Windows 11, barem u svojim beta verzijama, ovdje je već neko vrijeme, a većina korisnika zauzeta je otkrivanjem svega onoga što nova aplikacija Postavki može, a što ne može. Microsoft je ponovno pokrenuo aplikaciju Postavke, koja se po nekim stvarima razlikuje od aplikacije Postavki s Windows 10 operativnog sustava.

Čini se da je Microsoft doista posvetio pozornost postavkama kako bi korisnici imali bolju kontrolu nad sustavima unutar Windowsa 11. Potpuno nova aplikacija Postavke estetski je poboljšana i omogućuje lako pronalaženje svih potrebnih opcija i programa. S obzirom na to, u nastavku ovog članka usporedit ćemo kako se nova aplikacija Postavke sustava Windows 11 razlikuje od postavki sa sustava Windows 10.

Windows 11 vs windows 10

U čemu je razlika između Postavki sa Windowsa 11 i Postavki sa Windows 10 operativnog sustava?

 

Kao prvo, postoji viši stupanj kontrole nad važnijim postavkama u odnosu na Windows 10

Nova aplikacija Postavke obraća pozornost na gotovo sve što korisnik svakodnevno radi na svom računalu. Svi uređaji, zvuk, baterija i ažuriranja imaju poboljšane i nadograđene mogućnosti postavki. Tu su i nove značajke, kao što je ona za korištenje više monitora odjednom, ali i dodatne, profinjene postavke za uređaje, zvuk, Windows ažuriranja, bateriju i još mnogo toga. O čemu se točnije radi?

Cjelokupni dizajn aplikacije Postavki

Aplikacija Postavke u sustavu Windows 10 činila se neuspješnim pokušajem postavljanja postavki računala na novo mjesto. Ukratko, početna stranica aplikacije nije izgledala dobro i imala je puno slobodnog prostora na većim zaslonima, što je izgledalo čudno. Aplikacija Postavke sustava Windows 11 može se pohvaliti sveukupno znatno boljim dizajnom, s velikim zaglavljima, tekstom i poboljšanom navigacijom.

Za početak, početni zaslon sada dolazi s novim logotipom Postavki. Također, ne uključuje nadzornu ploču vidljivu na snimkama zaslona. Dakle, prvo područje na koje slijećete je stranica Sustav. Velika stvar na koju se Microsoft koncentrirao kod nove aplikacije Postavke je dakako vizualan dojam. Osim novog izgleda, gotovo na svakoj stranici možete pronaći opisnu sličicu koja nagovještava o čemu se radi na stranici. Na primjer, personalizacija prikazuje zaslon, stranica sustava ima tablet pored naziva računala, stranica mreže i interneta ima veliku WiFi traku itd.

windows 11

Bolje korištenje sučelja postavki

Najbolja promjena koja je došla do postavki sustava Windows 11 je redizajn navigacije. Međutim, aplikacija Postavke sada izgleda slično onome što vidimo na Microsoft Edgeu. Možda Microsoft želi poboljšati iskustvo. S lijeve strane nalazi se bočna traka koja sadrži sve glavne kategorije poput sustava, aplikacija, igara, računa itd. Bez obzira na kojoj se stranici nalazite, sve opcije bočne trake bit će vidljive. Novi izgled pomaže korisnicima da se lako prebacuju između stranica primarne kategorije bez početka iznova. Uz to, stranice koje korisnik otvori vidljive su na zaglavlju, što olakšava u pregledavanju stranice. Sve u svemu, izgleda kao da je Microsoft pokušao uštedjeti nekoliko klikova na svakoj stranici.

Bolje implementirana stranica za Uređaje

Jedno od najposjećenijih mjesta u aplikaciji Postavke je stranica Bluetooth, kao i stranica Uređaji, koja je također preinačena. Ovdje ćete sada pronaći velike i lijepe sličice audio uređaja povezanih s vašim računalom.

