Windows operativni sustav i dalje je vrlo dominantan na tržištu stolnih računala i prijenosnika, a tek rijetki korisnici odlučuju se za neko drugo softversko rješenje. Linux sustavi korisnicima se uglavnom ne sviđaju zbog svojeg jedinstvenog dizajna i nešto drugačijeg funkcioniranja u odnosu na Windows OS. No, prošle smo godine dobili Zorin OS koji je u dizajnerskom smislu vrlo blizu Windows sustavima – što je bila i glavna prednost ove Linux distribucije. Dakako, u pozadini cjelokupnog sustava nalazi se mnoštvo zanimljivih funkcionalnosti koje su prilagođene krajnjim korisnicima, ali i računalima nešto oskudnijih performansi.

Zorin OS nedavno je dobio novu nadogradnju te sada korisnici mogu preuzeti verziju Zorin OS 15.3. Nova nadogradnja donijela je značajna poboljšanja u odnosu na prošlu verziju koje je bila lansirana u siječnju ove godine. Zorin OS dizajnerski je vrlo sličan Windows 7 sustavu, dok funkcioniranjem podržava mnoge zadatke koje korisnici obavljaju na Windows 10 sustavu. Zbog svojeg prepoznatljivog dizajna Zorin OS je u medijima pridobio puno pažnje, a prema službenim podacima sustav je na uređaje preuzet više od 1,7 milijun puta.

Zorin OS donosi kompatibilnost s 11. generacijom Intel procesora, ali i sa svim modernim izdanjima AMD procesora. Zanimljivo, novo izdanje ovog operativnog sustava donosi čak i podršku za novu AMD grafiku koja još ni nije dostupna kupcima na tržištu. Dakako, sustav podržava mnogobrojne aplikacije te dolazi s unaprijed instaliranim paketom softvera koji sadržava Firefox, LibreOffice, Audacity, itd. Tu je i rješenje Zorin Connect uz koje je uređaj moguće povezati s Android pametnim telefonom, kao i mnoge druge funkcije za ugodno i bezbrižno korištenje.

Pogledamo li Zorin OS kao cjelokupni sustav možemo reći kako s novim izdanjem donosi jedan zaista vrijedan skup funkcionalnosti i aplikacija uz koje je moguće obavljati gotovo sve identično kao i na Windows sustavima. Nije ni čudo što je više od 1,7 milijuna korisnika odlučilo preuzeti ovaj operativni sustav – jer dolazi kao odlična alternativa svima koji ne žele koristiti Windows sustave.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here