Kako god okrenemo situaciju Windows je uvijek bio najpopularniji operativni sustav na računalima diljem svijeta i prilično je izgledno da se ta situacija neće mijenjati u neko skorašnje vrijeme. Ipak, ono što se mijenjalo s vremenom su različite verzije Windows sustava, oko čega se uvijek dizalo jako puno prašine. Imao je Microsoft nekoliko neuspješnih pokušaja i sustava koji nisu zaživjeli u praksi, no stvari su se s vremenom ipak stabilizirale.

Kada je Microsoft u javnost puštao najnoviji Windows 10 sustav mnogi su bili skeptični prema dizajnu i mogućnostima koje nudi – no ovaj spoj dobrih starih karakteristika i mladog trendovskog sustava pokazao se kao dobra kombinacija. Ipak, dugo je vremena trebalo da Windows 10 doživi svoju popularnost, a posljednjih mjeseci brojke su ipak krenule u željnom smjeru.

Mnogi smatraju kako je Windows 10 zapravo posljednja verzija Windowsa koja će biti isporučena na tržište, a kako će se od sada pa na dalje sve svoditi samo na dogradnje koje će se moći raditi na ovom sustavu. S obzirom na to da Microsoft gasi podršku za gotovo sve stare sisteme, mnogi su korisnici prisiljeni prebaciti se na Windows 10 – pa stoga raste broj korisnika ovog novog sustava.

Prije otprilike godinu dana broj računala koje imaju instaliran sustav Windows 10 iznosio je oko 700 milijuna. Početak ove godine donio je značajno povećanje, a nedavno se Microsoft pohvalio kako je uspio doći do 800 milijuna uređaja koji koriste novi Windows 10 sustav. Iako te brojke zvuče fantastično, one su još uvijek ispod one razine kojoj se nadao Microsoft.

Kada je Windows 10 predstavljen sada već daleke 2015. godine kompanija MicroSoft postavila je cilj da će unutar tri godine stići do broja od 1 milijardu korisnika širom svijeta. Sada, četiri godine nakon tog postavljenog cilja broj korisnika iznosi 800 milijuna, što je blizu cilja no vremenski rok već je odavno prekoračen. Novi vjetar u leđa popularnosti Windows 10 sustava mogla bi dati situacija gdje Microsoft uskoro ukida podršku za Windows 7 sisteme pa će korisnici biti primorani razmisliti o prelasku na Windows 10 verziju sustava.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here