Unatoč tomu što još uvijek velika većina korisnika koristi starije Android verzije, kao što su Android KitKat, Lollipop i Marshmallow, a tek 10% od ukupnog broja korisnika koristi Android Nougat, vjerovali ili ne uskoro nam se bliži vrijeme izlaska nove verzije Android operativnog sustava.

Nadogradnja na Android 8.0 ili na ono što danas mnogi zovu Android Oreo će po svemu sudeći, biti iduća verzija Android operativnog sustava. Prema nekim najavama, ”prelazak” na novi Android bi trebao započeti- već u kolovozu. Nadogradnja će, kao što je običaj, prvo biti dostupna samo za Googleove uređaje- Pixel, Pixel XL kao i one Nexus uređaje koji u sebi imaju podršku za novi Android.

Kada će vaš uređaj dobiti priliku za prelazak na novi Android OS ovisi o velikom broju čimbenika. Neki od njih su recimo koliko se proizvođač nekog uređaja trudi ”držati korak” sa nadogradnjama operativnih sustava, koliko je koji uređaj nov, je li uređaj otključan, ovisno o dijelu svijeta u kojemu se korisnici nalaze… sve to, a i mnogo toga drugoga ovisi o tome hoće li koja verzija Androida biti dostupna za koji brand i za koji uređaj unutar tog branda.

U nastavku ćemo reći nešto o tome kada će Android O biti otprilike dostupan zua koji uređaj tako da se prema ovome što mi napišemo možete otprilike orijentirati. Kažem otprilike jer je sve što se tiče tehnologije, baš kao i vijesti vezanih uz tehnologiju sklono promjenama.


 

Raspored nadogradnji na Android O za Google Pixel i Nexus uređaje

  1. ožujka – alpha preview Androida O
  2. svibnja – beta developer preview Androida O
  3. lipnja – treći pregled developera vezan za Android O

Sredina srpnja – zadnja beta verzija pregleda Androida O

Kolovoz – izlazak finalne verzije Androida O

Google nije potvrdio da će finalna verzija Androida O izaći sigurno u kolovozu već da će izaći negdje u trećoj četvrtini ove godine. Ono što mi očekujemo jest da funkcionalna verzija novog Android OS-a izađe krajem kolovoza.

No, prema onome što je izjavio urednik Android Police portala David Ruddock, koji poznaje izvore bliske Googleu, čini se da bi Android O mogao biti dostupan isto tako i u prva dva tjedna kolovoza. Bilo kako bilo, kolovoz će biti mjesec u kojemo ćemo budno paziti na to hoće li i kada će se točno pojaviti funkcionalna i završna verzija novog Android operativnog sustava.

 

Android 8.0 nadogradnja: kada će moj uređaj imati pravo na nju?

Svi oni korisnici (a njih je velika većina) koji ne posjeduju jedan od Googleovih pametnih uređaja će na svoju verziju Android 8.0 morati pričekati malo više. Koliko točno više još uvijek se ne zna, no ono što se zasad zna jest to da će Android O i službeno izaći otprilike nekoliko mjeseci nakon ”probnog” izlaska za Googleove uređaje. Taj vremenski period će se razlikovati između tri mjeseca do čak godine dana – ovisno o tome koji uređaj imate.

 

galaxy s8 i s8 plus usporedba

 

Android 8.0 update za Samsung

Kada govorimo o usklađivanju verzija operativnih sustava kod Samsungovih uređaja onda treba reći da Samsung ovdje i nije nešto osobito ažuran. Prema mnoštvu dosadašnjih primjera mogli smo vidjeti kako se Samsung nikada nije pretjerano žurio kada se radi o nadogradnjama za njegove Android uređaje. Slično će vrlo vjerojatno biti i kod Android O nadogradnje. I kada promotrimo nadogradnju na Nougat, treba reći i da je tu Samsung sa svojim uređajima gotovo na dnu.

Flagshipovi tvrtki su uređaji koji prvi izlaze i uređaji koji su u biti reprezentativni primjerci svega najboljega što u pogledu nekog branda možemo očekivati u narednom razdoblju. To bi značilo da bi Samsung Galaxy S8 i S8 Plus trebali biti prvi (nadamo se ne i jedini) od Samsungovih uređaja koji bi u sebi trebali imati Android O. Uz njega se kao treći uređaj spominje i nadolazeći Samsung Galaxy Note 8 (neke glasine čak govore i to da bi Note 8 mogao u sebi imati Android O).

