Microsoftova sljedeća velika nadogradnja za Windowse 10, Spring Creators Update, je u finalnoj fazi testiranja i uskoro bi se mogla naći na našim Windows računalima. Moramo reći da se veselimo ovoj nadogradnji jer bi trebala donijeti hrpu sitnih (i većih) noviteta koji će nam olakšati život i obavljanje svakodnevnih zadataka koje imamo.

Timeline je najavljen još prošle godine na Microsoft Build 2017 konferenciji i trebao je biti dio Fall Creators Updatea (op.a. koji je došao prije cca. 6 mjeseci), ali nije uspio ući u finalnu verziju istoga. Zato je prebačen za “proljetni” update, odnosno ovaj Spring Creators Update.U biti, Timeline je ekstenzija za Windows 10 Task View. Točnije, to je virtualni timeline ili vremenska linija u kojoj ćete moći vidjeti akcije koje ste napravili u prošlosti. Tako će Microsoft dopustiti korisnicima da “skoče u povijest” ako imaju kakvih nedoumica ili žele znati što su radili unazad 30 dana. Nešto slično ima i Appleov MacOS.

Microsoft Edge je Windows 10 only web preglednik koji nam je bio zanimljiv jedno kratko vrijeme. Jednostavno, konkurencija je bila bolja u svim segmentima i zato ga nismo koristili. No, s novim ažuriranjima i nadogradnjama, Edge se opasno približava Firefoxu i Chromeu. Na primjer, Edge će uskoro isto imati automatsko mute-anje videa koji se sami pokreću, moći ćete ih ugasiti i preko ikonice na tabu, moći ćete skidati besplatne ePUB eKnjige, preglednik će automatski za vas popunjavati web forme i tako dalje. Mnogo je tu “sitnica”, ali sitnica koje smo trebali!

Spomenimo još da će Spring Creators Update donijeti i novu opciju “Quick Pair”. Kao što samo ime kaže, radi se o mehanizmu koji bi automatski trebao spajati vaše Windowse 10 s Bluetooth uređajima koje ćete povezati na isti. U mnogim slučajevima to će biti samo jedan klik mišem. Naravno, trebat će neko vrijeme da se i proizvođači hardvera prilagode ovome, ali ne sumnjamo da će oni to objeručke prihvatiti. Jer to može značiti i bolju prodaju hardvera.


Očekivati još možete i mnoge vizualne promjene. Već s prošlim, Fall Creators Updateom, smo dobili prve naznake Microsoftovog Fluent dizajna, a to bi se sada moglo nastaviti u mnogo većoj mjeri. Ne možemo još konkretno reći što će se promijeniti, ali svakako očekujte vizualne promjene u svim segmentima OS-a. Microsoft je najavio da će se Fluent Design protezati kroz nekoliko update-ova, što znači još barem 2 nakon ovoga. Možda i duže.

Ovo su samo neke promijene, a ako vas zanima detaljniji “changelog”, možete ga naći ovdje. U svakom slučaju, očekujemo hrpu noviteta, novi dizajn, te mnogo ugodniji rad na Windowsima 10.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here