Windows 11 napokon je službeno najavljen. Na Microsoftovom događaju, koji se dogodio 24. lipnja, uspjeli smo saznati puno više toga i novom, nadolazećem operativnom sustavu. Prikazujući jezik tečnog dizajna i još više, nova nadogradnja također se može isprobati na Insider kanalima, gdje je spremna za preuzimanje i upotrebu na računalima koja udovoljavaju minimalnim zahtjevima.

O čemu se ukratko radi kod novog Windows operativno sustava?

Za početak, ne možemo, a da ne spomenemo ogroman redizajn Microsoftove trgovine, koja će omogućavati korištenje Android aplikacija iz Amazon App Storea. Mnogo je otkrića i dalje napravljeno s nedavnom izradom Insidera i onim što Microsoft potvrđuje s drugim dobavljačima i korisnicima, ali osiguravamo da ovu stranicu ažuriramo svime što je do sada potvrđeno.

Postoji nadograđena Insider verzija, koja vraća traku za pretraživanje na izbornik Start, zajedno s boljom podrškom za više monitora za programsku traku, zajedno s mnogim popravcima. Još uvijek postoji određena zabuna oko sistemskih zahtjeva za računala koja bi mogla pokretati Windows 11, uglavnom zbog komponente koja se naziva TPM, ali čini se kao da Microsoft to istražuje.

Dok čekamo još potvrde od tvrtke, evo svega što znamo o datumu izlaska, novim značajkama i još mnogo toga vezanog za Windows 11.

windows 11

Kada možemo očekivati Windows 11?

Iz Microsofta govore da će Windows 11 izaći “negdje ovih praznika,” što znači da Windows 11 vrlo vjerojatno možemo očekivati od kraja studenog do kraja prosinca.

Postoje također i vijesti da će za Win11 postojati godišnje ažuriranje, slično onome što Apple radi s macOS-om. Iako je Microsoft objavio alat koji omogućuje korisniku da vidi hoće li njegovo računalo moći pokretati Windows 11, potvrđeno je da je alat pun grešaka i da daje pogrješne rezultate za računala, koja inače ne bi trebala imati nikakvih problema s pokretanjem Windowsa 11.

Međutim, objavljen je još jedan alat koji vam daje mnogo jasnije detalje o tome koliko uvjeta računalo ispunjava za korištenje novog operativnog sustava. Čini se kao da Microsoft nagovještava izdanje za Windows 11 u listopadu. Veliki broj fotografija i screenshotova prikazuje da bi datum izlaska novog sustava mogao biti puno ranije od razdoblja praznika, odnosno 20. listopada, zajedno s porukama u kojima se navodi koliko se Microsoft raduje ”prijelazu na broj 11!” Sve u svemu, konačan datum izlaska trebali bismo saznati u vremenu koje dolazi.

Windows11-instalacija

Kako mogu skinuti Windows 11 na svoje računalo?

Microsoft je ažurirao testnu verziju nazvanu 22000,65 (KB5004745) za Windows Insiders na programeru ili beta kanalu, što znači da postoje nekoliko vodiča koji vam mogu pomoći u skidanju Windowsa 11.

Prije nego što to učinite, najbolje bi bilo provjeriti je li vaše računalo prvo prijavljeno za Microsoftov program Insider, ukoliko ispunjava zahtjeve za korištenje ”Jedanaestice.” Ali imajte na umu da je trenutna verzija Windowsa 11 puna grešaka i nedostataka. Ako je možete i želite isprobati, bolje je da ga skinete i iskušate na nekom računalu koje nije vaše glavno. U međuvremenu su dobavljači kao što je Lenovo izdali neke smjernice ostalim korisnicima, koji imaju računala sa sustavom Windows 7 i novijim, da bi nadogradnja na Windows 10 mogla biti besplatna nadogradnja, ali s upozorenjem.

Postoji čak i opcija za prelazak na Windows 10, ako imate problema s Windowsom 11. To je dostupno u trenutnim verzijama Insidera, ali to možete učiniti samo u roku od 10 dana od nadogradnje vašeg računala, inače se mora izvršiti čista instalacija u kako biste prešli na Windows 10.

windows 11 instalacija

Koje su minimalne specifikacije koje računalo mora zadovoljavati?

Puno se raspravljalo o tome koje su sve specifikacije računala potrebne kako bi računalo moglo ispuniti uvjete za Windows 11. Bez obzira na TPM zahtjev, drugi se jednostavno pitaju znači li prijelaz na novi Windows i kupovina novog računala.

Za sada je Microsoft objavio sljedeće zahtjeve za ažuriranje, no treba znati da su ti zahtjevi podložni promjenama. Evo što zasad znamo o zahtjevima za Windows 11:

  • Procesor: 1 GHz ili brži s najmanje dvije jezgre, na kompatibilnom 64-bitnom procesoru ili SoC-u
  • RAM: 4 GB
  • Pohrana: 64 GB
  • Firmware sustava: UEFI, sposoban za sigurno pokretanje
  • TPM: Pouzdani modul platforme 2.0
  • Grafička kartica: DirectX 12 ili novija s WDDM 2.0 upravljačkim programom
  • Zaslon: 720p, 8-bitni po kanalu u boji, dijagonale najmanje 9 inča
  • Internetska veza i Microsoftov račun: Windows 11 Home zahtijeva aktivnu internetsku vezu i Microsoftov račun kako bi dovršio početno postavljanje operativnog sustava, prvu upotrebu ili prilikom prebacivanja uređaja iz Windows 11 Home u S-načinu.

windows 11 xbox

Koliko će točno koštati prijelaz ili nabava Windowsa 11?

