Mnogi ne znaju, uključujući donedavno i mene, da se već neko vrijeme na eBayu prodaje originalni softver po znatno nižim cijenama.  Pa tako možete naći i najnovije naslove poznatih igrica, ali i korisne programe poput Adobe Pohotoshopa i na kraju krajeva samih Windowsa.

Dok je teško za povjerovati da eBay uopće dozvoljava prodaju piratskog softvera na svojim stranicama, s druge strane prodavači takvog softvera, nude neka svoja objašnjenja, kako oni potpuno legalno imaju pravo to prodavati pod raznim vidovima licenci. I ne samo to, takav softver možete kupiti uz eBay protection money back guarantee.

Prodavači nude legalne licence Photoshopa i to sa svojim bedžom, adresom, emailom i brojem telefona:

“Trusted Merchant
UK based transparent and registered business.”

Uz pravno objašnjenje vlastite prodaje:

“Software is obtained legally from broken PCs or laptops which no longer require them and it is legal to sell used licenses under EU law.”
“This product does not infringe on any copyright, Trademark, or any other rights, or any of eBay’s listing policies or spam policies.”

OK, nisam pravnik i ne mogu ulaziti u legalnost ovakvih prodaja, dok s jedne strane zvuči i potpuno legitimno pravo prodati nešto, što više ne želite koristiti, kao npr. staro računalo, zašto ne bi bilo legitimno prodati i stari softver. Ali taj softver nije uopće star, no ostavimo to pravnim institucijama.

 

WINDOWS 10 KEY

 

Sada me to zaista zaintrigiralo i odlučio sam isprobat situaciju sa Windowsima. Tu je ponuda veća nego u ribarnici u petak ujutro. Windows ovi Windowsi oni, profesionalni ovakvi onakvi, 7, 8, 10 sve moguće vrste. Čovjek se malo izgubi. Nakon malo istraživanja odabrao sam Windows 10 pro licencu, koja košta samo 20kn, iako se može naći i za manje. Pa kako je to moguće?

Kako je moguće dobiti original Windowse koji inače koštaju oko 1000kn u informatičkim prodavaonicama po cijene jedne malo bolje kave u gradu? Pa zbog ovakvih cijena i torenti bi brzo nestali sa lica zemlje, jer tko bi se zezao i riskirao viruse i sumnjive kopije softvera sa nepoželjnim skriptama u sebi.

Pogledam komentare kupaca, oduševljenje do oduševljenja, kao da se peku najfiniji kolači u gradu i dijele besplatno. Pogledajte sami:

 

windowsi ključevi
Na stotine komentara zadovoljnih korisnika

A što tvrdi prodavač o legitimnosti ovakve prodaje?

 

Evo original pravilnika od prodavača o legitimnosti njegove prodaje na ebayu:

eBay Policy States:

“OEM, bundled, or recovery software may be listed only if it is included along with the original hardware, such as the motherboard, hard drive, or computer sold with the OEM software.” – Therefore, this sale includes the original broken beyond economical repair computer and motherboard.

Microsoft Policy States:

“Large brand-name computer manufacturers, such as Dell and Compaq, often include OEM software on non-holographic “recovery” or “reinstallation” discs that show the manufacturer’s brand name. These software packages are typically marked with a phrase that states, for instance, “For Distribution with a new Dell PC only.” Recovery or reinstallation software is licensed only for distribution with new computers and can be redistributed only with the computer for which it was initially distributed. Distributing such software with individual PC hardware components (e.g. hard drive; RAM) does not comply with Microsoft’s OEM distribution requirements.” – Therefore, this sale includes the original computer from which the COA was taken off.

OEM Software:

Microsoft’s Distribution Agreement for System Builders states that the system builder software packs are not intended for distribution to end users unless the end users are acting as system builders by assembling their own PCs. A “system builder” is anyone who assembles, reassembles or installs software on a new or used computer system.

