Linux ili Windows? U nedoumici ste koji operativni sustav odabrati? Naš odgovor je- Windows. Zašto? Pročitajte u nastavku.

Velik broj korisnika i danas lomi koplja na relaciji Windows – Linux. Neki kažu kako je Linux ono što bi svi korisnici na globalnom nivou trebali koristiti i to iz više razloga: besplatan je, radi se o ”open source” operativnim sustavima koji je podoban za izmjene i dopune korisnika i navodno za Linux postoji manje virusa i ostalih štetnih programa nego što je to slučaj kod Windowsa.

 

Je li Linux zaista bolja i kvalitetnija alternativa Windowsu ili je i to samo bio mit?

No je li to zaista tako i jesu li pobornici Linuxa u pravu kada sve ovo navode kao glavne razloge zbog kojih je, da tako kažemo- Linux platforma bolja i više ”user friendly” od Windowsa? Windows još od davnih dana slovi kao operativni sustav koji je osmišljen od jedne od ”onih tvrtki”, odnosno od tvrtki kojima je cilj proširiti se na što veći broj osobnih računala i bez da pritom vode stvarnu brigu o potrebama korisnika.

Za razliku od Windowsa, Linux čim je ugledao svjetlo dana nekako je dočekao kao ”svjetlo na kraju tunela”, odnosno kao platforma koja će korisnicima biti adekvatna zamjena. S obzirom da je puno godina prošlo otkako je Linux prvi puta ugledao svjetlo dana i s obzirom da smo od tada do današnjih dana imali prilike usporediti nekoliko Linux-a i Windowsa, konačan odgovor ne ide baš na korist Linux-u.

Zbog čega je ipak Windows operativni sustav koji je isplativiji za korištenje (pogotovo na dugoročnom planu) i što je to gdje se Linux jednostavno ne može nositi s Windowsima – pročitajte u nastavku.

 

linux-vs-windows

 

Linux nema niti približan broj dostupnih programa koji su kompatibilni za razliku od Windowsa koji ih ima napretek

Što je ono što vi kao korisnik želite od operativnog sustava koji koristite, bez obzira o kojem operativnom sustavu se radilo? Odgovor je vjerojatno da je operativni sustav kompatibilan i da za taj operativni sustav postoji adekvatan broj programa i aplikacija koje su kompatibilne s tim operativnim sustavom.

Da, istina je da postoji određen broj programa koji su jednako kompatibilni i dostupni za Linux kao i za Windows (recimo 7-Zip i Irfan View), no činjenica jest da za Windows postoji cijelo mnoštvo programa i aplikacija koje na različite načine služe korisnicima za bolje upoznavanje računalom, računalnim sustavom, dok to kod Linuxa jednostavno nije slučaj.

Što je s videoigrama? Opet, istina, postoji određen broj videoigara koje su dostupne za Linux (nešto više o njima možete pročitati u jednom od naših proteklih članaka, odnosno ovdje), no ako ćemo iskreno, to je kap u moru u usporedbi sa brojem i kvalitetom igara koje su dostupne za Windows (još pogotovo ako uzmemo u obzir da je velik broj starijih igara potpuno kompatibilan i sa Windowsima 10 zahvaljujući modu kompatibilnosti).

Istina je da i na Steamu postoji određen broj Linux igara koje su čak i besplatne, no to je još uvijek daleko od platformske podrške koju uživaju svi drugi operativni sustavi, ne samo Windows. Sve u svemu- softversko područje je za Windows platformu odlično pokriveno, dok za Linux, bez obzira na toliki broj godina koliko je Linux dostupan na tržištu, to isto ne može reći.

 

Što je sa dostupnosti nadogradnji programa i operativnih sustava?

Još jedna vrlo važna stvar na koju korisnici vrlo često obraćaju pozornost jest dostupnost nadogradnji baze podataka operativnog sustava, odnosno dostupnost istih.

Koliko često je neka nadogradnja baze podataka dostupna za Linux? Čak i kada jest dostupna, često se zna dogoditi da ta nadogradnja ”debelo” kasni za nadogradnjom koja je dostupna za Windows. Što je razlog tomu što nadogradnje za Linux kasne? Razlog, odnosno uzrok toga je logičan.

Korisnici Windows operativnih sustava- i to samo ovih novijih Windowsa 7, 8, 8.1 i Windowsa 10 čine više od osamdeset posto sveukupnih korisnika računala na svijetu tako da je logično da će nadogradnje za te operativne sustave biti češće dostupne nego nadogradnje za Linux, čijih korisnika ima oko dva posto. Veća potražnja – veća dostupnost – što zajedno čini da neki operativni sustav bude ”iznad” nekog drugog.

 

linux distribucije

 

Koliko ”podvrsta” Linux operativnih sustava danas postoji na svijetu i otprilike koliko podvrsta se koristi?