Windows 11 dolazit će kao besplatno ažuriranje za postojeće korisnike Windowsa, s time da će korisnici koji budu željeli svoje računalo nadograditi na Windows 11 morati biti spojeni na internet kako bi mogli preuzeti, instalirati i aktivirali verziju Home sustava. Isto tako, prilikom instaliranja ili nadogradnje računala ili tableta korisnici će morati imati Microsoftov račun.

Do sada je Microsoft objavio hardverske zahtjeve za Windows 11, ali postoji zabuna oko TPM-a (Trusted Platform Modula) kao i u vezi toga je li Microsoft dao pogrešne podatke o tome koji su minimalni zahtjevi za mogućnost instalacije Windowsa 11. Više o tome ćemo sigurno znati kako vrijeme bude prolazilo.

windows 11 desktop

Mogućnosti Windowsa 11

Windows 11 bi, kao prvo trebao donijeti mnoga poboljšanja u odnosu na Windows 10, pri čemu Microsoft obećava da će ažuriranja biti 40% manja, te da će Windows 11 biti navodno “najsigurnije izdanje do sada”.

Traka zadataka optimizirana je za dodir kao i alati periferije i sada je preimenovana u ”Dock.”

U ponudi su i nove značajke koje će pomagati u obavljanju više zadataka odjednom, zahvaljujući značajci nazvanoj ”Snap Layouts,” koja korisniku omogućuje raspoređivanje više prozora preko zaslona; ne samo jedan pored drugog, već raspoređivanje više prozora u stupce, odjeljke i još mnogo toga.

Još jedna značajka su ”Snap Groups.” Ta mogućnost omogućit će korisniku povratak na prethodno prikvačene prozore koje je korisnik prikvačio na ”Docks,” tako da, na primjer, možete otići u svoju aplikaciju e-pošte, prozore preglednika Edge ili bilo što drugo, bez da ih morate vraćati na prethodni prikaz. Ne smijemo zaboraviti nikako ni poboljšanu podršku za više monitora, tako da kada ponovno povežete vanjski monitor, Windows 11 pamti prethodne položaje prozora koji su bili na tom monitoru. Postoji čak i predviđeno vrijeme instalacije za Windows nadogradnje, tako da će korisnik moći vidjeti treba li pod hitno instalirati nadogradnju ili može s njome pričekati do kasnije.

Mogućnost ”Teams” također je postala dio mogućnosti ”Docks,” tako da se lako možete pridružiti sastancima i obiteljskim pozivima. Ovo bi mogla biti prva naznaka da Skype polako nestaje iz Windowsa i da će ga zamijeniti ”Microsoft Teams”.

Microsoft Store konačno doživljava svoj redizajn, s bolje odabranim sadržajem i boljim opcijama za upravljanje onime što je korisnik kupio, poput preslikavanja sadržaja na vaš televizor. Aplikacije kao što su Disney+, Adobe Creative Cloud, Pinterest i druge, već se nalaze u ovoj redizajniranoj trgovini za Windows 11 i spremne su za korištenje.

WPA, EWP i Win32 aplikacije sada su sve u Microsoftovoj trgovini, također spremne za korištenje. Ako je neki korisnik programer i ako posjeduje neki alat za poslovanje, može zadržati 100% prihoda koji donosi sa Microsoft trgovine.

Android aplikacije su također spremne za Windows 11, a dostupne su iz Microsoftove trgovine, putem Amazonovog App Storea, tako da možete preuzeti TikTok i druge, spremne za upotrebu na računalu ili tabletu. Nova trgovina otvara mogućnosti da druge aplikacije stignu u Windows 11, čak i Appleov iMessage, koji bi mogao slijediti iTunes i Safari.

windows11

Novi izgled kod Windowsa 11

Jedna od najvećih promjena koju će korisnici primijetiti jest ta da je izbornik Start premješten na središte zaslona i bit će “pokrenut u oblaku”, pa se dinamički mijenja ovisno o dobu dana i sadržaju s kojim radite.

Svijetao i tamni način rada također će biti prisutni, sa zaobljenim kutovima i objedinjenim dizajnom u cijelom operacijskom sustavu, uz šarene pozadine koje možete odabrati. Postoje i neki prozori koji će podsjećati na one starije Windows Aero, koje smo vidjeli na primjer u sustavu Windows Vista.

Widgeti za Windows također će biti prisutni i bit će dostupni putem ”Dockova,” s Microsoftovim dinamičkim značajkama, kojima će navodno upravljati umjetna inteligencija, koje omogućuju da se widgeti, kao i u izborniku Start, mijenjaju ovisno o aplikacijama koje koristite i dobu dana. Na zaslonu osjetljivom na dodir možete kliznuti slijeva na radnoj površini da bi se prikazali widgeti. Oni će biti dostupni i trećim stranama, tako da ćete možda moći vidjeti onoliko widgeta koliko ih ima na Appleovim iOS i iPadOS operativnim sustavima.

Sve u svemu, korisnike Windowsa svakako očekuje zanimljiv nastavak godine. Željeli bismo da se novi Windows 11 pojavi već krajem listopada, što je djelomično i moguće, ali nije sigurno potvrđeno. No ono što je sigurno jest to da ćemo saznavati sve više informacija kako vrijeme bude odmicalo. Ono što se da vidjeti iz svega ovoga jest to da bi Windows 11 trebao u mnogočemu biti vrlo dobra nadogradnja Windowsa 10! Za dodatne informacije, čitajte naš portal!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here