Slučajno procurjeli interni dokumenti otkrivaju i novi moderni File Explorer…

Microsoft je slučajno objavio interni dokument o dizajnu za svoj nadolazeći Windows 10X operativni sustav. Dokument je uočio poznati geek WalkingCat, i objavio ga na svom twitter profilu, sa još nekim dodatnim detaljima o Microsoftovim planovima za Windows 10X.

 


Microsoft je zasad samo službeno potvrdio da će Windows 10X biti dostupan na preklopljivim laptopima i uređajima s dvostrukim zaslonom, s mogućnošću podešavanja kroz Start Menu i na Taskbaru.

windows_10_x_launcher

U novom operativnom sustavu Windows 10X Microsoft je stavio naglasak na Start Menu koji služi kao pokretač programa i aplikacija, ali ujedno ima i jači naglasak na lokalnom pretraživanju računala: “Pretraživanje je neprimjetno integrirano s web rezultatima, dostupnim aplikacijama i određenim datotekama na vašem uređaju”, otkriva dokument. “Preporučeni sadržaj dinamički se ažurira na temelju vaših najčešće korištenih aplikacija, datoteka i web stranica koje se najčešće koriste.”

Windows 10X će također poboljšati doživljaj provjere autentičnosti prepoznavanja lica Windows Hello. “Kad se zaslon uključi, odmah se dovodi u stanje provjere autentičnosti; za razliku od Windowsa 10 gdje prvo morate unijeti lozinku za otključavanje Windowsa prije provjere autentičnosti “, otkriva dokument o Windows 10X. “Nakon buđenja uređaja, “Windows Hello Face Recognition” odmah prepoznaje korisnika i odmah će otvoriti radnu površinu računala.”

windows_10_x_logon

Na drugom mjestu u dokumentu koji je procurio iz Microsofta, spominje se i “Modern File Explorer”. Tvrtka odavno radi na modernijoj verziji Universal Windows App-a (UWP) tradicionalnog File Explorera, a čini se da će to napokon biti predstavljeno sa sustavom Windows 10X. Vjerojatno će biti osjetljiv na dodir i pojednostavljen za pristup dokumentima pohranjenim u Office 365, OneDrive i drugim oblačnim uslugama.

windows 10x datum izlaska

Microsoft također pojednostavljuje Action Center (centar za obavijesti) i brze postavke u sustavu Windows 10X. Tako ćete brže pristupiti kritičnim postavkama uređaja i odrediti prioritet prikazivanju važnih postavki poput vijeka trajanja baterije. Windows 10X će također podržavati i brzo prilagođavanje postavki kroz notifikacije, kao npr. za Wi-Fi, potrošnju baterije, Bluetooth, način rada u zrakoplovu, zaključavanje rotacije itd.

Što se tiče sustava Office čini se da Microsoft daje prioritet tradicionalnim verzijama sustava Win32 Office-a i PWA web inačicama sustava Office.com za Windows 10X, u odnosu na UWP. Microsoft ima UWP verzije svojih aplikacija za Office Mobile, ali je tvrtka stavila razvoj na čekanje još prošle godine. Vjerojatno ćemo vidjeti značajna poboljšanja na web verziji sustava MS Office tijekom sljedeće godine, prije nego što se Windows 10X isporuči na Surface Neo tijekom ljeta 2020. godine. Na žalost Microsoft je u međuvremenu brzo povukao svoju Windows 10X dokumentaciju izvan mreže, kako ne bi bila više dostupna javnosti.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here