Koliko god Microsoft reklamirao Windowse 10 i gurao ih korisnicima, dobar dio korisnika odbija prijeći sa sedmice i osmice (op.a. da, dobro ste pročitali) na desetku. No, sudeći po zadnjoj Microsoftovoj objavi, ti isti korisnici će morati prijeći na Windowse 10 ako će u budućnosti htjeti koristiti Office 2019, bez da kupuju Office 365 uslugu. Office 365 je cloud usluga u kojoj možete u web pregledniku koristiti MS Office alate, no mnogo puta je lakše i brže koristiti alate lokalno na računalu. I na tu kartu igra Microsoft.

Moguće da je ovo i potez s kojim se želi pogurati mnoge kompanije koje koriste Office 365 da prijeći na samostalne Office 2019 licence, te da prijeđu na Windowse 10. Kao što smo rekli, neće biti podržane mašine s Windowsima 7 i 8(.1). Ovo neće utjecati na Office for Mac, koji je odvojeni proizvod i koji ima drugačiji raspored izlaženja na tržište.
Office 2019 će imati 5 godina mainstream podrške, te još „otprilike“ dvije godine dodatnog održavanja i podrške.

Dolazak na tržište

Office 2019 bi trebao doći na tržište ove godine. Kada točno, još se ne zna, ali se zna da će to biti u drugoj polovici godine. Možda čak i krajem iste. Dotični Office će sadržavati alate kao i inače – Word, Excel, PowerPoint i Outlook klijentsku aplikaciju. No, tu će još biti i Exchange, SharePoint, te Skype for Business. Prvi koji će ga imati priliku koristiti su kompanije koje nemaju podršku za Office 365, a onda svi mi ostali.

Nadalje, Microsoft je povećao podršku za enterprise i edukacijske korisnike koji imaju neke druge verzije operativnog sustava. To znači za njih da još imaju par mjeseci vremena da prijeđu na jednu od Windows 10 verzija (1511, 1607, 1703, 1709), što je super vijest. Ako niste prešli na Win10, mi vam preporučujemo da to napravite što prije.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here