Microsoft je u utorak priopćio kako planira nadograditi sustav Windows 10 s preglednikom sličnim kao u web preglednicima, pod nazivom “Sets”, koji grupira aplikacije i datoteke po projektu. Ove promjene su još uvijek u eksperimentalnoj fazi i odvijat će se kroz razdoblje od nekoliko mjeseci, ako ne i godina.

Svojom najnovijom značajkom u sustavu Windows 10, koja se zove “Sets”, ili prevedeno “Postavi” Microsoft je preuzeo jednu važnu značajku koju su razvojni programeri web preglednika već odavno naučili i implementirali u svoje web preglednike.

Uglavnom, nova značajka koja bi trebala doći i u Windows 10 vam omogućuje grupiranje Windows aplikacija na karticama, slično kao i u web pregledniku. Ova značajka bi mogla zvučati vrlo jednostavna, no “Sets”, (ovo još nije konačni naziv ove značajke), bi mogla  temeljito promijeniti način na koji radimo u Microsoftovu operativnom sustavu Windows.

Nova značajka “Sets” bi trebala biti mješavina postojećih i novih tehnologija sustava Windows 10. Uzmite Windows Explorer i rijetko korišten Task View u sustavu Windows 10, pomiješajte s novijim značajkama poput “Pick up where you left off” i “Timeline”, a sve to skupa uvucite u jedan novi prozor.


Ideja je da svaki zadatak zahtijeva određeni skup aplikacija, kao npr. Mail, web preglednik, PowerPoint, čak i aplikacije Win32 poput Photoshopa, te će se te aplikacije po želji organizirati kao kartice unutar jednog prozora.

 

windows 10 sets
Ovo nije web preglednik ili web verzija Worda, ovo je Word aplikacija koja koristi novi model “Sets”-a. Možete primjetiti ikonu za otvaranje nove kartice s desne strane.

 

windows 10 nove značajke
Otvaranjem nove kartice pojavit će se ova nova kartica, koja izgleda poput web preglednika, osim što su svi nedavno korišteni Office dokumenti označeni.

 

Microsoft je naglasio da će to biti izborna značajka, pa ako želite raditi u tradicionalnom okruženju sustava Windows, kakav poznajemo danas, moći ćete i dalje koristiti Windowse i na tradicionalni način.

Kako bi to sve trebalo izgledati uživo možete pogledati u ovom kratkom videu. Uz napomenu da je ovo još uvijek u testnoj fazi i zapravo rani pogled na novu značajku sustava Windows 10 pod nazivom “Sets”.

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here