Kao što sam rekao, Windows operativni sustavi koji se danas najčešće koriste kod velikog broja korisnika su Windows 10, 7 i 8, s time da se Windows 8 slabije koristi od navedena tri. To je u svakom slučaju manje ako usporedimo ovaj broj sa brojem Linuxa koji se koriste.

Naime, prema nekim mjerenjima, postoji više od 100 ”podvrsta” ili verzija Linux operativnih sustava od kojih korisnik može odabrati onaj koji njemu najviše odgovara, ovisno o njegovim potrebama.

Kako odabrati Linux koji ”meni najviše odgovara?”

Nemojte misliti da je odabir Linux operativnog sustava jednostavan. Za razliku od Windowsa čija se srž niti kroz posljednjih deset godina nije osjetnije promijenila, kod Linuxa to nije tako. Prije nego što korisnik odluči koji će Linux OS koristiti potrebno je dobrano proučiti koji bi bio najprikladniji za ono što korisniku treba. Naravno da će pobornici Linuxa reći da je bez obzira na sve Linux ”bolji”, ali treba biti realan.

 

linux driveri

 

Driveri

Ono što je uobičajeno jest da Windowsi budu ti koji će prvi dobiti najnovije drivere, nakon čega drivere dobivaju Mac OS. Linux-bazirani operativni sustavi su vrlo često ”sretni” ako uopće dobiju drivere kao takve. Jedino što Linux koliko-toliko tu drži uz bok s Windowsima i Mac OS-om je zajednica koja podržava Linux i čiji se članovi često sami potrude napraviti drivere za neke verzije Linuxa, što je i za svaku pohvalu.

Ipak, koji se problem može javiti ako neki programer sam želi napraviti neki driver? Najčešći problem jest taj da driveri koje on osmisli i kreira budu bugoviti. Naravno da i Windows platforma, bez obzira na svu podršku ima problema s bugovima, o tome nema govora. No, Windows za razliku od Linuxa ima cijeli tim stručnjaka koji, odmah nakon što se neki bug pojavi, rade na rješavanju istoga, dok je kod različitih i mnogobrojnih verzija Linuxa to drugačije.

 

 

Linux je i dalje puno kompliciraniji za korištenje od Windowsa

Mislite li da je Linux jednostavan ili jednostavniji nego što je bio prije deset godina ili mislite da je jednostavniji za korištenje od Windowsa? Što god od ove tri mogućnosti da mislite, opet naravno mišljenja se razlikuju od korisnika do korisnika (naravno da će korisnici koji su naviknuli na Linux reći kako je on jednostavniji od Windowsa), no treba opet nekako pokušati biti realan i reći kako stvari stoje.

Da ste korisnik-laik, znači da nemate nikakvog posebnog iskustva u korištenju niti jednog operativnog sustava i da imate priliku koristiti Linux i Windows, koji bi vam bio jednostavniji? Odgovor je- Windows.

Windows je jednostavno puno više ”user-friendly”, pogotovo za korisnike-početnike nego što je Linux i to je jednostavno tako.

 

Linux ili Windows?

Posljednje i najvažnije pitanje za kraj – Linux ili Windows? Koji je bolji? Ovisi. Ovisi jeste li korisnik kojemu je glavni cilj programiranje i rad sa ”open source” programima (kakav je Linux) ili ste korisnik koji želi da njegov operativni sustav ima kompatibilnost, jednostavnost sučelja i korištenja, široku dostupnost u pogledu programa i igara i operativni sustav na kojem ćete, recimo moći kliknuti na BS Player i bez problema pokrenuti neki film.

Sve ovisi o ukusima, o kojima se ne raspravlja. No ako spaate pod većinu običnih ili ”casual” korisnika – odaberite Windows.

Piše: I.H.

11 Komentari

 1. A nebi prokomentirali kompromitiranje sigurnosti korisnika koji koriste Windows 10, telemetrija i tako dalje?

 2. Linux koristim već cca 17 godina (1 virus namjerno skinuo). Nisam neki napredni korisnik. Koristim ga za surfanje, e-mailove, obradu fotografija, održavanje web stranica i druge stvari koje rade nezahtjevni korisnici. Igre baš i ne igram i tu bi se složio sa autorom ovog članka da ih je premalo. Što se tiče drivera, tu su se stvari dosta promijenile i sve mi radi plug’n’play. Od laserskog pisača, grafičkog tableta, čitača sd kartica. U današnje vrijeme to više nije toliki problem. Što se tiče kompatibilnosti programa slažem se sa autorom, ali tu su alternativne za navedene programe koje se instaliraju sa samom distribucijom linuxa (barem kod Minta). Jedino što mi fali na linuxu i tu dajem veliki plus windows OS-u su Adobe programi (konkretno Photoshop i Lightroom). Slažem se i s tim da je zbog velikog broja distribucija potrebno malo proučiti koja ti odgovara, ali 99% ‘novih korisnika’ bi za normalnu upotrebu zadovoljila Linux Mint distribucija. Za neke specijalizirane korisnike još uvijek su bolja Windows ili Mac računala.

