Instaliranje novih drivera za AMD-over grafičke kartice bi trebalo donijeti poboljšanje u radu igre od pet do deset posto.

Nove igre zahtijevaju nove napore naših grafičkih kartica. Što je igra novija, to ju je teže ”vrtjeti”, pogotovo ako spadate pod skupinu gamera koji nemaju najnoviju seriju grafičkih kartica (kao što su recimo AMD-ova Vega ili Nvidia-ina serija 1000). Iz tog razloga i još nekih, najnoviji driveri za grafičke kartice koje se nalaze unutar naših računala su nešto na što trebamo obratiti posebnu pozornost.

Provjera postoje li dostupni novi driveri za model grafičke kartice koja se nalazi u vašem računalu je nešto što bi svaki korisnik trebao raditi barem jednom svaka dva tjedna (s time da će dostupnost nadogradnji ovisiti o tome koji model i o kojoj seriji grafičke kartice se radi).

 


Call of Duty: WWII

 

AMD Crimson ReLive 17.11.1 ima glavni naglasak na poboljšanje preformansi u radu novog Call of Dutyja

S obzirom da je glavna svrha i namjena nadogradnji za grafičke kartice povećavanje njihove kompatibilnosti sa što većim brojem igara, slično se dogodilo i sa najnovijim AMD-ovim driverom. Prije nekoliko dana AMD je korisnicima pružio mogućnost skidanja svojih najnovijih drivera za grafičke kartice koji se zove Crimson ReLive 17.11.1. Radi se o nadogradnji za AMD-ove grafičke kartice s time da je najveći i glavni naglasak stavljen na poboljšavanje Call of Duty: WWII igre.

Prema onome što piše u podacima vezanim za drivere, korisnici AMD-ovih grafičkih kartica, pogotovo korisnici Radeon RX Vega 64 grafičke kartice trebali bi vidjeti poboljšanje u radu igre između pet i deset posto. Usporedba je rađena između novog drivera i inačice ReLive 17.10.3 i na detaljima od 2560 x 1440. Iako detalji u vezi toga što je ono što će sve novi driveri pružiti nisu pušteni u javnost, možemo pretpostaviti kako će novi driveri, ne samo kod nove Call of Duty, već i kod velikog broja drugih igara donijeti poboljšanja u radu i u kompatibilnosti.

 

RX Vega 56

 

Povećana podrška za Radeon RX Vega 56 seriju grafičkih kartica i njihovo spajanje na vanjske čitače grafičkih kartica

Još jedna važna stvar koju nudi novi AMD-ov driver jest bolja mogućnost povezivosti Radeon RX Vega 56 linije grafičkih kartica s vanjskim čitačima grafičkih kartica. Takvi čitači, za one koji su malo manje informirani, omogućuju povezivanje grafičkih kartica s računalom putem posebne AMD-ove tehnologije koja se zove XConnect.

Svrha takvih vanjskih čitača grafičkih kartica jest da se unutar njih utakne i spoji grafička kartica za stolna računala čime bi se i na prijenosnim računalima ostvarila slična kvaliteta u radu i grafičkoj obradi podataka. Na ovaj način, kreiranjem drivera za poboljšavanje potpore za Radeon RX Vega 56 grafičke kartice AMD je još i više htio pomoći da i korisnici prijenosnih računala (čije grafičke kartice su u pravilu uvijek slabije od sličnih modela koji su dostupni za stolna računala) mogu uživati u najvećoj mogućoj kvaliteti igranja.

Ako imate prijenosno računalo čija grafička kartica ili spada pod skupinu ”entry” grafičkih kartica ili koje pak ima integriranu grafičku karticu, htjeli biste igrati nove igre, a ne želite davati velik novac za eventualnu kupovinu gamerskog stolnog ili gamerskog prijenosnog računala, vanjski čitač grafičkih kartica je rješenje za vas. Način na koji se ti čitači spajaju s računalima je Thunderbolt 3 konektor.

 

Crimson ReLive 17.11.1

 

Druga, tehnička poboljšanja koje je nova AMD-ova nadogradnja donijela

Osim poboljšanja rada u igranju Call of Duty: World War II igre i poboljšavanu potpore za vanjske čitače grafičkih kartica za prijenosna računala AMD je svojim novim driverima uspio otkloniti još neke nedostatke ili probleme.

  • Otklonjen je kvar ili greška vezana uz pokretanje Radeon programa. Naime, prilikom prvog pokretanja nekih igara ili aplikacija koje su za svoj rad koristile Direct X11 ili OpenGL, Radeon program bi te aplikacije i igre znao ”srušiti.”
  • Prilikom ”task switchinga” ili prebacivanja zadataka neke igre ili aplikacije su se isto tako znale rušiti ili su znale pokazivati neke druge probleme (bugovi pri radu, nepravilan rad, i sl.). Ti problemi su također otklonjeni.
  • Riješen je problem s Radeon WattMan-om koji je prije znao resetirati i vratiti na tvorničke postavke grafičku karticu i radni takt memorije.
  • Oculus Dash je imao problem s povremenim ”zaštekavanjem”, pogotovo priliko intenzivnijeg korištenja. Ti problemi su isto tako otklonjeni.
  • Riješen problem sa kompenzacijom rubova u ”mixed” modu koji kod Eyefinityja nije mogao biti primijenjen.
  • Postavke Radeon grafičkih kartica su znale uzrokovati preklapanje tekstualnih tekstura ili nepravilan rad kada bi korisnik otvorio Multi GPU profilni način rada.
  • Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands problem sa uključenim Anisotropic filteringom: svaki puta kada bi AF mod bio omogućen igra bi počela raditi nepravilno ili bi se povremeno rušila.
  • Problem kod Middle-Earth: Shadow of War igre. Kada bi igači koristili Multi GPU mod, igra bi pokazivala različite probleme koji bi otežavali normalno igranje. Ti problemi su varirali od toga da su likovi bili prozirni ili da bi dijelovi okoliša ili slike bili pobrkani i nejasno prikazani. Ovi problemi su nastajali samo u slučajevima kada bi korisnici omogućili Multi GPU sustavne konfiguracije.
  • U slučaju da se računalo stavi na spavanje AMD-ova XConnect tehnologija bi i dalje bila uključena. Čak i ako bi korisnici odspojili vanjski čitač XConnect bi i dalje bio omogućen.
  • Neki od uređaja (kao što su recimo pisači) se ne bi mogli isključiti za vrijeme deinstalacije Radeon programa. Svaki puta kada bi korisnik htio deinstalirati Radeon korisničko sučelje i ako bi u isto vrijeme htio onemogućiti rad nekih komponenti računala (kao što je u ovome slučaju pisač), bila bi prikazana poruka koja bi rekla da je hardver nemoguće isključiti.

 

Najnovije nadogradnje uvijek i redovito donose neka poboljšanja. Ta poboljšanja se mogu odnositi na rad grafičkih kartica prilikom igranja igara, na kompatibilnost pojedinih grafičkih kartica s nekom videoigrom, na poboljšavanje kompabitilnosti grafičke kartice s ostalim komponentama i operativnim sustavom računala ili sve zajedno.

S obzirom da ”hype” oko Call of Duty: World War II igre traje i da i Nvidia i AMD žele da igrači iskuse nova iskustva novog Call of Dutyja na najbolji mogući način, najnoviji driveri su najbolji način da se to igračima omogući.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here