Trebate nove drivere za vaš hardver, ali niste sigurni gdje ih potražiti? Postoji mnogo web stranica koje prodaju programe i servise koji preuzimaju drivere za vas, ali beplatni driveri su očito bolja ponuda zar ne.

Besplatno preuzimanje drivera je svakako dostupno, ali gdje ih možete naći?

Prije nego potražite gdje možete besplatno preuzeti nove drivere, znajte da su besplatni driveri zapravo sasvim normalna stvar, jer ste kupovinom hardvera zapravo i dobili pristup ažuriranim driverima doživotno. Ne dopustite da vam programi i web stranice za preuzimanje drivera to skupo naplate.

Naplata za preuzimanje drivera na mnogim web stranicama je usluga na koju nitko ne bi trebao pristati. Jer oni ne nude ništa novo što se već može pronaći na webu. Oni nude samo isti driver koji je već napravio proizvođač vašeg hardvera za vas. Evo nekoliko načina na koje možete besplatno preuzeti drivere za vaš hardver, poredani na isti način na koji biste ih trebali tražiti:

 

Preuzimanje drivera: Izravno od proizvođača hardvera

Prvo i najbolje mjesto za traženje besplatnih drivera za vaš hardver je na internet stranici proizvođača hardvera. To su originalni driveri koje proizvođač nudi – idite tamo prije nego budete tražili bilo gdje drugdje. Jednostavno ih preuzmite i ažurirajte driver na računalu.


Na primjer, ako ste upravo kupili Logitech web kameru za vaše računalo, možete posjetiti Logitech web stranicu za podršku da nađete i preuzmete pravi driver, koji je potreban za ispravan rad hardvera.

 

Korištenjem pouzdane web stranice za donwload softvera

U rijetkim situacijama kada ne možete naći drivere za vaš hardver na web stranici proizvođača hardvera, postoji nekoliko drugih izvora na raspolaganju za preuzimanje drivera.

To se može dogoditi ako je tvrtka prekinula poslovanje i više ne postoji ili ako tražite driver za vrlo stari hardver, koji zapravo nikad nije ažuriran, pa ih iz nekog razloga proizvođač ne drži dostupnim na svojim web stranicama. Bez obzira na razlog, ne biste trebali platiti za to.

Preuzimanje drivera: DriverGuide.com

DriverGuide.com je jedna od najstarijih web stranica za preuzimanje drivera. Oni imaju katalog za gotovo pola milijuna drivera i firmware datoteka.

Za: Traženje i preuzimanje drivera je vrlo jednostavno. DriverGuide.com ima jako veliki izbor drivera, pa nerijetko možete pronaći i drivere koji je jako teško pronaći na internetu, a uz to ova strnica je dobro održavana tako da su dobri i u ažuriranju najnovijih drivera.

Protiv: Prisiljeni ste se registrirati prije nego što možete preuzeti drivere, što uključuje više pitanja i “sponzoriranih” stranica, ipak se od nečeg moraju financirati. Prilikom besplatne registracije ograničeni ste u pristupu stranici i količini drivera koji se mogu preuzeti. Skuplje “Plus” i “Pro” članstvo daje veći pristup preuzimanju drivera. Osim ako tražite neke rijetke i specijalne drivere, pronalaženje i preuzimanje drivera je vrlo jednostavno i sa besplatnom varijantom.

 

Preuzimanje drivera: Download.com

Download.com je jedna od najpopularnijih web stranica za preuzimanje drivera (i softvera uopće) na internetu. Ovdje možete pronaći ogromnu bazu besplatnih drivera i besplatnog softvera za vaše računalo, a pored Windowsa, imaju programe i za OS X, kao i za Android i  IOS operativne sustave, koje možete besplatno preuzeti, bez brige da ćete pokupiti virus ili neku drugu neželjenu skriptu.

Za: Preuzimanje drivera sa Download.com je jednostavno: driveri su organizirani po vrsti uređaja i registracija nije potrebna za preuzimanje drivera, za razliku od mnogih drugih web stranica za preuzimanje drivera. Download.com se ističe kao web stranica za preuzimanje drivera zato što su godinama bili pouzdan izvor za preuzimanja softvera.

Protiv: Puno softvera se prikazuje kada tražite kroz popis drivera za preuzimanje – vjerojatno pokušaj da se reklamiraju određeni programi. Većina drivera na raspolaganju za download su za noviji hardver. Ako je potrebno skinuti drivere za stariji hardver, vjerojatno ćete morati tražiti na drugoj web stranici za preuzimanje drivera, prije svega mislimo na driverguide.com.

 

Besplatni alat za ažuriranje drivera

Kao što smo već prije spomenuli postoje i online programi za download i update drivera koji mogu napraviti ažuriranje drivera za vas i uštedit će vam malo vremena, ali nikako nemojte plaćati takve programe. Srećom, postoje i besplatni koji su jednako dobri kao i oni koji se plaćaju.

Dok većina njih radi na gotovo isti način, naš omiljeni je Driver Booster. Možete ga preuzeti i na download.com ovdje.

Driver Booster

 

Ovaj program će skenirati vaše računalo za sve nedostajuće i zastarjele drivere koje može pronaći, a zatim će preuzeti prave drivere za vas. Sve što trebate učiniti je kliknuti na nekoliko gumba i potvrditi instalaciju.

 

Stvari koje treba zapamtiti kod preuzimanja drivera

Zapamtite, svi driveri su besplatni! Trebali biste biti u mogućnosti da preuzmete gotovo bilo koji driver izravno sa web stranice proizvođača – bez ikakvih troškova. Čak i ako ne možete, ostale opcije iznad navedene su obično vrlo korisne za pronalaženje besplatnih drivera.

Imajte na umu da ne morate redovno ažurirati svoje drivere. Ako nemate problema sa hardverom i ne tražite dodatne mogućnosti, onda ni ne trebate ažurirati svoje drivere.

Na primjer ako zvuk na računalu više ne radi, moguće je da je driver zvučne kartice oštećen ili uklonjen i u tom slučaju možete ponovno instalirati driver za zvučnu karticu. Međutim, ako vaša zvučna kartica radi ispravno, nema potrebe da ažurirate njezin driver, čak i ako je izašla novija verzija. Ponekad postoji potreba za ažuriranjem drivera pojedinog hardvera, ali takvi slučajevi su dosta rijetki.

Napomena: Neki ljudi su oprezni oko ažuriranja drivera za svoj hardver, možda zato što su imali loša iskustva u prošlosti ili zato što se boje da će njihovi uređaji prestati raditi kao prije. Ovo je još jedan od razloga zašto ne biste trebali brinuti o ažuriranju drivera za uređaj koji očito ne treba ažuriranje.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here