Ove srijede u New Yorku, održan je Microsoftov event posvećen Surface uređajima gdje su najavljene neke veoma zanimljive stvari među kojima je i leak o posebnoj verziji Windowsa 10X.

Microsoft radi na liniji dual screen uređaja već neko vrijeme koji koriste posebnu verziju Windowsa poznatu unutar kompanije kao Windows Lite i Santorini koji je dizajniran kao verzija Windowsa posebno za urađaje koji imaju dva ekrana. Ovoga utorka je procurilo da će se navedena verzija zvati Windows 10X. Microsoft jos ništa od ovoga nije potvrdio, ali jesu natuknuli ranije ove godine da možemo očekivati novu verziju Windowsa nešto sličniju Chrome OS-u što bi imalo smisla u kontekstu dual screen uređaja.

Kao što ništa nije službeno potvrđeno za novu verziju Windowsa, isto vrijedi I za dual screen uređaje. Izvor iz Microsofta je za The Verge izjavio kako je Microsoft započeo s demonstracijama svojih dual screen uređaja unutar kompanije gdje su zaposlenici imali priliku pogledati kako bi takvi uređaji izgledali. Uređaji kodnog imena Centaurus bi trebali biti oni koji će pokazati puni potencijal hibrida tableta i laptopa s dva ekrana čime bi zapravo stvorili mjesto na tržistu za tako nešto što je najvjerojatniji razlog zašto ne vidimo brži razvoj uređaja ovoga tipa.

Originalno se ovaj projekt trebao razvijati značajno sporije nego sto je sada situacija, ali ispada da Intel požuruje druge OEM kompanije s razvojem dual screen uređjaja sto potvrđuje i najava prototipa Intel Honeycomb Glacier gaming laptopa koji je sve samo ne običan sto možete vidjeti na slici ispod. Zbog ovih promjena na tržistu od Microsofta službenu izjavu o dual screen Surface uređajima i Windowsu 10X možemo očekivati početkom 2020. godine, a nedugo zatim i izbacivanje takvih uređaja na tržiste.

Naravno, ako u Microsoftu procjene da na tržistu jos uvijek nema mjesta za ovakve uređaje i da njihovi proizvodi to neće promijeniti, dual screen Surface i, popratno, Windows 10X bi mogla dočekati ista sudbina kao i Surface Mini od kojega su odustali tjedan dana prije službenog izlaska.

Piše: LJ.J.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here