“This product does not infringe on any copyright, Trademark, or any other rights, or any of eBay’s listing policies or spam policies.”

Je li ovo sve stoji, ne znam, opet bi trebalo pitati nekog pravnika za softverske licence. Međutim da li ovo stvarno radi? Ne znam ali bi mogao saznati. Ne preostaje mi drugo nego isprobati. Pa neću propast za 20kn, a tu je još i eBay koji me štiti sa money back gaurantee. Nakon uplate za 1 licencu Windows 10 pro, odmah sam dobio standardnu čestitku od ebay sa zahvalom.

ebay kupovina windowsa

 

I nakon samo nekoliko minuta i serijski broj Windowsa 10 PRO s uputama za legalni download sa službenih Microsoftovih stranica.

windows 10 licenca i serijski broj

I da ne duljim, sve radi. Nakon unošenja serijskog broja koji mi je došao na email Windows se uredno aktivirao. Predobro… Ali, da li je ovo zaista legalno?

Osim što me može spasiti od svih potencijalnih virusa, malwarea i ostalih živina, sama procedura je potpuno čista. Instalirao sam potpuno čistu i legalnu kopiju Windowsa sa službenih Microsoft stranica i ubacio Windows ključ koji je sistem prepoznao kao legalan, i aktivirao Windowse.

Pa gdje je tu keč? Što bi Microsoft rekao na sve ovo? Zar ebay nije legitimna stranica za kupovinu i prodaju? Zar državni agenti za zaštitu autorski prava, konkretno u Velikoj Britaniji, jer je kupljeno na britanskoj verziji ebaya, ne vide ovo?

 

windows 7 key

 

Idemo najprije vidjeti što Microsoft kaže na sve ovo:

Ugledni “Economic Times” je prije dvije godine napisao članaka kako je Microsoft uveo legalne licence Windowsa i Officea za tkzv. “Refurbished” računala, a te licence koštaju drastično manje od klasičnih licenca. Članak možete pročitati ovdje.

Prema njihovim riječima Microsoft je otvorio “prozor” tj. priliku za potrošače koji kupuju refurbished računala. Svi znamo što znači refurbished računala, računala koja nisu nova i sklepana su od korištenih komponenti. Prema riječima novinara Econimic Timesa ovo se može smatrati kao “hrabar korak softverskog giganta”, drastično smanjenje cijena svojih softverskih licenci za refurbished računala, koje možete kupiti kod registriranih “refurbishers”-a.

Dakle sada dolazimo do registriranih refurbishera, ne znam bolji naziv za ovu riječ, ali mislim da svi znamo što znači, sastavljači računala, hrvatski bi bilo “prepravljači” računala, a ni to mi dobro ne zvuči, pa zadržimo se kod refurbishera.

Tko su oni? Da li je moguće da su ti ebay prodavači Windowsa registrirani Microsoftovi partneri tj. PC refurbishers-i? Idemo dalje istražiti što kaže Microsoft na sve to.

Prema izvornim Microsoftovim uputama Microsoft Registered Refurbisher (RRP) program omogućuje kod modificiranja vašeg računala, kao npr. zamjene matične ploče, ili kod prodaje takozvanog „refurbished“ računala, predinstalaciju legalne Windows licence, i sve to za vrlo male novce. Drugim riječima Microsoft omogućuje kupovinu vrlo jeftine originalne Windows licence za nadograđeno računalo.

 

refurbished licence windowsa

 

Prema Microsoftovim uputama za ovakav program prodaje Windowsa dozvoljene su male i srednje velike „pravne osobe“ sa manje od 1.000 prepravljeni jedinica mjesečno, i one su prihvatljive za Microsoft Registered Refurbisher (RRP) programa.

Dakle Microsoft se slaže da kupite od njihovog legalnog refurbisher partnera, a to tvrde i ovdje.

