Svijet Linuxa je spreman za vas, pitanje je jeste li vi za njega? U tom svijetu imate hrpu open-source softvera kojeg možete koristiti potpuno besplatno.

Uz to, Linux je danas izuzetno user-friendly (op.a. barem velika većina Linux distribucija), možete ga pokrenuti na skoro bilo kakvom PC-ju i jednom kada ga probate, teško se vratiti na Windowse ili MacOS.

U početku možda to može biti pomalo zastrašujuće, no nakon par dana ili tjedana, sve to postane rutina i naviknete se na to da OS možete prilagoditi sebi, da svaki alat možete ukloniti, instalirati si samo ono što trebate i slično. Nema više bloatwarea i raznih softvera koji vam samo zauzimaju mjesto na disku. Ipak, ostaje još jedno pitanje – od kuda i kako početi? Pa evo odgovora.

Odaberite Linux distribuciju i skinite ju na računalo

Za razliku od Windowsa 10, u Linux svijetu ne postoji samo jedna verzija Linuxa. Postoji jako veliki broj Linux distribucija i vi si morate odabrati jednu koju želite probati, mada vam nitko ne brani da ih probate više i odaberete si onu koja vam najviše odgovara. Svaka Linux distribucija koristi Linux jezgru, a na toj jezgri se onda gradi Linux distribucija. Točnije, jezgra se kombinira s različitim softverima, grafičkim serverom, desktop okolinom, web preglednikom itd. Svaka distribucija koju skinete ima kombinaciju napisanog i kada ju instalirate sve to dobijete “out-of-the-box”.

Fedora Linux s GNOME shellom

Web stranica DistroWatch nudi solidan pregled svih važnijih i popularnijih distribucija pa možete baciti oko na nju i pročitati si ono što vas zanima.

Ono što vam mi možemo preporučiti je da ne razbijate glavu danima koju distribuciju odabrati, nego da odaberete jednu od 10-ak najpopularnijih. To su Linux Mint, Ubuntu, Fedora, openSUSE, Manjaro, ElementaryOS, Zorin … Samo posjetite web stranicu odabrane distribucije i skinite ISO datoteku na svoje računalo. Da, besplatno je!

Zatim tu ISO datoteku u kojoj se nalazi Linux distribucija, možete snimiti na DVD ili USB stick. Uzmite u obzir da je možda bolje snimiti ISO na USB stick 3.0 jer je brži od čitanja s DVD-a i nemaju više ni sva računala DVD-ROM za čitanje diskova.
Da biste snimili ISO datoteku na USB stick, preporučujemo korištenje softvera poput Rufusa, UNetbootina ili Universal USB Installera.

Probavanje Linuxa bez instalacije

Sada kada ste napravili bootabilni USB, vrijeme je da bootate Linux sistem. Resetirajte računalo u koje ste već spojili USB i prilikom bootanja stisnite kombinaciju tipki kako biste mogli odabrati medij s kojeg ćete bootati OS. Najčešće je to ili F12 tipka ili DEL. Pisat će vam u procesu bootanja postojećeg sustava. Kada dobijete prozor za odabir medija za bootanje, odaberite USB stick na kojem vam se nalazi Linux distribucija.

Fedora Media Writer utility

Nakon toga ćete dobiti meni od odabrane Linux distribucije, ako je ona dobro snimljena na USB stick. Tu ćete vidjeti opciju “Install Linux”, ali vjerojatno i “Live Linux” ili nešto slično tome. To znači da možete probati Linux distribuciju prije nego ju instalirate. To je odlično jer si možete uštedjeti hrpu vremena.

Pokrenite Live Linux i pogledajte kako izgleda, što nudi, kako vam se sviđa korištenje. Samo uzmite u obzir da pošto je to “live” korištenje, da bi Linux mogao malo “štekati” i da nema 100 posto opcija na odabir, nego možda 80 posto, no dovoljno da osjetite kako distribucija radi i izgleda.

Ako vam se sviđa, možete se vratiti na meni i instalirati dotični Linux, a ako vam se ne sviđa, resetirajte računalo, vratite se na Windowse i ponovite gornje korake da biste na USB snimili novu distribuciju Linuxa koju biste možda htjeli probati.

