Windows 10 Lean su Windowsi 10 “na dijeti”. Radi se o Windowsima koji zauzimaju manje mjesta i napravljeni su za uređaje koji imaju barem 16 GB prostora kako bi i oni mogli biti ažurni.

Microsoft trenutačno radi na novoj ediciji/verziji Windowsa 10 koji se interno zovu “Windows 10 Lean”. Kada instalirate tu ediciju Windowsa vidjet ćete da je ona otprilike 2 GB manja od “normalnih” Windowsa 10 – verzija Home i Pro. Ova informacija nije došla od Microsofta nego je to uočio jedan od korisnika Twittera koji je imao Redstone 5 preview build, pa smo odlučili malo dublje zakopati u ovu cijelu priču.

Kako se sada čini, Microsoft ima dosta veliki problem kada govorimo o uređajima s malo memorije jer se ti uređaji ne mogu konstantno ažurirati. Kada god dođe nova nadogradnja Windowsa 10, ona zauzme određeni prostor na disku. No, kako to napraviti kada imate uređaj bez puno mjesta? Nikako, nažalost. Onda morate napraviti manji OS koji se malo drugačije ponaša.

Inače, najveći problem je na Windows tabletima koji su najčešće jeftini i dolaze u varijantama od 16 GB. Malo je to prostora ako stvarno želite nešto i napraviti na tom istom tabletu. I zato cijela ova priča. Laptopi ne dolaze s diskovima manjima od 128 GB (op.a. u ekstremnim slučajevima može biti disk od 64 GB), pa tu nema niti problema.

windows 10 lean


 

Kao što smo rekli, Microsoftu je najbitnije da može osigurati da se i maloprije spomenuti uređaji mogu ažurirati na nove verzije Windowsa 10. I tu bi Lean trebao doći do izražaja. Za sada nema baš puno podataka o tome, no vjerojatno će ta edicija Windowsa preskakati “rollout” nadogradnje i ažurirati samo ono što joj treba. To bi u konačnici moglo rezultirati i sporijim ažuriranjem uređaja, ali bolje i to, nego uređaj koji se ne može ažurirati.

Ono što ipak znamo je da će Windowsi 10 Lean neće maknuti podršku za starije, legacy aplikacije i da će imati podršku za sve 32 bitne aplikacije. Isto tako, Windowsi 10 Lean nisu dio “Windows Core OS-a” i neće se pokretati na Andromedi.

Ipak, više podataka ćemo imati kada W10 Lean ugleda svjetlo dana. Za sada znamo da je još u fazi razvoja i da ima dosta bugova. Nadamo se samo da Microsoft neće odustati od ovog projekta jer nam stvarno treba ovakva Windows edicija za naše Windows tablete.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here