Usprkos tomu što je možda malo prerano razmišljati o tome kada bismo mogli vidjeti iOS 14 (pogotovo ako uzmemo u obzir to da je Apple tek nedavno u korištenje pustio iOS 13, koji nas je razveselio brojnim novim mogućnostima, kao što je tamni način rada), na internetu su osvanule neke informacije o novoj verziji operacijskog sustava za iPhone pametne telefone.

Jesu li ovo službene informacije ili se tek radi o glasinama i predviđanjima, zasad nije sigurno. No ono što je sigurno jest to da su nedavno na površinu isplivale neke stvari vezane uz iOS 14. Hoće li Apple svoj iOS 14 osmisliti na način da bude između ostaloga i ”5G kompatibilan”, što bismo mogli, a što bismo željeli vidjeti na novom iOS 14 (ali i na novim iPhone pametnim telefonima), pročitajte u nastavku ovog članka!

 

iOS 14 u isto vrijeme kao i iPhone 12, beta verzija dostupna već u svibnju

Ako je suditi prema prošlim iskustvima onda je jedno sigurno: Apple bi svoj novi iOS u korištenje mogao pustiti u rujnu iduće godine. To će kronološki biti vrlo blizu vremena kada bi se na tržištu trebali pojaviti i novi iPhone 12 pametni telefoni, stoga je logično za pretpostaviti kako će novi iOS izaći u isto vrijeme (ili možda koji ran ranije) u odnosu na vrijeme izlaska iPhonea 12.

Također, ono što je gotovo 100% poznato jest to kako će Apple svoj iOS 14 i službeno najaviti na WWDC konferenciji. WWDC 2020 održat će se u svibnju, što znači da bismo već u svibnju iduće godine mogli vidjeti beta verziju iOS 14!

 

Hoće li moj iPhone biti kompatibilan s iOS 14?

Jedna od najvećih prednosti Appleovih pametnih telefona u odnosu na Androidove jest kompatibilnost i podrška korisnicima. U to su se mogli uvjeriti i korisnici iPhonea 6S (uređaja iz 2015. godine), koji su ove godine imali mogućnost nadogradnje na iOS 13. Takvu kompatiblnost nismo i vjerojatno još dugo nećemo vidjeti u Android svijetu (iako Samsung pokušava zdušno poboljšati ovaj segment).

Znači li ovo da će stari iPhone telefoni imati mogućnost nadogradnje na iOS 14? Svakako. No ”koliko stari” iPhone telefoni će na to imati pravo, ostaje nam za vidjeti. Neka šuškanja govore u prilog tomu da bi najstariji iPhone koji bi imao pravo nadogradnje na iOS 14 trebao biti iPhone 7.

 

iOS 14 i 5G mogućnosti

Jedna od mogućnosti po kojoj će se isticati iOS 14 u odnosu na svoje protekle iteracije bit će kompatibilnost sa 5G mogućnostima mreže. Naravno, kako bi neki iPhone mogao imati 5G mogućnost, on najprije u sebi mora imati procesor s takvom mogućnošću. Hoće li iOS 14 donijeti 5G na iPhone telefone? Hoće, ali vjerojatno samo na najnovije verzije uređaja (možda i na iPhone SE 2).

 

Što želimo vidjeti na iOS 14?

  • Bolju kontrolu nad uslugama elektroničke pošte. S obzirom na to da danas veliki broj ljudi obavlja svoje poslove ”na nogama” te da je slanje i primanje elektroničke pošte postao normativ, za očekivati je da će Apple dodatno ”ispeglati” ovaj segment i da ćemo to vidjeti i na iOS 14.
  • Bolja detekcija spam poziva. Jedna od super stvari koje je uveo iOS 13 je detekcija i mogućnost blokiranja spam poziva, no ona baš nije najbolje implementirana. Očekujemo kako će Apple poraditi i na ovom segmentu.
  • Podrška za savitljive iPhone telefone? Da, ovo izgleda pomalo kao fantastični san, budući da Apple nije još ništa najavio u pogledu svojih ”savitljivih” planova. Ipak, bilo bi dobro i izgledalo bi cool kada bi iOS 14 imao mogućnost podrške za savitljive iPhone uređaje. Još bi bilo bolje kada bi Apple javnosti pustio neke vijesti o možebitnim iPhone Fold uređajima, no ovo je zasad samo želja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here