Dolaskom Božićnih i Novogodišnjih praznika, mogli ste primijetiti, da će se uskoro pojaviti nova verzija Windows-a 10. Kao što je i najavljeno tijekom Surface eventa u listopadu 2019., u Microsoftu se radi na novoj verziji sustava Windows 10 za novi trend sklopivih računala poput Surface Neo i slično. I zove se Windows 10X.

Iako to tehnički nije potpuno novi operativni sustav, malo se ipak razlikuje od uobičajene verzije Windows 10 sustava koju ste  dosada poznavali.

windows 10x datum izlaska

Windows 10X vs. Windows 10: Sučelje

Kao što smo i dali naslutiti, ključna razlika između dva sustava je sučelje. Windows 10 dizajniran je za uređaje poput prijenosnih računala ili tableta sa samo jednim zaslonom. Što  znači da su ikone izbornika Start, aplikacije i programi, kao i datum i vrijeme bile vidljive na dnu zaslona, baš kao i svih godina prije.

Windows 10X, međutim, to mijenja na način da daje prednost novom sučelju za uređaje koji imaju dva zaslona, jedan s lijeve strane i jedan s desne strane. Trenutačno znamo pet činjenica o tome, sudeći po dostupnim informacijama koje su se pojavile.

Počet ćemo prvo s programskom trakom (“taskbarom”). U usporedbi s uobičajenom verzijom Windowsa 10, Windows 10X pružat će osjećaj kao da radite s iPadom. Izgleda da je mnogo usredotočeniji, stavljajući veći naglasak na dodir. Microsoft će također raditi na sustavu poznatom kao “levers” koji će vam omogućiti da povučete programsku traku, slično kao kao “Dock”-a u iPadOS-u.

Uz to, postoji velika razlika u Start izborniku. U sustavu Windows 10X, Start izbornik nalazit će se na lijevom bočnom zaslonu uređaja s dvostrukim zaslonom, što čini veliku razliku od uobičajene verzije kakvu je imao sustav Windows 10.

U osnovi će služiti kao “pokretač” s trakom za pretraživanje na vrhu, popisom aplikacija i web lokacija te predloženim sadržajem na dnu. Neće biti živih ikona, kao što je slučaj u trenutačnom sustavu Windows 10, već će prikazane ikone biti poprilično statične.

Općenito, možemo očekivati i neke nove načine interakcije s programima i sučeljem u sustavu Windows 10X. Značajke “drag and drop” u sustavu Windows 10, s kojima smo svi manje više upoznati, biti će dodatno poboljšane u sustavu Windows 10X. Microsoft je pokazao kako se mogu odvući aplikacije preko dva ekrana uređaja s dvostrukim zaslonom u sustavu Windows 10 X. Također je pokazao kako možete slagati otvorene prozore jedan pored drugog.

Sljedeću razliku možemo vidjeti kod zaključavanja zaslona. Sada se odmah prikazuje u sustavu Windows 10X i nećete morati klizati prema gore da biste ga otključali. Također će se na zaslonu vidjeti i pinpad. Iako na predstavljanju nije bilo snimaka zaslona koje bi to dokazale, šuška se da će i postavke biti redizajnirane, kako bi se smanjila potreba za navigacijom kroz izbornike. Čak će biti dostupan i novi “Modern File Explorer” koji je uvelike optimiziran za dodir, za razliku od trenutnih verzija kod sustava Windows 10.

Windows 10X

Windows 10X vs. Windows 10: Uređaj i kompatibilnost aplikacija

U konačnici, postoji potreba za rješavanjem kompatibilnosti uređaja ali i aplikacija. Međutim na temelju svega onoga što znamo, čini se da je Microsoft osigurao Windowsu 10X maksimalnu kompatibilnost aplikacija. To znači da će, kao i kod Windowsa 10, sve vaše Windows 10 ili Win32 aplikacije i dalje raditi u sustavu Windows 10X. Nema nikakvih ograničenja na preuzimanja aplikacija kroz Microsoftovu trgovinu.

Microsoft također ulaže i dodatne napore u razvoju za Windows 10X. Rečeno je da programeri ne moraju učiniti ništa kako bi njihove aplikacije radile s operativnim sustavom. Aplikacija bi se trebala sama prilagoditi Windows 10X i uređajima s dvostrukim zaslonom, u načinu jednostrukog ili u dvostrukom modu.

Dupli zasloni ili ne?

Kada dođete do trenutka odabira sustava koji vam više odgovara, bit će nekoliko stvari koje je potrebno razmotriti. Ako se odlučite u 2020. za kupnju novog uređaja s dvostrukim zaslonom i sustavom Windows 10X, vjerojatno će te se sresti s procesom učenja. Morat ćete se naviknuti na novi izbornik Start i na izgled trake zadataka. U međuvremenu, redovni Windows 10 se neće promijeniti. Microsoft će vjerojatno nastaviti ažurirati Windows 10 kao i uvijek, tako da i ako dalje nastavite koristite stari Windows 10, nećete imati problema.

Trenutno, kad kupite novi laptop, dobijete i licencu za Windows 10 koja je već uključena u njega, bez dodatnih troškova. Također, možete se uputiti u lokalnu trgovinu i kupiti kopiju Windowsa 10, ako želite izgraditi vlastiti sustav. No, na temelju trenutnih glasina, čini se da to neće biti i slučaj sa sustavom Windows 10X.

Prema onome što znamo, izgleda da će Windows 10X uglavnom ostati ekskluzivan za uređaje s dvostrukim ekranima. Postoje međutim naznake da se u dokumentu o „levers“-ima navodi da bi Windows 10X mogao doći i do tradicionalnih prijenosnika, ali to nije potvrđeno. Umjesto toga, možemo očekivati da će Windows 10X ostati ekskluzivan za uređaje s dvostrukim zaslonom poput Surface Neo i druge uređaje iz tvornica Dell-a, HP-a, Lenova i Asusa.

To sve znači da Windows 10X nije nešto što možete kupiti sami. Naime, riječ je o operativnom sustavu koji je povezan s vašim uređajem, baš kao što ne možete kupiti ni kopiju iOS-a za svoj iPhone ili iPad.

Što se tiče datuma izlaska, iz Microsofta nije precizirano kada se može očekivati izlazak Windows 10X u javnosti. Izložen je i prezentiran prototip verzije OS-a tijekom Surface eventa u listopadu 2019. kada je spomenuto da uređaji sa sustavom Windows 10X dolaze tijekom blagdana iduće godine. To vjerojatno znači da neće izaći prije studenog ili prosinca 2020.

Piše: I.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here