Microsoft je nedavno najavio novi Visual Studio 2019, te pri tome rekao da su napravili jako puno toga što su programeri tražili. Odnosno, da nastavljaju trend od proteklih par godina gdje će učiniti sve da programeri budu zadovoljni i produktivni koristeći njihove proizvode i alate. Zato kompanija sve agresivnije razvija svoje alate – uz rast cloud platforme Azure – kako bi oni bili izbor broj jedan kod većine programera bez obzira koju platformu koriste.

I dalje centar svih alata koje Microsoft nudi je Visual Studio, a sada je došao i preview za Visual Studio 2019 koji možete skinuti s Interneta. Uz sve mogućnosti, nama je jako zanimljiv “Live Share” feature koji je prošle godine demonstriran na mnogim tech konferencijama te proširenje IntelliCodea (machine-learning-driven ekstenzija za IntelliSense koja prati programerov način pisanja koda, koje libraryje koristi, design patterne …).

Trenutačno, IntelliCode radi s C#-om u Visual Studiju i s Pythonom u Visual Studiju Code. To radi tako da se koristi GitHubov open source repozitorij kao “training data”. Visual Studio 2019 širi IntelliCode tako da će raditi analizu i na privatnim repozitorijima. Također, širi se i broj jezika i tehnologija s kojima će IntelliCode raditi. Trenutačno se dodaje podrška za C++ i XAML, dok će u VS Code biti dodana podrška za JavaScript, TypeScript i Javu.
Također, dostupan za skidanje je i preview Visual Studio 2019 for Mac.

 

Stara ikona za VS (lijevo) i nova ikona za VS (desno)

Open source i cross-platform

Kada govorimo o .NET-u, moramo reći da je napokon došao .NET Core 2.2. Ako ne znate, radi se o open source .NET platformi koju možete koristiti na Windowsima, MacOS-u i Linuxu. Skinuti ga možete ovdje. Mnogima će možda ipak biti važniji preview .NET Corea 3.0 koji sada ima podršku i za WinForme i WPF (Windows Presentation Foundation).

To znači da tehnologije koje su do sada bile isključivo “windows only” polako postaju open source i bit će dostupne i na drugim platformama. WinForme će postati dostupne odmah, dok će podrška za WPF doći kroz naredne tjedne. Oba ova toolkita će biti pod kontrolom .NET Foundationa. Nadalje, uskoro će i WinUI postati open source kako biste mogli pisati i UWP aplikacije.

.NET Foundation mijenja i model članstva kako bi povećao broj ljudi koji sudjeluju u razvoju open source projekata. Nadzorni odbor se širi s 3 na 7 članova i svatko tko pridonosi razvoju .NET Foundationa može se kandidirati i biti izabran na neku od funkcija unutar iste.
I za kraj, spomenimo još da je hrpa Azure servisa ažurirana. Veliki raspon machine-learning kognitivnih servisa ima povećan kapacitet unutar clouda i može obavljati više taskova istovremeno.

Azure DevOps ima sada set novih aplikacija, lifecycle management servise, te uskoro stiže i novi ser mogućnosti: Azure Boards. On će omogućiti dashboarde i reportova za projekte, te će se moći spojiti s GitHub problemima prijavljenim na repozitorij. Azure Pipelines – build/test/deploy servisi – sada imaju i Visual Studio ekstenziju kako bi dizajniranje workflowa bilo jednostavnije. Mnogo je noviteta tu i jedva čekamo da ih sve isprobamo!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here