Možete isprobati Windows 11 bez potrebe instaliranja na računalo!

Kako vrijeme odmiče, tako nam se sve više približava datum izlaska novog, Windows operativnog sustava. Windows 10 s nama je već više od pet godina. Toga je svjestan i Microsoft, kao i njegov šef Bill Gates, koji očito, u pauzama od osmišljavanja novih cjepiva i bavljenja mikrobiologijom, nije zaboravio na svoje vjerne korisnike Windows sustava.

Ako ste upućeni u događanja, mogli ste saznati da je Microsoft već izbacio svoje svojevrsne beta verzije Windowsa 11. Naravno, one su samo prvi pogled onoga što nas očekuje u punoj verziji i kao takav, daleko je od onog što će puna, ispolirana verzija donijeti. No bez obzira na to, vrijedi je isprobati. Ipak, ako niste bili u situaciji isprobati beta verziju Windowsa 11, ne morate se brinuti. Od nedavno imate mogućnost isprobavanja Windowsa 11 i to bez instalacije. Točnije, neke od mogućnosti moći ćete isprobati putem svog internetskog preglednika!

Jedan od programera stvorio je web stranicu koja omogućuje isprobavanje sučelja Windows 11 bez instaliranja novog operativnog sustava ili čekanja dok se prva računala s unaprijed instaliranim sustavom Windows 11 na tržištu ne pojave kasnije ove godine. Migracija na novi operativni sustav uvijek zahtijeva određeni napor. To nije problem ako imate dovoljno vremena ili možete raditi na više računala odjednom, pa vas ne zanima hoće li nešto poći po zlu.

No ako nemate vremena ni rezervnog računala za instalaciju sustava Windows 11 za eksperimente ili instaliranje sustava Windows 11 na virtualni stroj, a želite se pripremiti za sustav Windows 11, tada je web stranica za demonstraciju sustava Windows 11 koju je izradio BlueEdge, upravo je ono što će vam poslužiti za ovu svrhu!

Ova internetska stranica ne predstavlja verziju ”udaljene” radne površine sustava Windows 11, već se radi o interaktivnoj demonstraciji grafičkog korisničkog sučelja sustava Windows 11 koja daje vrlo opće razumijevanje o tome što možete očekivati od novog operativnog sustava. Kako biste isprobali ovakvu verziju Windowsa 11, potreban vam je samo preglednik, pa možete isprobati Windows 11 na bilo kojem računalu s Appleovim MacOS-om, Linuxom ili naravno, Windows operativnim sustavom ovdje.

Interaktivna demonstracija ne dopušta vam instaliranje softvera, promjenu postavki i druge važne stvari koje biste inače radili na operativnom sustavu. Ipak, možete isprobati novi izbornik Start, Edge preglednik, Windows trgovinu, widget za pretraživanje, pa čak i Terminal.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Microsoft reagirati na trud BlueEdgea, koji je usmjeren na demonstriranje, novog, nadolazećeg, operativnog sustava. GUI za Windows 11 očito je intelektualno vlasništvo Microsofta i podložno je autorskim pravima. No, s druge strane, Microsoft je očito zainteresiran za popularizaciju svog softvera.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here