 

Microsoft dalje navodi koje su prednosti ovakvog programa „Microsoft Registered Refurbisher“

Prva i najvažnija korist od RRP je iznimno niska cijena originalnog Microsoftovog softvera. Softver dostupan za pred instaliranje se temelji na vrsti licence, što je objašnjeno dalje u nastavku ovog teksta.

Primjer koji navodi Microsoft: U SAD-u, paket od 3 komercijalne Windows 7 Home Premium licence može se kupiti za 85-90 dolara, što iznosi manje od 30 dolara po licenci. Dakle 200kn za potpuno legalnu Microsoft licencu.

Na ovaj način sudjelovanje u RRP programu će  vas razlikovati od službenog Microsoftovog prodavača softvera po tome što ćete biti službeni „Microsoft Registered Refurbisher“.

I Microsoft Vas dodaje kao RRP sudionika u svoj online katalog po nazivom: online directory of refurbishers.

 

Vrste licenci

Microsoftovi registrirani “Refurbisher”-i imaju pristup komercijalnim licencama koje se odnose na pojedinca i poslovne subjekte kao i tkzv. “Citizenship” licencama, a to su grupe kupaca, kao npr. obrazovne institucije, škole, neprofitne organizacije, kupci sa niskim prihodima (ovdje bi mogli spadati i svi mi, zar ne?), i ostalim Microsoft “approvement” korisnicima. Dostupan softver uključuje Windows 7 Professional, Windows Multipoint Server 2011 Premium, i Microsoft Office 2010 Home & Business.

Koju će licencu prodavač koristiti, komercijalnu ili “Citizenship” ovisit će kome je licenca  namijenjena.

 

 

Želite postati refurbisher, tj. ovlašteni prodavač RRP licenci?

Upis u RRP je besplatan, jedino što trebate biti je “PC Refurbisher”, tj. vlastiti PC servis, koji će samostalno mijenjati, nadograđivati, modificirati i popravljati računala. Jedini troškovi će biti kupovina novog Microsoft softvera, po znatno nižim cijenama od tržišnih.

Prvo morate ispuniti online prijavu ovdje. To uključuje suglasnost s Microsoft pravilima RRP-a i svim uvjetima suradnje koje možete pročitati ovdje. Ako nemate sve potrebno za ispunjenje prijave, Microsoft vas može kontaktirati, kako bi ustanovili da ste legitimna osoba i u skladu sa njihovim pravilima. Ovaj proces prijave i dozvole traje oko 2 tjedna.

 

 

Refurbisher program u akciji

Sean Nicholson Microsoft OEM 3R Manager, u ovom kratkom videu daje osnovni pregled Microsoft Registered Refurbisher programa (RRP). Zanimljivo je da se i on ograđuje od nekih dijelova regulative, gdje kaže da je bolje konzultirati advokate nego njega.

Ovaj RRP program zapravo i nije nov, Microsoft je davno pokrenuo istu stvar još sa Windows XP licencama. Tako da je još davne 2007 godine Microsoft proširio svoja refurbished pravila u korist tvrtki koje žele obnoviti i ponovno prodati svoja stara računala, novim kupcima.

Tada se program zvao malo drugačije, Microsoft Authorized Refurbisher (MAR) program, koji je u početku bio zamišljen samo za dobrotvorne ustanove, obrazovne ustanove i neprofitne organizacije.

„Tvrtke ne znaju što učiniti sa svojim starim računalima, tako da skupljaju prašinu po sobama i hodnicima,” su bile riječi tadašnjeg Hani Shakeel, voditelja Genuine Windows Product Marketing tima. Više o tome možete pročitati ovdje.

Još daleke 2004 godine Microsoft provodi jedinstveno istraživanje u suradnji sa Gartnerom, gdje je utvrđeno da je tada bilo na tržištu 150 milijuna Windows računala od kojih je na oko 20 milijuna, napravljen refurbished, a zatim preprodani novom kupcu. Da bi 3 godine kasnije 2007 ustanovili da postoji 28 milijuna Windows računala koja su refurbished, u tom trenutku to je bilo oko 10% ukupnog svjetskog tržišta osobnih računala.

