Microsoft trenutačno radi na velikoj nadogradnji za Windowse 10. Ona bi svjetlo dana trebala ugledati kasnije ove godine, a trebala bi donijeti novi i osvježeni dizajn, nove mogućnosti, te poboljšati korisnički “workflow”. Ova nadogradnja se skriva iza kodnog imena “Sun Valley” i govori se da će to biti najveća nadogradnja Windowsa 10 ikad. Očito je Microsoftu dosta stagniranja na tržištu i žele malo oživjeti desktop.

Nažalost, Microsoft još uvijek nije službeno otkrio svoje planove za Sun Valley nadogradnju, ali iz pouzdanih izvora lagano cure informacije i planovi koje Microsoft ima. Ono što ćemo navesti u nastavku teksta su neslužbene informacije i lako moguće da neke nisu točne.

No, ono što valja napomenuti je da još ne postoji lista novih mogućnosti koje će doći niti ćemo sve “najavljeno” vidjeti u ovoj nadogradnji. Ipak, to ne umanjuje iščekivanje koje imamo, jer se veselimo vidjeti što nam Microsoft sve sprema.

Veliko osvježenje korisničkog sučelja

Jedan od Microsoftovih ciljeva s ovom nadogradnjom je osvježiti korisničko sučelje u Windowsima 10. To će uključivati veće, ali i neke manje izmjene kao zaobljivanje kuteva na gumbima, prozorima aplikacija i shell elementima kao što su Start meni i Action Centar.

To će učiniti neke legacy prozore i aplikacije kao što su File Explorer, File Properties i dijalozi malo sličnijima modernim Windowsima. Odnosno cijelo sučelje će biti jednostavnije, čišće i konzistentnije. Interno, Microsoft je ove izmjene nazvao “osvježavanjem” Windows Desktopa. Eksterno, odnosno prema javnosti, Microsoft je najavio da će promijeniti određene segmente korisničkog sučelja u 2021. godini i da će Windowsi postati moderniji nego što su to do sada bili.

Nadalje, priča se da Microsoft radi i na pojednostavljenom Taskbaru koji će počistiti sistemsku traku tako što će većinu “ikonica” maknuti u Action Center, kao što je to i na Windowsima 10X. To naravno priprema teren novom 10X Action Centru da debitira u Windowsima 10, te da donese poboljšanje u Quick Settingsima, boljoj kontroli glazbe kroz UI i slično.

Što se Start menija tiče, znamo da Microsoft radi na tome da “zaobli” oštre UI elemente. Već smo rekli da će većinu kuteva na elementima zaobliti kako bi izgledali ljepše i modernije. Ista stvar će se napraviti na “tiles-ima” unutar Start menija. Kontekstualni meniji i “jump” lista će dobiti zaobljene elemente i još neke sitnice.

Ova slika ispod bi trebala vjerno prikazati kako će izgledati osvježeni Start meni, kao i elementi koji se nalaze unutar njega.

Neke informacije govore da postoje i Windows 10 verzije koje imaju novi 10X Start meni. Vjerujemo da će to biti opcionalni meni, odnosno opcionalni izgled koji ćete moći uključiti ako vam se ne sviđa sadašnji Start meni ili vam je jednostavno “dosadio”.

Uz to, navodno bi i postavke, odnosno Settings aplikacija i File Explorer trebali dobiti “face lifting”. Dodajte na to sve još, navodno, nove i fluidnije animacije. Iako se sve ovo nabrojano ne čini veliko, vjerujte da nije tako. Redizajnirati pola operativnog sustava da izgleda modernije nije lagan zadatak. Pogotovo ne unutar ovakvog behemota kao što su Windowsi 10.

Nove mogućnosti

Ono što će korisnici sigurno prvo vidjeti su UI izmjene, ali naravno, to je samo djelić onog što nam Microsoft sprema. U Sun Valley nadogradnji bi trebale biti predstavljene neke nove mogućnosti, koje će povećati produktivnost korisnika. Vidjeli smo nekoliko novih mogućnosti kao što su “News and Interestwidget u Taskbaru, ali i mnoge druge.

Microsoft, recimo, planira dodati novi “battery usage” graf u Settingse koji će vam pokazati koje aplikacije troše najviše struje, odnosno koje vam najviše troše bateriju. Isto tako, predstavit će i alat koji bi trebao usporiti trošenje baterije u budućnosti.

Nadalje, govori se i o tome da Microsoft gradi novi “dashboard” koji bi mogao “živjeti” u Task View prozoru. Na njemu biste mogli vidjeti “overview” svega što se događa s vašim Microsoft ili kompanijskim korisničkim računom, kao što su eventi u kalendaru, nedavni dokumenti koje ste otvarali u Office alatima, emailovi, ToDo liste i neke druge relevantne informacije.

Ako volite glasovne naredbe ili koristite olovku za unos određenih informacija u Windowse, i tu vas očekuju određeni noviteti. Navodno će doći novi UI za glasovne kontrole koji će biti mnogo čišći, ali o tome ima jako malo informacija.

Bit će tu još i hrpa izmjena za Microsoft Edge, snappanje prozora po desktopu i slično.

Ako koristite Windows na tabletu, Microsoft radi na novom “gesture layeru” koji “sjedi” iznad korisničkog sučelja i dozvoljava korisnicima da s određenim dodirima manipuliraju aplikacijskim prozorima i sistemskom navigacijom. Nešto slično gestama koje možete raditi na trackpadu, ali sada ćete ih moći koristiti i direkt na tabletu. Recimo, moći ćete s četiri prsta prijeći preko aplikacijskog prozora kako biste ga na brzinu minimizirali.

Kada dolazi Sun Valley?

Microsoft se nada da će dostaviti Sun Valley nadogradnju u jesen ove godine. Navodno bi se nadogradnja trebala puštati u javnost u listopadu 2021. godine pa nadalje. To bi trebao biti 21H2 nadogradnja. No, s druge strane, ako ste dio Microsoft Insider programa, već u idućim tjednima ćete moći početi isprobavati nove mogućnosti.

Od veljače ili ožujka do lipnja bi testeri iz Insider programa trebali dobivati nove stvari, te će postojati period od par mjeseci (od lipnja do listopada) za temeljito testiranje i uklanjanje bugova. U svakom slučaju, veselimo se ovome i jedva čekamo probati nove mogućnosti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here