Iako još uvijek ne dominira tržištem, Windows 10 je operativni sistem koji se polako uspinje do broja korisnika o kakvom su ‘maštali’ čelni ljudi Microsofta. Nedavno je objavljen podatak kako je Windows 10 sada instaliran na više od 800 miliju uređaja, čime se približava Microsoftovoj zacrtanoj brojki od 1 milijardu uređaja koji će raditi na ovom operativnom sistemu. Možemo reći kako se Windows 10 napokon ustabilio kako na tržištu, tako i u samom funkcioniranju sustava – a za što su djelomično zaslužne nadogradnje koje Microsoft redovito pušta korisnicima.

Kao što je mnogima poznato, Windows 10 dolazi u nekoliko različitih oblika (baš kao i sve prethodne verzije), a svaki od tih oblika ima neke svoje značajke i posebnosti. Do sada su vlasnici Pro verzije sustava imali mogućnost odgode nadogradnje sustava, a što nije bio slučaj s onima koji koriste Home verziju. Kod Home verzije Windowsa, nadogradnja sustava bila je automatska i korisnik nije mogao utjecati na nju.

U verziji koja je trenutno aktualna (1809) nadogradnju sustava moguće je odgoditi samo za 7 dana, što također nije baš neko veliko olakšanje korisnicima navedenog sustava. No, sve to trebalo bi se promijeniti novom nadogradnjom koja će korisnicima omogućavati odgodu novih nadogradnji do maksimalno 35 dana. Nova verzija sustava vjerojatno će nositi oznaku 1903 i u toj bi se verziji sustav odgađanja nadogradnji trebao uskladiti s onim koji je postavljen u Pro verziji Windowsa 10.

Ako se pitate zašto je korisnicima važno da imaju mogućnost odgode nadogradnji – stvar je prilično jednostavna. Naime, nove verzije sustava sa sobom mogu donositi i neke greške, odnosno bugova – što može uzrokovati probleme u radu računala. Stoga, ponekad je poželjno imati opciju dogode nadogradnje, kako bi se izbjegli ti početni problemi koje sa sobom donosi neka nova nadogradnja. Unutar tih 35 dana odgode većina problema koje korisnici primijete bit će ispravljena tako da bi kasnijom instalacijom nadogradnje sustav trebao raditi bez nekih većih problema.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here