U zadnje vrijeme sve vijesti koje se prate oko Microsofta usmjerene su na Windowse 11 i na novitete koje donose. Bezobzira na to što mnoge zanima funkcionalnost novog operativnog sustava, pojavile su se prve informacije o novom ažuriranju Windowsa 10 pod nazivom 21H2.

Osnovna namjena novog ažuriranja je fokus na produktivnosti, upravljanju i sigurnosti.

Trenutno se zna da ažuriranje 21H2 donosi tri promjene:

  • dodavanje WPA3 H2E standarda za poboljšanu sigurnost Wi-Fi veze
  • Windows Hello for Businesses (alat koji zamjenjuje obične lozinke sa sigurnijom dvostrukom provjerom autentičnosti) dobiva podršku za jednostavne modele bez lozinki
  • dolazi novi oblik podrške u Windows Subsystemu za Linux (WSL) i Azure IoT Edgeu za Linux na Windowsima što će unaprijediti strojno učenje i druge intenzivnije oblike rada za developere.

Potrebno je dodatno pojasniti kako se prva promjena temelji na H2E (Hash-to-Element) standardu koji donosi povećanu sigurnost kad su u pitanju tzv. „side-channel“ napadi – oblici napada koji nastoje slomiti sistem enkripcije putem mjerenja i analize fizičkih parametara uređaja tj. njegovog sklopovlja. Primjer za to može biti praćenje potrošnje električne energije za dobivanje informacija o trajanju ili odvijanju određenih operacija.

Microsoft mora još potvrditi kad dolazi završna verzija ažuriranja, ali prema prvim informacijama to bi se trebalo dogoditi u listopadu i to pod nazivom „October 2021 update“.

Namjena 21H2 ažuriranja bila je da se pruži podrška korisnicima i poslovnim subjektima koji se još nisu pripremili za Windowse 11 jer se zapravo radi o dosta velikoj promjeni korisničkog iskustva. Ažuriranje 21H2 također će dobro doći svima kojima neće biti dostupna nadogradnja na Windowse 11 te nemaju performanse ili uređaje koji to podržavaju.

21H2 ažuriranje spada u Microsoftov dugoročni ciklus pružanja podrške koji bi trebao potrajati do listopada 2025., što će zaokružiti period od 10 godina od izlaska Windowsa 10. Zadnje ažuriranje koje bi, gledajući trenutni tijek Microsoftove podrške, trebalo označiti prestanak podrške je 24H1.

Svakako će do listopada, kad se očekuje dostupnost ažuriranja 21H2, Microsoft objaviti dodatne informacije o promjenama koje očekuju korisnike. Postoje neke najave kako će unutar istog ažuriranja doći do poboljšanja korisničke upotrebe dvaju Microsoftovih cloud servisa, Universal Printa i Windows Autopilota, no potrebno je pričekati službenu informaciju o tome.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here