Nakon nekoliko beta verzija u opticaj je prije nekoliko dana izašla i ”cijela”, završena i ispolirana verzija Androida 11!

Zasad najnoviji Android operativni sustav mogu skinuti samo korisnici određenih Google Pixel, OnePlus, Xiaomi, Oppo i Realme pametnih telefona. Iz Googlea izvještavaju da će, kako to obično biva i kako vrijeme bude prolazilo, sve veći broj iz odabranih modela dobivati mogućnost nadogradnje.

No s obzirom na to da je Android 11 vani i da je dostupan za skidanje, bilo bi dobro nešto više reći o najnovijim mogućnostima koje je Google implementirao u svoj novi OS. O kakvim se to mogućnostima radi, pročitajte u nastavku članka!

 

Google Pixel 5 XL

Neke od novih i vrlo korisnih mogućnosti određene su samo za Google Pixel pametne telefone

Ako i sami posjedujete neki od Googleovih Pixel pametnih telefona i ako pritom koristite često Google Karte, a nedavno ste skinuli Android 11, onda će vas svakako razveseliti nova mogućnost koju Android 11 donosi. Naime, zahvaljujući njoj moći ćete na puno lakši i jednostavniji način pronaći ostale korisnike, koji su s vama odlučili podijeliti svoje lokacije; trebat ćete samo kliknuti na ikonu drugog korisnika i nakon toga ćete trebati kliknuti na ”Live View” mogućnost, koja se nalazi na desnom kutu zaslona vašeg pametnog telefona.

Nakon što kliknete na tu mogućnost, pokazat će vam se gdje se drugi korisnici nalaze u odnosu na vas, kao i podaci o tome koliko su točno oni udaljeni od vas. Klikom na opciju ”Start” pokazat će vam strjelicu i smjerove. Zahvaljujući ovome, moći ćete na još jednostavniji i brži način doći do drugih korisnika s kojima ste podijelili svoju lokaciju.

Još jedna od vrlo dobrih i itekako korisnih mogućnosti koje dolaze s Androidom 11 odnose se na poboljšanja vezana uz Googleovu tipkovnicu, odnosno uz Gboard. Sada ćete imati mogućnost dobivanja prijedloga za dijelove teksta ili za emotikone, koje ćete moći koristiti za vrijeme dopisivanja. Nove mogućnosti moguće su zahvaljujući novom, takozvanom ”Federated Learning” načinu.

Radi se, da ne idemo u nepotrebne detalje, o posebnom načinu strojnog učenja, čija je posebnost ta da sustav ostvaruje pristup onome što je korisnik utipkao te da nakon ostvarenog pristupa te informacije budu pohranjene na lokalan način. Iz Googlea su obećali prethodno da sve ono što korisnici tipkaju neće biti trajno pohranjeno na njihovim serverima. Nadajmo se da će to tako i biti.

Sve u svemu, zahvaljujući ovoj mogućnosti, vaš Google Pixel pametni telefon sada vam može pomoći u organiziranju različitih stvari. Na primjer, dobit ćete inteligentne prijedloge za nazivlje direktorija, moći ćete na puno brži i jednostavniji način grupirati aplikacije po temama i slično.

Novosti i mogućnosti koje sam naveo u dijelu iznad odnose se samo na Google Pixel pametne telefone. U nastavku članka reći ćemo nešto više o novostima koje je Android 11 donio i za sve ostale brendove i modele pametnih telefona.

 

Google Meet premium video sastanci
Izvor: Google

Napredne mogućnosti kod korištenja Google video-konferencija

Google nudi dvije različite mogućnosti u pogledu platformi video-konferencija koje služe za komunikaciju: Google Meet i Google Duo.  Zahvaljujući Androidu 11, Google Meet će biti dostupan svim korisnicima, besplatno. Zahvaljujući Google Meet-u, korisnici će sada moći koristiti sve veće virtualne prostorije, u koje će moći pozvati veći broj sudionika.

