Još u ožujku ove godine Microsoft je najavio da će korisnicima sustava Windows 7 poslati “podsjetnik” na ekranu o dolasku kraja podrške ovog popularnog operativnog sustava. Nekoliko mjeseci kasnije, u utorak, 22. srpnja, na zaslonima računala Digital Trends pojavio se “podsjetnik” koji sugerira da je u tijeku postupak ukidanja sustava Windows 7.

Iako još nije sigurno da li svi korisnici sustava Windows 7 trenutno vide ovaj “podsjetnik”, u međuvremenu je potvrđeno da su se obavijesti pojavile na mnogim računalima koja koriste ovaj operativni sustav. Prema informacijama korisnika ova obavijest ne spominje posebno ažuriranje za sustav Windows 10, nego umjesto toga, klikom na “Saznajte više” unutar obavijesti, korisnika vodi na posebnu web-stranicu, koja potvrđuje da je kraju potpore za  Windows 7 i službeno najavljen za 4. siječnja 2020.

windows 7 obavijest

Korisnici sustava Windows 7 također mogu odabrati i opciju da ponovno kliknu “Nemojte me podsjećati” kako biste uklonili primanje ovih obavijest u svojim sustavima. Međutim, Microsoft je napomenuo da se obavijest može pojaviti na sustavima “nekoliko puta” tijekom ove godine.

Rutinsko ažuriranje sustava Windows 7, nazvano KB4493132 koje se pojavilo sredinom ožujka, kod preuzimanja putem servisa Windows Update, prvi put je prikazivalo ovaj “podsjetnik” korisnicima. Zapravo Microsoft ovakve obavijesti koristi od prije, tako je korisnicima Windows XP-a, slao slične skočne prozore kada je operativni sustav bio pred ukidanjem. Također je koristio slične, iako manje proaktivne obavijesti, kada je Windows 10 prvi put predstavljen.

Unatoč činjenici da Windows 7 ima 10 godina, ovaj operativni sustav je i dalje vrlo popularan među mnogim korisnicima, a u prilog tome govori i činjenica da je Windows 10 tek nedavno uspio premašiti broj korisnika Windowsa 7 i to neznatno. Kao rezultat toga, Microsoft će i dalje pružati plaćene sigurnosne nadogradnje sustava Windows 7, ali samo za tvrtke i poduzeća sve do kraja 2023. godine, dok obični korisnici neće imati ovu mogućnost. To znači da ćete morati kupiti novi Windows laptop ili platiti novu licencu za Windows 10, nakon tog datuma, kako bi vaše računalo bilo zaštićeno od virusa i drugih sigurnosnih prijetnji.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here