Stranica Uređaji u sustavu Windows 11 nudi detaljniji pogled na povezane uređaje. Prezentacija je također estetski bolja jer prikazuje male zelene točkice za povezane i aktivne uređaje. Štoviše, Microsoft je po novome premjestio postavke aplikacije Vaš telefon na stranicu Bluetooth i uređaj.

bežične slušalice

Poboljšane kontrole vezane za zvuk

Postavke zvuka za povezani hardver za zvuk (npr. slušalice, zvučnici) kojima je trebalo pristupiti odlaskom na svojstva zvuka sustava sada su prisutne u aplikaciji Postavke. Ranije je mijenjanje audio formata bilo užurbano. Mogli ste pojedinačno odabrati kvalitetu zvuka za svaki audio uređaj u studijskoj kvaliteti do 24-bitnih 48 KHz. Sada su sve opcije vezane uz audio hardver povezane u aplikaciju Postavke. Nesumnjivo je da će ovo pojednostavljivanje naići na veliko odobravanje kod korisnika, budući da se radi o mogućnostima na koje je velik broj korisnika Windows 10 sustava imao velike prigovore.

Izmijenjene postavke vezane uz personalizaciju, odnosno osobno prilagođavanje izgleda korisničkog sustava Windows

Odabir tema i stvari vezane uz ovaj segment u sustavu Windows 10 bilo je nešto što je podosta zbunjivalo određen broj korisnika. Microsoft je navodno postao svjestan ovoga te je odlučio implementirati određene promjene i u ovom segmentu. Nova stranica za prilagodbu u postavkama sustava Windows 11 sada će biti znatno jednostavnija nego što je bilo kod Windows 10 sustava. Ako ste imali mogućnost koristiti neku od pokusnih verzija Windows 11 sustava, mogli ste se i sami uvjeriti u to koliko je sada mogućnost personalizacije Windows operativnog sustava pojednostavljena, što je uvijek plus.

laptop baterija

Bolja statistika vezana uz potrošnju energije baterije na prijenosnim računalima

Preinake i poboljšanja doživjela je i mogućnost evidencije potrošnje energije baterija kod prijenosnih računala unutar Windows 11 sustava. Unutar Windowsa 10 mogućnosti su bile ograničene na prikaz potrošnje baterije po aplikaciji i konfiguriranje opcije Ušteda baterije. No stranica s postavkama baterije sustava Windows 11 puno je korisnija. Ona sada prikazuje potrošnju baterije vašeg uređaja po satu, zajedno s vremenima uključivanja zaslona i isključivanja zaslona.

Ovo je značajka koju morate imati na svakom mobilnom uređaju; bilo da se radi o prijenosnim računalima ili telefonima. Sada možete znati u koje je vrijeme vaše računalo priključeno i koliko je baterije ostalo u određenom satu. Ovo je jedan od Microsoftovih načina kako optimizirati Windows sustav za tablet uređaje, jer takve značajke uglavnom nalazimo na Android, iOS i iPadOS uređajima.

Objedinjenost Kontrolne ploče i aplikacije Postavki

Otkad je Microsoft predstavio aplikaciju Postavke u sustavu Windows 8, zbunio je cijelu korisničku bazu sustava Windows s dvije zasebne aplikacije za upravljanje sustavom. Iako Upravljačka ploča sadrži temeljne postavke sustava, aplikacija Postavke dobivala je na pozornosti i svakim ažuriranjem se povećavala u pogledu veličine. U sustavu Windows 11 čini se da Microsoft pokušava premjestiti osnovne opcije upravljanja u aplikaciju Postavke. Na primjer, postavke zvuka sada uključuju audio opcije kao što je gore spomenuto.

Microsoft novim operativnim sustavom želi ispraviti, poboljšati i ispolirati velik dio onoga što se u vezi Windows 10 sustava da poboljšati. Nesumnjivo je da će velik broj od ovih promjena doprinijeti poboljšanoj produktivnosti, jednostavnosti korištenja i bržem navikavanju na sustav, pogotovo kod novih korisnika.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here