Android i iOS su danas recimo to tako- dva jedina operacijska sustava koja postoje za takozvane ”pametne” uređaje. Android svoje početke vuče otprilike iz istog vremena kao i iOS, to jest oba ova operacijska sustava smo po prvi puta imali prilike isprobati na pametnim telefonima prije otprilike desetak godina.

U vrijeme pojave Androida i iOS-a postojali su još neki operacijski sustavi, kao što su Symbian i naravno Microsoftov Windows Mobile. Svi znamo kako su ova druga dva neslavno završila, što znači da su nama danas preostali samo Googleov Android i Appleov iOS.

 

Akcije američke vlade, a samim time i Googlea mogle bi prisiliti Huawei na osmišljavanje vlastitog OS-a

Ipak, sudeći prema nekim vijestima koje smo mogli saznati, a koje su bliske izvorima tvrtke Huawei, čini se da to neće biti još dugo tako. O čemu se točnije radi? Prvo je sve zahuktao ZTE, a nakon toga i Huawei nakon čega je američko tržište, koje je jedno od najvećih tržišta na svijetu, odlučilo bojkotirati proizvode ove dvije tvrtke na svome tlu. Bojkot je zasad samo najava i nije 100 % sigurno da će do njega doći. No, ako se on dogodi (kao što se šuška da bi se i mogao dogoditi), ni ZTE ni Huawei neće ”ostati dužni”.


Svijet pametnih telefona u dalekoj nam Kini- domovini tvrtki ZTE i Huawei izgleda manje više isto kao i svagdje drugdje u svijetu. I Android i iOS zajedno zauzimaju oko 99% tržišta i s obzirom da je to tako, nema prostora za razvoj drugih platformi. Ako američka vlada nastavi stvari shvaćati ozbiljno i ako nastavi raditi protiv nekih od kineskih tvrtki kao što su već spomenute ZTE i Huawei, stvari bi se uskoro mogle promijeniti. U slučaju da Google (odnosno tvrtka koja je osmislila Android operacijski sustav) odbije daljnju suradnju sa Huaweijem, tvrtka neće imati drugi izbor nego osmisliti vlastiti operacijski sustav.

 

HUAWEI KIRIN PROCESOR

Ideja o razvitku vlastitog operacijskog sustava rodila se još 2012. godine i to s ”KirinOS”

Stvar je i u tome da Huawei neće trebati početi raditi ”od nule” kako bi razvio svoj vlastiti operacijski sustav. Kineska tvrtka je već 2012. godine započela s osmišljavanjem vlastitog operacijskog sustava koji bi trebao biti alternativa Googleovom Androidu. Planovi o razvitku alternativnog operacijskog sustava ”za svaki slučaj” došli su izravno od osnivača tvrtke Rena Zhengfeija.

Prije dvije godine u Huaweiju su raspravljali o potencijalnom imenu operacijskog sustava. Tako je recimo jedna od ideje za ime novog OS-a bilo ”KirinOS” (ime po procesoru HiSilicon Kirin). No, od tada pa do današnjih dana više nije bilo nikakvih novih vijest koje se odnose na potencijalno ime Huaweijevog operacijskog sustava.

 

Huaweijeva neovisnost, koja postoji već duži niz godina, je nešto na što ”veliki igrači” ne gledaju baš blagonaklono

Huawei želi biti neovisan i to je nešto što se vidi već duži niz godina. Najočitiji dokaz toga jest činjenica kako Huawei sam razvija vlastite procesore, odnosno SoC (”System on a Chip”) sustave pod nazivom HiSilicon Kirin. I dok kod prošlih iteracija HiSilicon Kirin procesora nije bilo nekih problema u pogledu konkurencije (s obzirom na to da je prošla verzija Kirin procesora bila iza Snapdragona, Exynosa i Bionic SoC-a – triju vodećih procesora na tržištu), stvari su se počele mijenjati dolaskom novog HiSilicon Kirin 970 osmojezgrenog procesora. Razlog?

