Dugoočekivana nadogradnja Android operacijskog sustava – Android 9.0 Pie napokon dolazi i na Nokia pametne telefone! I to vrlo uskoro! Naime, Juho Sarvikas, direktor nadležan za proizvodnju Nokia pametnih telefona pri HMD Global tvrtci, odnosno čelni čovjek razvojnog i marketinškog dijela proizvodnje Nokia uređaja nedavno je otkrio najnovije planove koje HMD planira implementirati u ovoj godini.

Jedan od tih planova je i konačna implementacija najnovije verzije Android operacijskog sustava, odnosno Androida Pie na Nokia pametne telefone.

Koji će sve Nokia uređaji imati mogućnost nadogradnje na Android Pie, kada bismo te nadogradnje mogli očekivati te kako bi one trebale izgledati na Nokijama – pročitajte u nastavku.

 

Velik broj Nokia pametnih telefona još uvijek je ”zapeo” na Androidu Oreo, no to bi se uskoro trebalo promijeniti


Nova verzija Androida (ne ova trenutno nova već ona koja još nije izašla) se polako, ali sigurno sprema. O njoj svakim danom saznajemo sve više informacija. No bez obzira na sve bliže približavanje novog Android OS pod kodnim slovom ”Q” još uvijek i dalje ogroman broj pametnih uređaja nema dostupne nadogradnje niti za Android Pie.

Neki od tih uređaja su i Nokia pametni telefoni. Iako se HMD Global trudi, za razliku od velikog broja konkurenata, održavati koliko-toliko korak s dostupnim nadogradnjama, stvari ipak nisu idealne. Iz tog razloga je tvrtka odlučila vidjeti što se točno može učiniti ne bi li što veći broj modela Nokia-inih pametnih telefona što prije dobio Android Pie nadogradnje.

Najnovije informacije govore u prilog tomu kako HMD Global ne planira biti (daleko) iza konkurencije te da se plan nadogradnje uređaja na Android 9.0 planira implementirati u narednim mjesecima i da će trajati sve do druge četvrtine ove godine.

U elektroničkoj poruci koji je izvršni direktor HMD Global tvrtke Juho Sarvikas poslao u medije, moglo se vidjeti datumi kada bi otpilike nove nadogradnje trebale postati dostupne. Nadalje, na svojoj Twitter objavi Sarvikas je javnost podsjetio da je Nokia brand bio jedan od prvih koji su najbrže prešli na Android Oreo i u skladu s time najavljuje da će ažuriranje na nove verzije Androida biti još bolje.

 

Trenutno svega osam Nokia pametnih telefona ima dostupne nadogradnje za Android Pie

Prema trenutnom stanju, svega osam Nokijinih pametnih telefona ima pravo i mogućnost regularnog nadograđivanja na Android 9.0 Pie (ovdje se ne misli na ”custom” ROM, već na nadogradnje koje su dostupne na uobičajen način). Nokia 8 i Nokia 8 Sirocco su dva posljednja koji su dobili mogućnost ove nadogradnje. No, drugi uređaji ne bi trebali čekati dugo da dobiju pravo na nadogradnju na Pie.

Tako bi recimo Nokia 5 i 3.1 Plus trebale dobiti pravo na nadogradnju idući tjedan, dok bi Nokia 6, 5.1 i 3.1 i 2.1 trebale dobiti pravo na nadogradnju prije završetka prve četvrtine ove godine. Posljednji koji će dobiti pravo nadogradnje na Android Pie bit će Nokia 3 i Nokia 1 koji će to pravo imati na početku druge četvrtine ove godine.

Evo kako bi to trebalo izgledati:

  • Nokia 5 – siječanj
  • Nokia 3.1 Plus – siječanj
  • Nokia 6 – do travnja
  • Nokia 5.1 – do travnja
  • Nokia 3.1 – do travnja
  • Nokia 2.1 – do travnja
  • Nokia 3 – svibanj
  • Nokia 1 – svibanj

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here