Linux u virtualnoj mašini

S virtualizacijskim alatima kao što je VirtualBox, možete na računalu imati nekoliko virtualnih mašina s različitim Linux distribucijama koje su izolirane od ostatka sustava i imaju svoj dedicirani storage. Tako možete probati različite operativne sustave, a ako vam se ne sviđaju, samo obrišite virtualnu mašinu i to je to. Nema nikakvih dodatnih koraka ili skrivenih problema.
Prilično je jednostavno kreirati VM (virtualnu mašinu) u kojoj se nalazi Linux. Ako niste nikada to radili prvo instalirajte VirtualBox, a zatim pročitajte “VirtualBox manual step-by-step instructions”. Iako je to odličan način za probavanje različitih distribucija, postoje neke mane u ovom pristupu.
Pokretanje VM-a može biti jako zahtjevno što se tiče resursa i moglo bi do kraja opteretiti vaš CPU i memoriju, pa ako imate Intelov procesor, pogledajte imate li podršku za virtualizaciju VT-x ili kod AMD-a AMD-V. Iskoristite to ako imate kako biste lakše pokretali VM-ove.
Bez obzira na to, VM je odličan način za isprobavanje različitih Linux distribucija pa možete početi i s time.

Linux Desktop okolina (engl. environment)

U ovisnosti koju Linux distribuciju odaberete, kao i desktop okolinu, vaš desktop, odnosno izgled desktopa bi mogao varirati. Isto tako, varirat će i aplikacije koje dobijete s Linux distribucijom. Većina distribucija odmah ima sve što vam je potrebno za raditi, no postoje određene razlike. Tako će neke distribucije doći s Firefox web preglednikom, neke će doći s open-source Chromiumom i tako dalje. Naravno, to ne znači da vi ne možete instalirati nove aplikacije ili zamijeniti postojeće drugima.

Vaša desktop okolina bi trebala imati sve standardne “elemente”: aplikacijski meni, neku vrstu docka ili taskbara, notifikacijski centar, sistemsku traku i slično. Kliknite na to pa pogledajte što distribucija nudi i kako izgleda. Budite znatiželjni!

Neke verzije Ubuntu distribucije imaju Unity koji dolazi s hrpom dodataka na desktopu, što će se nekima svidjeti, nekima ne. Mi ne obožavamo Ubuntu, ali ne možemo poreći da je izuzetno user-friendly za nove korisnike i da ima neke iznimno korisne mogućnosti. No, sada Ubuntu koristi GNOME shell umjesto Unityja pa ga i rado (ponovno) koristimo.

Ako niste zadovoljni s onime što vidite, ne brinite. Većina Linux distribucija vam daje na odabir kakvu desktop okolinu želite. Tako najčešće na izbor imate GNOME, KDE, Cinnamon, XFCE i druge desktope pa si samo odaberite onaj koji vam se sviđa. Ovdje možete pročitati više o tome.

Instalirajte Linux … ili nemojte

Super je što imate izbor želite li ili ne instalirati Linux distribuciju. Kao što smo rekli, možete ju imati na DVD-u, USB sticku ili unutar Virtualne mašine. S tih medija ih možete pokrenuti kada želite i igrati se, eksperimentirati i učiti. Zapravo, super je igrati se tako dok niste sigurni da vam je određena distribucija dobra za svakodnevnu upotrebu, te ju tek zatim instalirati na disk.

Jedan od razloga zašto je bolje instalirati Linux na disk, a ne ga pokretati s različitih medija ili unutar VM-a je produktivnost i pogodnost. Lakše ćete se naučiti na Linux, bit ćete produktivniji, “tjerati” će vas da učite nove stvari i bit će vam prirodniji ako ga koristite cijelo vrijeme na računalo, nego samo povremeno.

Čak možete na računalu napraviti i dual-boot te imati paralelno instalirane Windowse i Linux distribuciju pa prilikom bootanja računala odabrati koji OS želite koristiti. Nije ni to loše, pogotovo ako igrate igre. Imate Windowse za gaming, a Linux za sve ostalo.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here