Windows 11 procurio je u cijelosti, a neobično je to što nisu procurile samo slike novog operativnog sustava, već puna (ISO) instalacija cijelog OS-a veličine 4,8 GB. Kao i mnogi drugi, preuzeli smo ga, instalirali na računalo i evo naših prvih dojmova.

WINDOWS 11 INSTALACIJA (2)

Kao što smo i očekivali, preuzimanje i instaliranje sustava Windows 11 prilično je velika operacija. Sam ISO bio je težak 4.8 GB, a postupak instalacije sustava Windows 11 trajao je 20-ak minuta uz nekoliko ponovnih pokretanja računala.

Windows11-instalacija

Iako će Microsoft zasigurno predstavljati Windows 11 kao potpuno novu verziju sustava Windows, činjenica je da je to ipak prilagođena verzija dizajna od postojećeg operativnog sustava, što definitivno i nije neka revolucija, ali….

Ono što nas je najviše interesiralo je da vidimo koliko novi Windows 11 radi stabilno, a čini se da zaista i radi i to vrlo stabilno i sve naše aplikacije su radile bez problema. Naravno to je iskustvo od samo nekoliko sati korištenja.

windows 11 izgled

Najizrazitija promjena koja Vam odmah upada u oko je na izborniku Start, koji je sada mnogo više pokretač aplikacija i nedavno otvorenih datoteka, nego pokušaj prikazivanja najnovijih vijesti ili ažuriranja dionica kakvima su Start zasloni izgledali kod predhodnih verzija Windowsa 8 i Windowsa 10.

microsoft-windows-11-taskbar IKONE

Donji dio Start izbornika je “Recomended” ili preporučene stvari koje će u osnovi prikupiti informacije i prikazati sve što ste nedavno spremili, upotrijebili ili instalirali. Naravno tu je i mnoštvo osvježenih ikona koje sada izgledaju modernije i ljepše.

windows 11 instalacija

Ikone na programskoj traci sada su centrirane, ali funkcioniraju na isti način. Ako vam nedostaje stari izgled, možete ga lako vratiti. Desni klik na programsku traku omogućuje vam otvaranje stranice s opcijama programske trake, gdje ikone programske trake možete poravnati krajnje lijevo. I kada ponovno otvorite izbornik Start, on će se pojaviti u lijevom kutu.

Task view i dalje je prisutan kao i kod prethodnih verzija Windowsa. Međutim, sada postoji više opcija za podešavanje zahvaljujući novom padajućem izborniku u svakom prozoru, poput ovog:

windsows 11 task view

Novost je i gumb Widgeti na programskoj traci koji otvara veliki prozor widgeta na lijevoj strani zaslona, koji za sada uglavnom otvara vijesti, vremenske progonze i slično. Međutim pretpostavlja se da će ova traka s vremenom biti sve snažnija, a možete i odmah kontrolirati što se u njoj sada nalazi, upravljanjem svojih interesa kroz Microsoftov računu.

Unatoč tome što je radio vrlo dobro, ovaj operativni sustav očito još nije trebao biti instaliran jer je zbunio Windows Update koji još uvijek sugerira ažuriranja i nadogradnju na Windows 10.

windows 11 desktop

Nova verzija Windowsa 11 ostavlja me pomiješanih osjećaja. Uvijek sam bio za nove značajke, a za razliku od mnogih, pozdravio sam značajke kao što su vijesti i interesi kao pokušaj poboljšanja sustava Windowsa 10.

S druge strane, još uvijek ne znamo kome je namijenjen Windows 11, kada će ga službeno objaviti i hoće li ga Microsoft uopće naplatiti?! Na temelju onoga što smo vidjeli do sada, čini nam se vrlo vjerojatnim da će nam Microsoft reći da je vidio priliku da smanji Windows na ono što vjeruje da će se kupcima najviše svidjeti i da će Windows 11 izdati kao besplatnu nadogradnju. Microsoft može naplatiti proizvođačima računala da koriste njegove operativne sustave, ali s druge strane želi da se kupci pretplate na Xbox Game Pass i Microsoft 365, jer će taj model poslovanja kod Microsofta nedvojbeno ostati.

Šest godina rada u sustavu Windows 10 usadilo je svima nama naviku, tako da se Windows 11 doživljava pomalo nepoznato. Međutim s druge strane me je iznenadilo koliko mi se svidjelo. Ali, Windows 11 ostavlja dojam i nedovršenosti i bit će zanimljivo vidjeti kako ga Microsoft polira u sljedećim mjesecima.

Naši prvi dojmovi su pozitivni, novi opearativan sustav je stabilan, izgleda dobro i korak je ispred sustava Windows 10, pa čak iako je to možda samo dječji korak, a ne golemi skok kako bi mogli očekivati.

Piše: D.M.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here