Službeno je! Nova inačica Microsoftovog sustava Windows 11 bit će spreman 05. listopada!

U prošlom članku govorili smo nešto o problemima s kojima se susreo Microsoft u posljednje vrijeme, kao što su pitanja kompatibilnosti Windows 11 sustava s određenim računalima, mogućnost nadograđivanja Windowsa 11 ovisno o tome na kakvo računalo je instaliran sustav, činjenica da Android aplikacije neće biti odmah prisutne na novom sustavu, itd.

U ovome članku govorit ćemo nešto više o tome koja će računala biti kompatibilna s novim sustavom, koji su minimalni, a koji preporučeni zahtjevi za instalaciju sustava, kao i o još nekim stvarima!

windows11

Windows 11 izlazi 05. listopada kao besplatna nadogradnja?

Microsoft je potvrdio da će Windows 11 izaći 05. listopada kao besplatna nadogradnja. Svi uređaji koji budu kompatibilni s Windowsom 11 dobit će o tome obavijest. Intel je također nedavno spomenuo Windows 11 kao ažuriranje za ‘listopad 2021.’, koje je samo dodatno osnažilo informaciju da će OS izaći 05. listopada.

Tvrtka je također potvrdila da će se njezin alat za provjeru zdravlja računala ažurirati bliže predstavljanju sustava Windows 11, tako da možete vidjeti je li vaš vlastiti uređaj podoban za nadogradnju. Također, sustav će dobivati godišnja ažuriranja na novi operativni sustav, što je slično Appleovim naporima s macOS-om.

Iako je Microsoft izdao alat koji korisnicima omogućuje da vide hoće li njihova računala moći pokrenuti Windows 11, potvrđeno je da taj program ima određene grješke, jer daje pogrešne rezultate za računala u vezi toga hoće li ili neće moći pokretati i instalirati ažuriranja. Međutim, objavljen je još jedan alat, koji vam daje daleko detaljnije i preciznije informacije o tome koliko je neko računalo kompatibilno za instalaciju novog sustava: TPM ili ”Trusted Platform Module.”

 

Kako ću moći skinuti Windows 11?

Microsoft je na kanalu za programere ažurirao verziju Insider-a 22000.132, koji je također vrlo koristan za uvod u Windows 11.

Izgradnja je sada široko dostupna na beta kanalu i pokazuje dodatne nadogradnje, uključujući i one za Microsoft Store. Prije nego što to učinite, najbolje bi bilo provjeriti je li vaše računalo prvo upisano u program Microsoft Insider, sve dok ispunjava zahtjeve. Ali imajte na umu, savjetujemo da ga pokrenete samo na računalu koje ne koristite kao glavno, jer za sada postoji mnogo malih problema. Postoji čak i mogućnost prelaska na Windows 10 ako naiđete na probleme s operativnim sustavom Windows 11. To je dostupno u trenutnim verzijama programa Insider, ali to možete učiniti samo u roku od 10 dana od nadogradnje računala, inače se mora izvršiti čista instalacija u kako biste otišli na Windows 10.

Windows11-instalacija

Koje su minimalne specifikacije za Windows 11?

Bilo je dosta rasprava o tome koji su uređaji kompatibilni s Windows 11 sustavom. Bez obzira na TPM zahtjeve, drugi se jednostavno pitaju hoće li uskoro morati nadograditi svoje računalo ili prijenosno računalo. Za sada je Microsoft objavio zahtjeve za ažuriranje, ali oni se mogu promijeniti kako se približavamo izdanju.