 

LG V20

 

Android O nadogradnja za LG uređaje

LG je prošle godine na tržište uspio lansirati svoj V20. LG V20 je u sebi imao pred-instaliran Android Nougat, što je u biti značilo da je LG V20 bio prvi ne-Google pametni uređaj koji je u sebi imao Android Nougat. Prema nekim vijestima, slično bi trebalo biti i ove godine kada bi trebao izaći LG V30 (novi LG-jev flagship bi trebao izaći 31. kolovoza, što je samo nekoliko dana nakon izlaska Samsung Galaxy Note 8).

Najbolji mogući scenarij kod Samsunga bi značio da će oni uređaji koji budu kompatibilni sa novim Androidom svoju nadogradnju dobiti tek oko pet mjeseci nakon službenog izlaska OS-a (odnosno negdje u siječnju ili veljači 2018. godine).

Činjenica da je V20 u sebi imao Nougat LG može zahvaliti prvenstveno svojim poslovnim pothvatima sa Googleom kroz raznorazne Nexus uređaje. Sudeći prema ovome, ne bismo se začudili kada bi nešto isto pokušao i Samsung.

Bez obzira na to hoće li LG i ove godine ponoviti sličan potez od lani, činjenica jest da se u pogledu ostalih uređaja iz svoje ponude i njihovog prelaska na novi Android, LG itekako treba potruditi. Prema najboljim predviđanjima najveći broj LG uređaja (koji budu imali kompatibilnost sa Android O) bi svoje nadogradnje trebali dobiti otprilike u listopadu ili studenome ove godine.

 

Xperia XZ Premium cijena

 

Android O nadogradnja za Sony uređaje

Sonyjeva odluka o prekidanju svoje Concept ideje za Android program je razočaravajuć, no to ne znači da će tvrtka odustati od utrke za što skorije nadogradnje najnovijeg Androida na svojim uređajima.

Što se tiče Androida O, očekujemo da će uređaji kao što su Sony Xperia XZ Premium biti na vrhu popisa. Postoji i mogućnost da će Sony svoje nove flagshipove ostaviti za IFA sajam (slično kao što rade Samsung i LG), no vrlo je malo vjerojatno da će bilo koji Sonyjev flagship u sebi imati Android O ”po defaultu.” U najboljem mogućem scenariju Android O bismo na Sonyjevim uređajima mogli vidjeti tek u studenome ili u prosincu ove godine.

 

Moto Z Force

 

Android O nadogradnja za Motorola uređaje

Posljednja vremena su za Motorolu bila vrlo turbulentna i to pojanviše iz razloga što se Motorola ”selila” malo na Lenovo, pa malo na Google. Kada govorimo o brzini dostupnosti nadogradnji za Motorola uređaje, onda tu treba reći kako je Motorola što se ovoga tiče dosta brza.

Recimo, prvi Motorola uređaji koji su u sebi imali Nougat su bili Moto Z i Moto Z Force (dobili su mogućnost za nadogradnju 88 dana nakon što je Android 7.0 službeno izašao). Imajući to na umu, to bi značilo da bi u najboljem mogućem slučaju Android O za Motorola uređaje mogao biti dostupa otprilike u listopadu ili studenome ove godine.

 

htc u11 cijena

 

Android O nadogradnja za HTC

HTC je sa svojim U11 uređajem htio doživjeti svojevrstan povratak na tron. Je li u tome uspio ili nije, ovisi od korisnika do korisnika. Na, ako pogledamo na to kako nadogradnje za Android teku na HTC-u u posljednje vrijeme, onda možemo reći da se HTC trudi donijeti i novine i to da nadogradnje budu ”up-to-date.” Avanturizam se nekada isplati, a nekada ne, što se vidjeli i po najnovijem OEM-u koji je ispao tako kako je ispao. U najboljem scenariju Android O će za HTC uređaje biti dostupan ili u prosincu ove godine ili u siječnju iduće.

 

huawei-mate-9

 

Android O nadogradnja za Huawei

Huawei je u sličnoj situaciji kao i LG i to janviše iz razloga što tvrtka u opticaj svoje uređaje pušta krajem godine (s time da ti uređaji dolaze sa najnovijom verzijom Androida). Tipičan primjer toga je Huawei Mate 9 koji je odmah imao Android Nougat. No, hoće li Huawei Mate 10 doći sa Androidom O ili sa Androidom Nougat, ostaje nam za vidjeti jer preciznih i točnijih vijesti o tome još uvijek nema.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Samsung daje dvije velike nadogradnje za flagshipe i gornji srednji segment i po jednu veliku za midrange odnosno srednji segment. Slijedom toga S7 serija sigurno dobiva još Android O i ne treba ga se plašiti staviti u članak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here