No to nije sve. Što se same Google Duo mogućnosti tiče, Android 11 povećava i njihove mogućnosti. Unutar video-poziva, korisnik sada može obavljati različite radnje unutar slike sudionika razgovora ili može pak umetati efekte ili filtere.

 

Mogućnosti za Messenger, mogućnost korištenja ”mjehurića” i Gboard: bolje i veće mogućnosti u pogledu upravljanja porukama

U Androidu 11, sve aplikacije za dopisivanje, kao što je Messenger, imat će vlastito odijeljeno područje unutar obavijesti, unutar kojeg će se nalaziti kratke obavijesti o pristiglim porukama. Svrha izmijenjenog načina korištenja je povećavanje jednostavnosti. Osim brzog pregleda različitih, pristiglih poruka, korisnik će u Androidu 11 moći i raditi prioritete tih poruka. Sve poruke koje budu složene po njihovom prioritetu, bit će prikazane na zaslonu čak i kada je uređaj utišan.

Još jedna mogućnost koju je Android implementirao u Android 11, a koja se odnosi na korištenje aplikacije za slanje i primanje poruka, točnije Messenger, je mogućnost mjehurića. Zahvaljujući ”mjehurićima”, korisnik će odsad moći izravno odgovoriti na pristigle poruke, bez potreba otvaranja same aplikacije Messenger.

Dodatno pojednostavljeno korištenje uređaja za playback kao i mogućnosti ”pametnog doma”

Ako kliknete tipku za uključivanje i isključivanje i ako je odlučite držati neko vrijeme, pokazat će vam se novi izbornik unutar samog izbornika za uključivanje i isključivanje uređaja. Zahvaljujući njemu, moći ćete ostvariti pristup ”Smart Home” uređajima, a osim toga moći ćete i otići na Google Pay. To je dobro jer ćete sada ove mogućnosti moći koristiti bez da trebate koristiti dodatnu aplikaciju.

Osim toga, unutar obavijesti pronaći ćete i odjeljak koji će vam omogućiti prebacivanje između različitih uređaja za playback, kao što su na primjer, zvučnici ili televizija.

 

novi mobitel setup

Poboljšane mogućnosti zaštite privatnosti

Google se usrdno trudi svake godine na što bolje načine zaštititi privatnost i sigurnost svih korisnika Android uređaja. Od 2018. i Androida 9.0 Pie, stvari su, što se sigurnosnog aspekta tiče, bile znatno poboljšane, da bi ta poboljšavanja bila nastavljena i prošle godine, uvođenjem Androida 10. Ove godine, Google nastavlja ondje gdje je stao lani i dodatno poboljšava sustave osiguravanja, s obraćanjem posebne pozornosti na aspekt privatnosti svojih korisnika.

Zahvaljujući Androidu 11, korisnik će sada moći imati još veću kontrolu nad svojim podacima. Na primjer, sada ćete moći dopustiti aplikaciji ostvarivanje pristupa osjetljivim podacima, kao što je pristup kameri, lokaciji ili mikrofonu samo jednom, što znači da ćete ta dopuštenja moći, ako to želite, kasnije i maknuti. Ako budete ponovno koristili aplikaciju, morat ćete ponovno dopustiti aplikaciji da na primjer, ostvari pristup vašoj lokaciji.

Dodatna nadogradnja odnosi se i na zaštitu podataka u vezi aplikacija koje korisnik ima instalirane na svom pametnom uređaju, ali ih nije koristio duže vrijeme. Što se takvih aplikacija tiče, Google će resetirati sve mogućnosti koje su toj aplikaciji dopuštene, o čemu će biti obaviješten korisnik. Idući puta kada korisnik bude koristio tu aplikaciju, nakon što ju korisnik pokrene, moći će ponovno odobriti ona dopuštenja za koja on odluči da su prihvatljiva.

Picture in Picture

Dodatna fleksibilnost korištenja ”Picture-in-Picture” načina

Način korištenja ”slikom na sliku” ili ”Picture-in-Picture” sada je dobio dodatne dorade i poboljšanja. Naime, prostor unutar kojeg se nalazi video player na Androidu 11 bit će moguće prilagoditi po veličini i poziciji na zaslonu, ovisno o želji korisnika.

