koristite vrlo staro računalo koje u sebi ima 32-bitni procesor tada niti nemate izbora nego da koristite 32-bitni Windows.

Još jedna stvar koju 32-bitni Windowsi dopušaju i omogućuju jest pokretanje 16-bitnih programa koji su kreirani za Windows 3.1, što je nešto što 64-bitne verzije Windowsa ne mogu.

Ukratko, jedini razlozi kada možemo i trebamo koristiti 32-bitne verzije Windowsa su kada  i ako imamo neko staro računalo, kada i ako koristimo neki prastari komad hardvera, ako koristimo aplikacije za Windows 3.1 i slično.

 

windows-10-64 bitna verzija

Kako provjeriti koristi li naše računalo 32 ili 64-bitnu verziju Windowsa?

U slučaju da niste sigurni u to koju verziju Windowsa koristi vaše računalo te ima li ono 64 ili 32-bitni procesor, to se sve može provjeriti unutar samih Windowsa.

Ako koristite Windows 10  idite pod Settings – System – About. Pogledajte desno od System Type. Ako ondje vidite da vam piše ”64-bit operating system, x64-based processor” to znači da je na vašem računalu instaliran 64-bitni operacijski sustav. Ako pak vidite da piše ”32-bit operating system, x64-based processor” to znači da je na vašem računalu instaliran 32-bitni operacijski sustav, ali da ono bez obzira na to može na sebi imati 64-bitni sustav i to zbog toga što ima procesor koji je 64-bitni.

Koristite li Windows 7, idite pod Control Panel – System and Security – System. Ovdje pogledajte pod ”System Type” kako biste vidjeli koristi li vaše  računalo 32-bitni ili 64-bitni operacijski sustav. Kontrolna ploča u Windowsima 7 ne pokazuje je li procesor 64 ili 32-bitni. Ako to želite saznati moći ćete, ali tako što ćete to istražiti na internetu.

 

Kako sustav nadograditi na 64-bitnu verziju?

Ako koristite 32-bitnu verziju operacijskog sustava na 64-bitnom procesoru u vezi ovoga postoje i neke dobre, ali i neke loše vijesti. Dobra vijest je da što možete prijeći na 64-bitnu verziju Windowsa besplatno. Ona licenca Windowsa koju trenutno koristite može biti korištena kako bi na svoje računalo instalirali ili 32 ili 64-bitne verzije Windowsa. Loša vijest je ta što ćete trebati reinstalirati cijeli Windows kako bi novi, to jest 64-bitni Windows mogao funkcionirati i kako bi se njegova instalacija primijenila.

Ako koristite Windows 10, ono što možete učiniti jest to da možete prijeći na 64-bitnu verziju tako što ćete dobiti instalacijski medij za 64-bitnu verziju Windowsa i nakon toga obaviti čistu instalaciju. Ako je na vašem računalu instaliran Windows 7, postupak je sličan – samo skinite 64-bitnu verziju instalacijskog medija za Windows 7 sa službene Microsoftove stranice i to je to.

 

Bilo kako bilo, 32-bitne verzije Windowsa sve više izlaze iz upotrebe.

Ovo je istina. Sve ono što je mogao 32-bitni Windows može i 64-bitna verzija, plus dodatne mogućnosti koje 32-bitna verzija nema. Iz tog razloga 32-bitne verzije Windowsa polako, ali sigurno odlaze u povijest. I dobro što je tako.

Neki korisnici su čak mišljenja da Microsoft treba učiniti nešto po pitanju pronalaženja 32-bitnih verzija Windowsa u smislu da njihovo pronalaženje treba biti otežano, kako se ne bi dogodilo da neki prosječan korisnik greškom ili zabunom skine 32-bitni verziju. S obzirom na to da danas gotovo svako računalo ima podršku za 64-bitne verzije Windowsa (ili čak dolaze sa već predinstaliranim ovakvim Windowsima), 32-bit je nešto što nam više zaista neće trebati.

Što god da radite na svome računalu, bilo da ste gamer ili programer, mislim da ćete se složiti s tvrdnjom da je 64-bitna verzija Windowsa neograničeno puta bolja i iskoristivija od 32-bitne. Razlika je jedino ako netko ima zaista staro računalo. A vjerujem da takvih korisnika ima jako malo.

Piše: D.M.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here