Windowsima 7 polako, ali sigurno, istječe peta godina otkako su ugledali svjetlo dana. To znači da sa završetkom tog perioda prestaje i njihovo održavanje, a ono će završiti 14. siječnja 2020. godine.

Nakon tog datuma, sigurnosne zakrpe više neće biti besplatne za korisnike, iako se ovaj operativni sustav još uvijek masovno koristi. Neka istraživanja pokazuju da se Windowsi 10 nalaze na 45 posto svih PC-ja, dok je ta brojka kod Windowsa 7 tri posto niža.
Nakon što istekne spomenuti period, to ne znači da će Microsoft prestati održavati Windowse 7.

Microsoft nudi mogućnost da platite “produženo održavanje” pa i dalje dobivate sigurnosne nadogradnje za dotični OS. Windowsi 7 nisu prvi, a ni zadnji Windowsi koji to nude. Ako recimo, imate kompaniju, koja i dalje koristi Windowse 7, otići ćete na Microsoftove stranice i jednostavno produžiti vaše licence, odnosno platiti održavanje za određene licence i to je to. I dalje će ta računala s tim licencama dobivati nadogradnje. U protivnome nećete.

To produženo jamstvo ili ESU (engl. Extended Security Updates) će trajati još 3 godine nakon 2020. godine, znači do 14. siječnja 2023. godine.

Nakon toga ćete ili moći nastaviti koristiti Windowse 7 bez nadogradnji, što je vrlo riskantno ovih dana, ili ćete moći prijeći na Windowse 10. U jednom trenutku će se to definitivno dogoditi jer će mnoge kompanije koje sada koriste Windowse 7, biti primorane napraviti upgrade svojih licenci. No, o tome će se brinuti kada za to dođe vrijeme. Za sada, uživajte još malo u Windowsima 7 ako ih i dalje koristite.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here