 

Nove kontrole gesti

Prije nekoliko godina, Google je na svoje Android sustave također uveo mogućnost zahvaljujući kojoj su korisnici mogli, umjesto dotadašnjih, standardnih tipki, od kojih je u početku ”Home” tipka bila fizička, a ostale kapacitivne, koristiti geste. Danas, svaki Android uređaj ima mogućnosti korištenja gestama, što je nekima dobro, a nekima baš i ne. No bilo kako bilo, svima onima koji vole kontrole uz pomoć gesti, dobro će doći informacija o tome da Android 11 dodatno dorađuje ovu mogućnost.

 

Novi oblici ikona aplikacija

Jedna od novih mogućnosti Androida 11 odnosi se i na oblike ikona aplikacija. Sada tu više nemamo samo kružne oblike; osim njih, Google je uveo dodatnih pet oblika. Korisnici će na Androidu 11 moći dodatno personalizirati svoje uređaje određujući jedan od potencijalnih šest oblika ikona aplikacija.

 

Povijest obavijesti sada sadrži poveznice

Još jedna od novina Androida 11 je svakako odlična i super-korisna, a odnosi se na jednostavnije upravljanje poviješću pregledavanja obavijesti. Jedini minus ovoga jest to što, iako ćete moći pogledati kada vam je došla koja obavijest, unutar vremena od 24 sata, nećete je moći ponovno pregledati.

iphone 13-face id

Prepoznavanje lica moguće samo s otvorenim očima

Nova nadogradnja omogućila je to da ćete, ako se odlučite na metodu otključavanja svog telefona prepoznavanjem lica, to moći učiniti samo ako budete imali otvorene oči, dok budete koristili tu metodu. Nešto slično Apple je uveo kod svog Face ID-a.

Novo, bolje upravljanje mogućnostima razgovora

Ako odete unutar postavki i odande unutar obavijesti, vidjet ćete novu mogućnost koja se zove ”Manage Conversations” ili ”Upravljanje razgovorima”. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, moći ćete odrediti koja točno aplikacija može biti unutar opcije razgovora.

 

Novo korisničko sučelje za snimač zaslona

Zajedno s novim korisničkim sučeljem, korisnici će sada imati i mogućnosti brzih promjena kod snimača zaslona. Sada će korisnik moći odlučiti želi li snimiti zvuk ili vizualizirati dodir na zaslon putem dodatnih opcija.

 

Google datoteke umjesto AOSP datoteka

Ako odete u postavke i u pohranu i dalje ćete moći ostvariti pristup staroj aplikaciji za datoteke, no izgleda da Google, kako vrijeme prolazi, sve više radi na zamjeni AOSP datoteka s aplikacijom Google Files.

zvuk na mobitelu

HD zvuk umjesto Bluetooth zvuka

Google je određen posao napravio i u pogledu zvuka. Nova nadogradnja također uključuje i mogućnost prebacivanja HD zvuka za Bluetooth zvuk. Klikom na opciju, koristi se AAC, a njezinim isključivanjem koristi se SBC codec.

 

Bluetooth unutar Zrakoplovnog načina rada

Sve dosad, ako biste uključili Zrakoplovni način rada, automatski bi se isključio Bluetooth, kojeg ste morali uključivati zasebno. Sada će Bluetooth i dalje biti uključen, bez obzira na to jeste li u Zrakoplovnom načinu rada ili ne.

 

”Scoped Storage” ili odvojeni prostor u memoriji

Zahvaljujući ovoj mogućnosti, svaka aplikacija koju instalirate unutar svog Android uređaja, trebala bi imati svoje odvojeno mjesto u memoriji te bi na taj način trebala biti zaštićena od utjecaja drugih aplikacija. Osim toga, Google je kod Androida 11 malo ograničio i pristup općenitoj memoriji uređaja. Neki tvrde da je ovo dobrodošla nadogradnja, dok drugi kažu da se ovim potezom Google dodatno približio Appleu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here