Svakih par mjeseci, napravimo recenziju određenih aplikacija za određenu platformu. Danas ćemo se pozabaviti s Mac aplikacijama za povećanje produktivnosti. Znate i sami da kada radite cijele dane i kada radite određene repetativne taskove, želite imati alate koji će vam to olakšati i ubrzati.

MI ćemo ih spomenuti 10-ak u ovom tekstu i ako posjedujete Mac računalo, nadamo se da ćete ih probati. Ako nemate, možete potražiti alternativu za Windowse i/ili Linux, ovisi što vi koristite. No, da ne dužimo previše, pogledajmo kojih 10 aplikacija ćemo danas spomenuti i zašto biste ih trebali isprobati.

 

1Password for MacOd kuda krenuti nego od dobrog password managera? 1Password je definitivno naš izbor jer ga koristimo godinama i prezadovoljni smo njime. Nećemo ulaziti u to što su password manageri jer smo to 100 puta ponovili, ali ćemo reći da je 1Password mnogo bolji od konkurencije. Nažalost, zato i nije besplatan.


Ono što nas veseli je što imate mogućnost generiranja specifičnih lozinki, unutar 1Password Vaulta možete čuvati razne vrste informacija (od lozinki, do licenci kupljenih softvera, zaštićenih bilješki, brojeve kartica …), te je aplikaciju lako povezati sa web preglednikom. Napomenimo još da postoje addon-ovi za sve popularne preglednike kako biste pomoću kratice na tipkovnice upisali korisničko ime i lozinku na određenim stranicama. Svakako probati!

 

TextExpanderTextExpander radi upravo to što mu ime i kaže – proširuje tekst. Možda zvuči jako jednostavno, no kada konstantno radite jedno te iste stvari, posegnuti ćete za TextExpanderom kako biste si automatizirali određene zadaće. Recimo, možete si napraviti snippete tipa da upišete “@p” i da vam to odmah izgenerira privatnu email adresu.

Naravno, ovo je jednostavan primjer, no možete si napraviti što god želite, ali tu su još i dodatne funkcije, te tutoriali za početnike. Bez obzira kakvo vam se ovo činilo, probajte ju. Vrlo brzo ćete vidjeti koliko vam može olakšati život.

 

Alfred/LaunchbarAlfred i Launchbar su aplikacije koje možemo okarakterizirati kao “launchere” koji će vam pomoći da vrlo brzo otvorite određenu mapu, dokument, aplikaciju … čak možete preko njih i ugasiti ili resetirati računalo, “nasilno” (force quit) ugasiti aplikaciju i tako dalje. Jako dobre aplikacije koje vam smanjuju prebacivanje ruke sa tipkovnice na miša, što vam u konačnici štedi dosta vremena.

Zašto biste nešto radili sa mišem i potrošili 20 sekundi, ako možete to napraviti preko tipkovnice za 2-3 sekunde? Zamislite ove aplikacije kao Spotlight na steroidima! Mi preferiramo Alfreda, ali nećete pogriješiti niti sa jednom od ove dvije aplikacije.

OmniFocusAko trebate jako dobar task manager za Mac, onda bi ovaj korak trebao biti relativno lak. Kupite aplikaciju OmniFocus. Riječ je o aplikaciji koja ima sve ozbiljne mogućnosti za praćenje taskova i vođenje projekata, mada “projekt” mogu biti i vaše privatne i poslovne obaveze. OmniFocus ima i jako lijep interface, odnosno sučelje kako biste se mogli lakše snaći u njemu i kako bi korisnicima bio ugodan za korištenje.

Neki kažu da ova aplikacija ima i previše mogućnosti. Mi bismo se složili s time, no ako vam nešto ne treba, onda to ne koristite. Jedini je problem što vas neke stvari mogu u početku zbunjivati. Aplikacija ima određeni “learning curve” ali ju se isplati naučiti. Pogotovo ako ste Project manager.

 

Keyboard MaestroKeyboard Maestro je aplikacija za kreiranje i pokretanje macro naredbi na Macu, što znači da je ovo još jedna aplikacija za automatizaciju repetativnih zadataka. Praktički, sa ovom aplikacijom možete kreirati akcije koje će se pokrenuti kada određeni uvjet bude zadovoljen.

To znači da KM može napraviti određenu zadaću kada vi pritisnete određenu kombinaciju tipki na tipkovnici, ali isto tako može pokrenuti određene akcije kada dođete u domet svoje WiFi mreže, kada uštekate USB stick u računalo, kada obrišete određenu mapu itd. Jako dobra aplikacija ako ju dobro podesite.

 

HazelHazel se deklarira kao alat za automatsku ogranizaciju datoteka, ali vam to vjerojatno ne govori mnogo toga. Hazel vam služi da kreirate određeno pravilo i da ta pravila možete izvršiti nad određenom mapom ili skupom datoteka.

Mi recimo smo si napravili pravilo da sve .torrent datoteke koje nam se nalaze u “Download folderu” možemo obrisati sa jednim klikom (op.a. osim što će se obrisati .torrent datoteke, počistiti će se i iz smeća), da možemo označiti hrpu zipanih datoteka, ekstraktati ih i obrisati sve zip datoteke i slično. Nebo je granica, ali pitanje je što vi konstantno radite, a želite si automatizirati …

 

PopClipPopClip je menu item aplikacija koja se otvara kada vi označite određeni tekst. Recimo da čitate ovaj tekst i označite cijeli ovaj parametar – aplikacija (da ju imate instaliranu) bi vam se otvorila i tekst biste mogli kopirati, cut-ati i paste-ati (iako teoretski ne bi ništa napravili sada sa tim akcijama)… sa ekstenzijama možete proširiti njegovu mogućnost da, recimo, označeni tekst kopirate i odmah pošaljete u OmniFocus, napravite tweet, otvorite email sa tim tekstom itd. Fora aplikacija, ali nije kritična koja će vam uštedjeti mnogo vremena.

 

BartenderJedan od “problema” Maca je da ima tona dobrih aplikacija i kada ih imate sve otvorene, menu bar pri vrhu ekrana će biti krcat ikonicama što može biti ružno. Osim što nije estetski lijepo, teško se više i snaći u svim tim ikonicama.

Zato je tu Bartender da riješi problem. On vam nudi mogućnost da kontrolirate koje ikone će biti u menu baru, a koje će biti u Bartender (skrivenom) meniju do kojeg možete lako doći ako želite. Odlična aplikacija za sortiranje spomenutih ikonica, ali nažalost nije besplatna (kao ni neke druge aplikacije sa ovog popisa).

 

AmphetamineJoš jedna aplikacija koju obožavamo je Amphetamine (bivši Caffeine). Tako jednostavna, a tako dobra. Caffeine vam dozvoljava da spriječite računalo da ode u sleep mode, da pokrene screensaver ili da krene sa auto-dim funkcijom. Jako je dobra kada čitate dugačke dokumente ili radite neke druge aktivnosti pri čemu ne pomičete miš niti tipkate po tipkovnici.

 

PastebotAko puno radite copy/paste akcija, onda je ovo idealna aplikacija za vas. To je alat koji vam omogućuje da kopirate, recimo, 100 stvari i da do tih 100 stvari možete doći. Po defaultu svakog operativnog sustava, ono što ste zadnje kopirali vam se i nalazi u clipboardu i to možete zalijepiti.

Pastebot vam nudi poseban “izbornik” kojeg aktivirate određenom kraticom na tipkovnici (npr. control + shift + V), odaberete si što želite zalijepiti i to je to. I sami možete konfigurirati koliko zadnjih kopiranja želite spremiti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here