 

windows 10 activation

 

Zaključak

Nakon svega ovog što možemo zaključiti? Da li se stvarno prodaju refurbished licence Windowsa preko ebay, moglo bi odgovarati istini. Da li prodavači imaju stvarnu refurbished licencu od Microsofta, i da i ne. Iako ne znam za ove Windowse koliko će dugo trajati i da li će ikad postati nevažeći, činjenica je da je licenca uredno prošla Microsoftovu kontrolu legitimnosti, a mislim da čak ni ne postoje generatori ključeva za Windows 10 jer je naprednija tehnologija zaštite.

Možda prodavači stvarno imaju neke nepresušne izvore takvih refurbished licenci, iako je Microsoft u svojoj aplikaciji za prijavu naveo da postoji ograničenje od 1000 komada mjesečno. I ne prodaju se takve licence samo na ebayu, postoji i mnogo web stranica koje nude isto po cijeni od 10-20 dolara. Tu se već približavamo onoj već prije spomenutoj i “regularnoj” cijeni od 30 dolara u paketu od 3 komada. Možda su veći paketi još povoljniji, tko zna.

Možemo beskonačno nagađati, a u svakom slučaju postoje i nadležna tijela koja bi se trebala brinuti za to, i koja bi trebala rješavati takve stvari. Da li je to samo jedan od “novih” vidova piratstva, ili rupa u zakonu, ili siva zona legitimne prodaje, ne znamo. Činjenica je da postoji i da nije od jučer, samo mnogi ne znaju za nju. Što vi mislite o svemu tome?

Piše: A.M.

 

7 Komentari

 1. Postoji još jedan izvor “legalnih” Windows licenci. Naime, velike korporacije koriste korporativne licence. No, svojim djelatnicima, kao radne stanice, kupuju osobna računala (desktop ili laptop) koji nerijetko imaju i naljepnice sa Windows serijskim brojevima (ustvari Product keyevima) koji pripadaju OEM licenci za to računalo. S obzirom da se ista računala najčešće instaliraju sa lokalnih SMS (Software Management Server) poslužitelja i registriraju preko korporativnih licenci, serijski brojevi za OEM licence se ne koriste. I eto neregistriranih serijskih brojeva koji se mogu koristiti na nekim drugim računalima ili prodati preko eBaya! Što je najbolje – upravo opisana procedura od eBay sellera u članku opisuje način registracije takvog serijskog broja (odnosno Product keya).

 2. Licencirani windowsi su kod nas legalni samo ako dobiješ računalo od nekakve firme ili eventualno ako kupiš računalo ili laptop sa već instaliranim windowsima.
  Moje zanimanje za isto bi bilo draže ukoliko nebi postojao Linux i njegov softwer Wine! Danas ima i drugih možda boljih inaćica tog softwera. No kada kupim tablet ili laptop dobijam softwer već instaliran na njemu,windowsima bi bilo bolje da umjesto da su podigli sistem na Nokiji da podjele softwer besplatno,jer time bi imali i oni lakši uvid u stanje svog proizvoda,umjesto da se koriste pirate-bay activatori.
  I na koncu,nedaš….ma tko te j…. ima drugo riješenje. Tako ljudi razmišljaju,jer sve što je javno dostupno treba biti i svima.
  Ova prića od 20tak kuna,kako misle izvesti kad pola ljudi uključujući i mene,niti imam račun niti prepoznajem njihov sustav,imam samo keš u rukama i samo to prepoznajem!

 3. Često i studenti informatičkog inžinjeringa ili ti ga ETF-a dobijaju besplatan pristup Microsoftovim proizvodima. Tako da i oni mogu hajmo reći legalno preprodati os po cijeni koja im je volja (npr. ja kupio od Microsofta za 0$ i moja je stvar šta ću ja uraditi sa tim os-om). Mada su to pretežno N-paketi koji su ograničeni na 2-3 računara maximalno.

