Microsoft je prije otprilike 2 tjedna rekao konačno “Zbogom” operativnom sistemu Windows 7. Točnije, 14. siječnja bio je zadnji dan podrške Microsofta korisnicima Windowsa 7, koji je tako zauvijek otišao u “ropotarnicu povijesti”. Dakako, to nije u potpunosti istinito jer na svijetu postoje još milijuni korisnika ovog sustava, no koji će s vremenom morati prijeći na neki od naprednijih Windows sustava – kako bi bili sigurni prilikom korištenja računala. Iako je Microsoft odlučio kako će s tim 14. siječnjem pustiti zadnju zakrpu za Windows 7 i zatvoriti poglavlje tog popularnog Windowsa – čini se kako se to ipak neće dogoditi.

Zadnjeg dana službene podrške Microsoft je korisnicima poslao zadnju zakrpu za Windows 7 sustav i trebala je to biti posljednja nadogradnja za veliki dio korisnika. Ipak, ispostavilo se kasnije da je unutar navedene zakrpe određeni problem koji Microsoft mora riješiti – pa će sada napraviti još jednu zakrpu koja će popraviti navedenu grešku iz te posljednje zakrpe. Dakle, zatvaranje poglavlja Windows 7 Microsoft će završiti puštanje zakrpe za zakrpu – što ima svojevrsno simbolično značenje.

Problem koji se pojavio instalacijom zadnje zakrpe oznake KB4534310 vezan je uz prikaz naslovne slike na ekranu računala. Naime, Microsoft je u tu zadnju zakrpu dodao poruku koja korisnicima ukazuje na to kako Windows 7 više nije siguran sustav i kako je vrijeme da se prebace na neku novu verziju sustava (prvenstveno na Windows 10 sistem). No, čini se kako je ta poruka sa sobom povukla određene probleme pa je dio korisnika Microsoftu javio kako im se umjesto desktop slike sada prikazuje samo crni zaslon.

Da bi zadovoljili korisnike i riješili navedeni problem, u Microsoftu su odlučili kako će ovih dana pustiti u javnost još jednu zakrpu koja bi trebala riješiti taj problem – i to će onda zaista biti zadnja zakrpa za veliki dio Windows 7 korisnika. Valja naglasiti kako će dio korisnika koji se odluči na kupnju programa Extended Security Update (ESU) zakrpe primati još naredne dvije godine, kada bi Windows 7 trebao u potpunosti ostati bez podrške i novih nadogradnji.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here