Microsoft je u posljednjih nekoliko godina nanizao dosta promašaja, a čini se da ni budućnost ne donosi ništa bolje. Windows 8 bio je veliki promašaj, pa su iz Microsofta odlučili preskočiti devetku i ponuditi nam novu super 10-ku. No, i prije nego što je Windows 10 došao do krajnjih korisnika već je digao dosta prašine. Pitanje je koliko danas uopće imamo privatnosti na internetu i u svoj toj tehnologiji, no Microsoft nam je dao jasno do znanja što sve njegov operativni sistem smije raditi na vašem računalu.

Članovi Windows Insider dobili su priliku isprobati novi Microsoftov operativni sistem, ali su odmah naišli na veliki problem. Naime, u ugovoru koji sklapate pritiskom na ‘Prihvačam’ prilikom instalacije sistema nalazi se nekoliko stavki koje se nimalo ne sviđaju korisnicima. Navedeni ugovor malo tko od nas uopće čita, ali čini se kako bi ipak tome trebali posvetiti više pažnje. Oni koji su se odlučili na čitanje ugovora koji sklapate s Microsoftom, naišli su na tešku povredu privatnosti. Danas je teško napraviti granicu između privatnosti i kršenja iste jer svi skupljaju gdje god kliknemo podatke o nama. No, neke razumne granice ipak postoje, a u ugovoru koji nudi Windows te su granice nestale.

Microsoft novim Windowsom prikuplja sve osobne podatke o vama ( ajde , to je ok ), ali se skupljaju podaci i o uređajima koje spojite na vaše računalo, mreže koje koristite, pretrage putem web stranica, pozivi i SMS-ovi, aplikacije koje koristite, itd.
No, to nije sve! Microsoft je u ugovor stavio i stavku kojom sebi dopušta da prisluškuje prostoriju u kojoj se nalazi računalo. Nadalje, operativni sistem bilježi svako slovo koje unesete preko tipkovnice, pa Microsoft tako točno može znati što se tražili i upisivali u računalo. Ovo je definitivno pretjerivanje i kršenje privatnosti, no sve je to u svrhu poboljšanja operativnog sistema (barem tako tvrdi Microsoft). Ovo je testna verzija i realno je za očekivati da Microsoft želi poboljšati svoj sistem, ali skupljati tekst koji upisujete u računalo baš i nema svrhe, tj. teško je objasniti potrebu za tim. Nadamo se samo kako će se ove stavke ukloniti kada sistem izađe iz beta verzije i kada bude dostupan svekolikom pučanstvu.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here