 3. “Linux nema niti približan broj dostupnih programa koji su kompatibilni za razliku od Windowsa koji ih ima napretek”

  Svi bitniji programi su dostupni i na Linuxu ili imaju dovoljno kvalitetne alternative dok za ostatak postoji WINE na kojem se od nedavno mogu pokretati i Adobe programi(adobe xd,photoshop,illustrator itd).

  Manjak privatnosti,cijena,nekonzistentnost dizajna gdje ne postoje tocno određene smjernice u dizajnu ikona,menija itd. su jos neke od mana windows-a.

  Offtopic:

  Ubuntu tj.Canonical trenutno radi sa Samsungom na dovođenju njihovog OS-a na Samsung uređaje koji ce se moci prebaciti u desktop nacin rada kad se uređaj spoji na ekran preko Samsung DEX-a.

  http://www.androidpolice.com/2017/10/19/linux-galaxy-will-bring-desktop-os-samsung-phones-dex/

 4. Dobio sam proljev dok sam čitao članak, odavno sam prekrižio PC Chip kao kvalitetan časopis, na ovo sam naletio preko linkova.
  Windows kao OS ili Linux, stvar je preferencije i potreba, ili možda MacOS, ali kad se piše ovakav članak ne možeš krivim argumentima diskreditirati jedan OS.
  Linux je što se tiče čestoće ažuriranja čak dosta ažurniji od Winsa, istina količina igara je manja, isto tako ako trebate AutoCAD toga na Linuxu nema osim ako vam ne paše neka alternativa , ako vam treba Photoshop, radi odlično pod WINE-om, ali eto nije nativno,dakle ako vam trebaju specifične aplikacije, onda Linux nije za vas.
  Ali većina argumenata u članku je na razini fan boya ili Ms plaćenika

 5. Bože pomozi kako loš članak. Na razini moj mobitel ima 12 jezgri više od tvoga pa je zato bolji 🙂
  Opće je poznato da je Jabuka odlična za obradu multimedije, da propuh iz Prozora vole Marica iz računovodstva i Jurica gejmer/haker dok Linux koriste ostali koji nešto pametno rade s računalom.

 6. Poštovani I.H.,

  prvo bih se dotaknuo broja aplikacija/programa koji su potrebni prosječnom korisniku. Prosječnom korisniku PC-a dovoljna su 3 programa koji su ugrađeni u svaki sustav, a to su Internet preglednik, Program za oblikovanje/pisanje teksta (na Windowsima je to Notepad i wordpad, ako želiš nešto malo kvalitetnije imaš isto kao i na Linuxu ili plati) i program za pregledavanje elektronske pošte. Prosječni korisnik NE koristi Irfan View, a i većina ih koristi ugrađeni win-zip, eventualno win-rar. Volio bih da ste naveli neke od programa koje smatrate programima za upoznavanje računalom, računalnim sustavom. Prema mojem mišljenju to je Google, a on je dostupan na svakoj platformi danas. Ako mislite da prosječni korisnik za sve što radi stisne F1 pa si pročita nešto o tome, u krivu ste.

  “Da ste korisnik-laik, znači da nemate nikakvog posebnog iskustva u korištenju niti jednog operativnog sustava i da imate priliku koristiti Linux i Windows, koji bi vam bio jednostavniji? Odgovor je- Windows.
  Windows je jednostavno puno više ”user-friendly”, pogotovo za korisnike-početnike nego što je Linux i to je jednostavno tako.” – to jednostavno nije tako, odgovor nije Windows. To je u potpunosti pogrešno. Kada bi mene netko zamolio da ga/ju naučim koristiti računalo po prvi put, učio bi ih na MacOS (prvenstveno, ako je to moguće), Linux (GNOME sučelje), a tek onda Windows (i to Win 10 koji se jedini može nositi jednostavnošću koji imaju prethodna 2).

  “Korisnici Windows operativnih sustava- i to samo ovih novijih Windowsa 7, 8, 8.1 i Windowsa 10 čine više od osamdeset posto sveukupnih korisnika računala na svijetu” – bilo bi lijepo kad bi ste potkrijepili ovu rečenicu sa izvorom gdje ste pronašli ovaj podatak.

  Igre?!?!
  PC platforma za kompjuterske igrice je Windows, za sve ostalo tu su Linux i MacOS. Jedino što drži Windows danas su igrice. Najprodavaniji igraći naslovi danas imaju Linux/Mac varijantu, tako da niste zainuti. Ako ste korisnik koji želi samo igrati igrice onda si jednostavno kupite PlayStation, Xbox, Nintendo – proći ćete puno jeftinije (naravno ako kupujete igrice, a ne piratizirate ih).