Kirin 970 ima nešto što drugi, odnosno konkurentski procesori nemaju, a to je bolje iskorištavanje i upravljanje umjetne inteligencije. Kirin 970 je drugačiji SoC od svih dosad viđenih (najblaže rečeno), a njegova implementacija na najnovijim Huaweijevim prejanicama (pogotovo na Huaweiju P20 Pro) pokazala je nove i dosad neviđene potencijale i mogućnosti SoC sustava ako se s njima na pravilan način koristi i umjetna inteligencija.

Ipak, Huaweijevi procesori nije jedina stvar u pogledu tehnologije koju Huawei sam proizvodi. Osim procesora Huawei isto tako proizvodi i vlastite bežične module koji su svakim mjesecom sve više konkurentni na tržištu općenito, a onda i na američkom tržištu (što je nešto što se američkim tvrtkama, posebice Googleu baš i ne sviđa).

 

KIRIN

Koliko bi za Huawei bilo bolno reći Googleu zbogom?

Što bi za Huawei značilo kada bi rekao Googleu jedno veliko ”zbogom”? Pa, kao prvo to bi tvrtki svakako ponudilo neke nove mogućnosti i opcije. Nakon toga Huawei više ne bi bio ograničen Googleovim pravilima poslovanja i kako raditi što. Nadalje, Huawei bi imao raširenije ruke da radi više ono što želi u smislu implementiranja nekih svojih ideja i zamisli.

Istina jest da za osmišljavanje i programiranje vlastitog operacijskog sustava treba vremena, živaca i iskustva (pogotovo jer se nerijetko zna dogoditi da prvih nekoliko verzija sustava rade dosta nestabilno). Isto, tako osim vlastitog operacijskog sustava Huawei bi trebao osmisliti i vlastiti digitalni sadržaj, kao što je glazba, filmovi, igre (to jest mogućnost igranja/slušanja/gledanja istih na eventualno novom Huaweijevom operacijskom sustavu).

Je li svijet bez velikih tvrtki kao što je Google moguć? I jest i nije. Ako imate znanje, ideje, novac i ljude koji su dovoljno stručni, kreativni i spremni za novi korak onda je to itekako moguće. Ako ste manja firma, onda je to naravno puno teže i kompliciranije. Neke firme su dokazale da je vrlo moguće početi iz početka i u cijelosti kreirati vlastiti i operacijski sustav i ekosustav općenito. Primjer takve tvrtke je recimo Apple.

 

Koji su potencijalni rizici koji se mogu javiti prilikom nastanka novog operacijskog sustava?

Koji su rizici i postoje li? Naravno da rizika uvijek ima, pogotovo kada počinjete od nule i kada krećete s nečim novim. Tako je to u svakom segmentu poslovanja, a pogotovo kada se poslovanje odnosi na tehnologiju i osmišljavanje tehnoloških novotarija. Kao što sam već napisao, ono što će Huaweiju trebati kako bi mogao uspješno uopće započeti s osmišljavanjem i kreiranjem vlastitog eko i operacijskog sustava je više stvari.

Novac, inovacije, stručnost su samo neke od potrebnih stvari. No i to ne zatvara do kraja priču. Što sa dosadašnjim Huaweijevim uređajima koji na sebi već imaju Googleov Android? Hoće li oni nastaviti biti kompatibilni s Androidom ili će i njih Huawei ”prebaciti” na svoj OS? Ako ostanu kompatibilni s Androidom pitanje koje se postavlja ovdje glasi hoće li Google htjeti podržavati tvrtke koje su odlučile biti samostalne i ”otkazati poslušnost”? Google je dosad pokazao kako ih ne zanima davanje podrške svojim budućim konkurentima za korištenje njihovih usluga.

To bi značilo da na novim Huaweijevim uređajima više ne bismo imali podršku ni za kakvu Googleovu uslugu. Ono što je danas stvarnost jest da je Huawei još uvijek dio Googleove Android obitelji i da se to neće promijeniti barem još neko vrijeme. Ako i kada se to promijeni znati ćemo. Ipak, bilo bi zanimljivo vidjeti još jedan operacijski sustav. Ne želim reći da su Android i iOS pomalo dosadili, ali ako ima prostora za nešto novo – zašto ne?

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here