Kao što znamo (ili kao što možemo znati) u svijetu trenutno postoje samo dva operacijska sustava za mobilne uređaje. To su Android i iOS. Android je platforma koja se nalazi na ogromnom broju pametnih telefona. Zapravo, gotovo svi proizvođači pametnih uređaja (svi osim Applea) na svoje uređaje stavljaju neku od dostupnih verzija Androida. No hoće li se to uskoro promijeniti? Postoje li šanse da uskoro ugledamo i treći operacijski sustav?

huawei-OS

Glasine o novom operacijskom sustavu kojeg razvija Huawei

S obzirom na najnovije probleme koji potresaju svjetsku scenu sve je više izgleda da bismo vrlo uskoro mogli vidjeti i treći OS. Tomu najviše doprinosi svađa između američkog predsjednika Trumpa i kineskog proizvođača pametnih uređaja, tvrtke Huawei. Glasine govore u prilog tomu da je Huawei već vrlo blizu razvitka svog vlastitog, novog operacijskog sustava koji bi navodno trebao biti kompatibilan i sa Androidom i sa iOS.

No je li to zaista tako ili je i ovo još jedna od mnogih priča kojih smo se već naslušali? Jer, mnogi prije Huaweija su pokušali. No dosad čak ni renimirane tvrtke kao što su Samsung ili Microsoft, koje su dosad pokušale nisu imale trajnijeg uspjeha. Prisjetimo se samo Microsoft Windows mobilne verzije ili Tizen-a.

android tvorničke postavke

Android, ali bez Googlea? Moguće je!

Jedna od najboljih stvari i ono zbog čega jako volimo Android jest to što je on ”open-source” platforma. To znači da se radi o platformi otvorenog tipa koju svatko ima mogućnosti izmijeniti i nadopuniti, ovisno o mogućnostima i vještinama programera.

No otvoreni kod na temelju kojeg je osmišljen Android dostupan je korisnicima i bez potrebe korištenja Googleovih komponenti. Jedna od takvih platformi je recimo Fairphone Open. No ona nije jedina.

iOS vs Android

iOS je klasična alternativa Androidu, ali samo jednim dijelom.

Unatoč tomu što se po nekim stvarima Appleov operacijski sustav za pametne telefone razlikuje od Androida, isto tako je u nekim stvarima vrlo sličan. Appleov iOS, isto kao i Android, koristi aplikacije. Te aplikacije funkcioniraju na dosta sličan način kao i one kod Androida.

Nadalje, postoji solidan broj aplikacija koje su najprije osmišljene za Android platformu da bi nakon toga nastala i verzija za iOS. No iOS ima jedan veliki nedostatak od kojeg Android ”ne boluje”: Apple ne želi ništa od svojih kodova ili platforme davati na raspolaganje niti jednoj drugoj tvrtci. U prijevodu, iOS je vrlo zatvoren, u odnosu na Android.

 

Sailfish OS

Sailfish OS bi bio dobra alternativa kada ne bi bilo nekih problema.

Sailfish OS je jedna od mogućih verzija trećeg operacijskog sustava. Radi se o sustavu koji je poput Androida, sustav otvorenog tipa. Osim toga, Sailfish OS na sebi može otvarati i pokretati aplikacije sa Android platforme (ovo je ostvarivo putem .apk datoteka). No i ovdje postoji jedan nedostatak. Sailfish OS nije toliko stabilan kao što je Android.

Čak i kada bi Jolla, tvrtka koja stoji iza Sailfish operacijskog sustava pokušavala nešto više učiniti sa svojim Jolla Harbour-om ono što je očigledno jest to da se i dalje radi o dosta nepoznatom operacijskom sustavu. Entuzijazam koji nesumnjvo postoji kod Salifish developera je odlična stvar i nešto što svakako može doprinjeti razvitku novih platformi operacijskih sustava. No je li to dovoljno?

Android je započeo tako što je odmah omogućio pristup svakome i svoju platformu proglasio ”open source” od početka. Sailfish i Jolla su trenutno zaokupirali jako puno pozornosti u Južnoj Americi i Rusiji. Hoće li se odande proširiti i na ostatak svijeta?

 

Ubuntu Touch

Ubuntu Touch je bio dobra ideja i… to je sve.

Još jedna od ideja i potencijalnih alternativa bio je Ubuntu Touch. Ubuntu je verzija Linux operacijskog sustava koji je osmišljen za računala. S obzirom na to da je Ubuntu osmišljen na Linux platformi i on dijeli neka zajednička obilježja s Androidom, od kojih je najvažnija otvorenost. No Ubuntuova mobilna verzija nije imala zamjetnih uspjeha. Nakon neuspješne IndieGoGo kampanje (unutar koje je cilj bio prikupiti 32 milijuna dolara) početna verzija Ubuntu Touch sustava, odnosno Ubuntu Edge propao je i prije nego što je nastao. O čemu se točnije radilo?

Edge je, u kombinaciji sa Ubuntu Touch korisničkim sučeljem, u sebi trebao sadržavati sve ono dobro što smo imali na jednom osobnom računalu i pametnom telefonu (ovi događaji su se odvijali prije pet godina). Od te 2014. pa do danas stvari su po Ubuntu Touch samo krenule nizbrdo. Prije dvije godine Ubuntu je i službeno odustao od Ubuntu Touch pokušaja operacijskog sustava.

 

Plasma Mobile

Plasma Mobile

Plasma Mobile, osmišljen od strane tvrtke Purism, je pokušaj operacijskog sustava za pametne telefone koji je osmišljen na KDE-u za Linux. Pametni telefon (koji bi bio osmišljen od strane tvrtke Purism) trebao bi se zvati Librem 5 i trebao bi donijeti revolucionarna i dosad neviđena otkrića u svijetu pametnih telefona. O čemu se ovdje radi?

Radi se o još jednom pokušaju da se u pametni telefon objedine mogućnosti Windows računala i Android pametnog telefona. U slučaju da ovaj projekt uspije imali bismo pametni uređaj koji bi radio poput Windows računala i pametnog telefona i koji bi na sebi imao Ubuntu Touch operacijski sustav.

Desktop okruženje unutar ovog operacijskog sustava uvelike bi se zasnivalo na Linuxu. S Plasmom, on bi omogućivao korištenje alata kojima bi bila moguća konverzija već postojećih programa u aplikacije. U slučaju da ovaj operacijski sustav zaživi konačno bismo dobili objedinjavanje ”desktop” i mobilnih aplikacija u jedno, odnosno na jednom uređaju.

Huawei-Ark OS

Postoji li neka alternativa Androidu na vidiku?

S obzirom na najnoviji razvoj događaja i na najnovije vijesti koje dolaze iz Kine sve je izglednije da ćemo zaista vidjeti novi operacijski sustav.  Sailfish OS, iako zasad plijeni sve veću pažnju u dijelovima Južne Amerike i u Rusiji, još uvijek je u začetku. Plasma Mobile je isto tako pod velikim upitnikom.

Koliko su točne glasine o kineskoj inovaciji pod nazivom ”Ark OS” ili se samo radi o još jednom pokušaju kako bi se zavarala konkurencija kojoj se treba dati do znanja da se bez njih može (ovdje govorim o Googleu i Appleu), zasad nije sigurno. Ono što je sigurno jest to da ćemo još barem neko vrijeme imati na izbor dva mobilna, operacijska sustava. No, kako su se stvari nastavile odvijati to bi se vrlo brzo moglo promijeniti.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here