 4. ebay je isto kao i njuškalo… može svatko prodati što god hoće. i napisati što god hoće. U kratko, svatko prodaje i kupuje na svoju odgovornost. Kao što na linku kaže: ako je cijena predobra da bi bila istinita, vjerojatno i je:
  http://www.ebay.com/gds/How-To-Avoid-Buying-Illegal-Software-/10000000004661405/g.html
  Postoje product key generatori koji omogućuju kreiranje ključeva s kojima se mogu automatski aktivirati i Windowsi 10. Nije problem, samo vjerovati u bajke i legalne Windowse za 20kn u 21. stoljeću je poprilično slično.

 5. Vrlo je interesantno kako su sva softwareska poduzeća uspjela jedina isposlovati pravo da nemaju garanciju za vlastite proizvode, a nitko ne postavlja to pitanje pogotovo ne novinari. EU zakon kaže da svaki proizvod mora imati garanciju, međutim tu su izuzeta softwareska poduzeća i to je puno interesantnije nego kako i na koji način mi moramo dokazati legalnost licence. Izmislili su neku naljepnicu koju nalijepiš i više nemaš pravo niti kučište promjeniti, a time su se potpuno izgubila prava kupca za kupljeni proizvod. Zamislite; radi promjene kučišta ti si obavezan nešto doplatiti, ono što si već platio! Razumljivo je bilo u početku ere razvoja softwarea da i kupci daju svoj obol razvoju nove industrije, međutim mislim da je vrijeme da kompanije koje su ultra bogate budu odgovorne za ispravnost vlastitih proizvoda. Svi znamo da je vrlo teško odrediti gdje je granica ispravnosti rada jednog softwarea radi interakcije sa svime ostalim, ali gdje su prava kupaca? Ranih 90 tih je bilo normalno da ti se windowsi sruše i izgubiš zadnjih pola sata, sat ili dva rada i mi kupci smo plaćali danak tome i mišljenja sam da smo mi dovoljno dali svog obola razvoju te branše! U auto industriji je sve veći utjecaj softwarea, ali je auto industrija i odgovorna za ispravnost rada vlastitih rješenja. Operativni sustavi i software-i općenito sve bolje rade novim inačicama, ali ipak izgubilo se osnovno pravo kupca na garanciju. Microsoft tu prednjači jer se sve vrti na njihovoj platformi i njihovi ostali software-i rade upravo na toj platformi a garancije i dalje nema!

 6. nekada je vrijedilo pravilo da licencirane programe mozes dobiti samo ako kupis i opremu koja je vezana za to (npr. Dell-ov računar sa originalnim programima na njemu). Kako Dell proizvodi na milijune kompjutera on ima dogovor sa Microsoftom koji mu omogucuje nabavku licenci (OEM) po “smjesnim” cijenama.
  Sva priča o legalnosti OEM licenci počinje 6.6.2000. u njemačkoj kada Bundesgerichtshof (Savezni vrhovni sud, Microsoft je urucio naravno zalbu koja nije prosla) donosi presudu da je legalna kupnja OEM licenci i u slučaju kada ne kupujete proizvod. U navedenom slučaju ne morate kupiti Dell-ov racunar da biste imali pravo na Windows licencu po “smijesnoj” cijeni.
  Ista presuda je i u Europskom sudu (suprotna odluka bi predstavljala krsenje prava potrosaca) sto znaci da svaki EU gradanin (ukljucujuci i Hrvate) potpuno legalno moze kupiti OEM licencu i koristiti se njome.
  Sve u svemu jeftine OEM licence nisu nista novo, ali neinformiranost korisnika omogucuje Microsoftu da uzme 1000 kn za oeracioni sustav koji se u trgovini na veliko (100+) po mome iskustvu prodaje po cijeni od priblizno 7kn. Vrijedi krilatica “Prevedi zedna preko vode”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here