Ovo su minimalni zahtjevi za Windows 11 sustav:

  • Procesor: 1 Gigaherz (GHz) ili brži s najmanje dvije jezgre na kompatibilnom 64-bitnom procesoru ili SoC-u
  • RAM: 4 GB
  • Skladištenje: 64 GB
  • Firmware sustava: UEFI, podržava Secure Boot
  • TPM: Modul pouzdane platforme 2.0
  • Grafička kartica: DirectX 12 ili novija s upravljačkim programom WDDM 2.0
  • Zaslon: 720p, 8-bitni po kanalu u boji, dijagonala najmanje 9 inča
  • Internet veza i Microsoftov račun: Windows 11 Home zahtijeva aktivnu internetsku vezu i Microsoftov račun za dovršetak početnog postavljanja operativnog sustava pri prvoj upotrebi ili prilikom isključivanja uređaja iz sustava Windows 11 Home u S-načinu rada.

 

windows 11 taskbar
Izbornik Start sustava Windows 11 možete premjestiti na lijevu stranu.

Koliko će Windows 11 koštati?

Windows 11 bit će besplatno ažuriranje za postojeće korisnike sustava Windows; no morat ćete biti na mreži da biste preuzeli Win 11, instalirali i aktivirali kućne verzije, a prilikom instaliranja ili nadogradnje računala ili tableta morat ćete imati Microsoftov račun.

Do sada je Microsoft objavio hardverske zahtjeve za Windows 11, ali postoji zabuna oko TPM -a (Trusted Platform Module) i oko toga trudi li se tvrtka prijeći minimalan prag kojeg uređaji moraju prijeći kako bi bili ažurirani na novu verziju.

windows 11 tražilica
Windows 11 tražilica

Zbog čega se najviše radujemo Windowsu 11?

Sveukupno postoje poboljšanja u sustavu Windows 11, pri čemu Microsoft obećava da će ažuriranja biti 40% manja, a Windows 11 naziva “najsigurnijim izdanjem do sada”. Traka zadataka optimizirana je za dodir kao i periferni uređaji miša i sada je promijenjena u ono što Microsoft naziva ”Dock” ili pristanište. Nove značajke za više zadataka također su u ponudi zahvaljujući značajci koja se zove Snap Layouts, koja vam omogućuje da rasporedite više prozora na zaslonu, ne samo jedan pored drugog, već u stupce, odjeljke i drugo.

Sada je u postavkama pronađena znatno poboljšana aplikacija za provjeru zdravlja, unutar koje će vam vam Windows 11 preporučiti da smanjite svjetlinu, na primjer, promijenite način uštede energije baterije i još mnogo toga. Druga značajka su Snap Groups, gdje se možete vratiti na prethodno otvorene prozore s pristaništa, tako da, na primjer, možete otići u aplikaciju e-pošte, prozore preglednika Edge ili bilo što drugo bez da ih morate ponovno vraćati na prethodni prikaz. Tu je i poboljšana podrška za više monitora, pa kada ponovno povežete vanjski monitor, Windows 11 pamti prethodne položaje prozora koji su bili na tom monitoru.

Microsoft Store napokon doživljava redizajn s bolje uređenim sadržajem i boljim opcijama za upravljanje kupljenim emisijama, poput njihovog zrcaljenja na televizor korisnika. Aplikacije kao što su Disney+, Adobe Creative Cloud, Pinterest i druge već su u ovoj redizajniranoj trgovini za Windows 11. WPA, EWP i Win32 aplikacije sada su dostupne u Microsoft Trgovini, spremne za rad.

Android aplikacije još uvijek neće biti dostupne za korištenje, no na njih, nadamo se, nećemo morati dugo čekati.

Ono što će biti u puno većem fokusu u vezi Windowsa 11 bit će svakako igraći segment. Tromu i frustrirajuću aplikaciju Windows 10 Xbox zamijenila je nova aplikacija Game Pass koja vam omogućuje kupnju, upravljanje i uklanjanje igara. HDR će također biti podržan na kompatibilnim strojevima, nudeći poboljšano osvjetljenje i kontrast za igre i pregled medija. Ovdje je i izravna pohrana, s glavnim sredstvima igre koja se mogu preuzeti i instalirati, što vam omogućuje da igrate svoje igre još brže nego prije.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here