  “Još jedna vrlo važna stvar na koju korisnici vrlo često obraćaju pozornost jest dostupnost nadogradnji baze podataka operativnog sustava, odnosno dostupnost istih.” – ja još nisam čuo od niti jednog korisnika Windows/Linux/MacOS OS-a da su se požalili to što im baza podataka nije nadograđena na najnoviju verziju. Pitate se zašto? Odgovor je veoma jednostavan na ovo pitanje, velika većina korisnika NEMA POJMA što je to baza podataka i čemu ona uopće služi. Pitao bih Vas kad ste vi zadnji put provjerili u kojem od update-a je nadograđena Vaša baza podataka? Nadograđujete li vi baze podata za navedeni “BS player” Windows nadogradnjom ili posebno nadograđujete neki od naknadno skinutih programa koje koristite?
  Isto tako volio bih da mi pojasnite koliki je taj “debeli” rok kašnjenja. Je li to 30 radnih dana, 6 mjeseci, vrijeme u kojem je Todorić zakonski obavezan za (ne)plaćanje faktura?

  “Nemojte misliti da je odabir Linux operativnog sustava jednostavan.” – što ima loše u tome da imaš mogućnost odabira onoga što ti najviše odgovara? Dođete li vi u Kerum/Konzum/Plodine (već tu imate pravo izbora) i tamo imate samo jedno mlijeko, jedan kruh, jednu kavu, jedan dezodorans, jedan sok, ili pak imate za izabrati ono što vam paše? Napisali ste ovaj paragraf kao uniformirani uhljeb državne firme kojemu se neda pozabavit ničime, a i baš mu se ne radi. Kao da imate za iskopati kanal oko Sabora da postavite krokodile unutra da nitko ne bi došao blizu. Prosječni korisnik ne zna promijeniti temu Windowsa (AERO for life).

  BUG, BUG, BUG, BUG?!?!?!?!?!?!??!!?!?
  O ovome ima previše za pisati.

  Iz vašeg članka se može isčitati da ste opaki Microsoft FanBoy. Zanemarujete Microsoftove pogreške i veliko zaostajanje za konkurencijom što se inovacija tiče. Jednostavnost Windowsa nije niti blizu one MacOS-a i pojedinih Linux distribucija. Naravno da prosječnom korisniku nećete instalirati Arch i reći snalazi se, ko te jebe ja sam svoj posao završio.

  Koristim Windowse kao prvi OS, ali bez problema gledam filmove na spomenutom BS playeru na Linuxu. Isto tako samo kliknem 2 puta na ikonu i program se otvori (Windows = Linux [WOW otkriće, ekspolzija mozga]).
  Htio bih vas zamoliti da preko Windowsa sinkronizirate svoj dio koda sa branchom na GIT-u, a onda to isto napravite preko terminala na Linuxu ili MacOS-u pa mi recite u kojem ste se slučaju manje oznojili. Isto tako htio bih da se malo poigrate sa instaliranjem Ruby on railsa, ili nekog PHP servera na Windowse, a onda to isto napravite na Linuxu.

  Zaključak Vašeg teksta je devastirajuće crno bijeli. Zar mislite da na Windowsima ne postoji Open Source programi? Pozabavite se čitanjem svojega članka nakon pisanja i prije objavljivanja, ili barem napisani članak pošaljite uredniku da ga pregleda. Ja ne “spaam” u casual korisnike, a ipak koristim Windows.
  Ako spadate u većinu običnih “casual” korisnika odaberite ono što želite ili ono što mislite da je najbolje što ćete dobiti za uloženi novac, a ne ono što je napisao neki “novinar” na nekom portalu.

 7. Onom tko nikada nije koristio pc je svejedno što koristi. Koristim oba OSa kao nezahtjevni korisnik. Meni je uvijek smetala činjenica oko sw licenci i koliko smijem usera staviti na neki stroj ili koju aplikaciju kupiti. Zadnji MS office koji sam koristio je Office 97 iz iste godine, a sada godinama koristi openoffice i libre. Kada bi se zaista platilo za ono to se koristi kao aplikacija – mnogi bi potražili alternativu tim skupim i kvalitetnim programima. Potpuno sam prešao na Linux prije dvije godine iz čiste radoznalosti mogu li živjeti sa njime uz Windows aplikacije i poslovne – mogu. Svatko izabere svoje – tko voli igre svakako je windows bolji odabir. No postoje kvalitetni programi na obje platforme. Nema potrebe ratovati oko toga. Zadnjih 5 godina se situacija oko drivera jako poboljšala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here