Microsoft navodno planira uvesti neke velike promjene što se tiče sigurnosti na Windowsima 10 i one blago rečeno, izgledaju pomalo zbunjujuće.

Kao što The Register izvještava, nove postavke unutar Windowsa 10 prvi su puta primijećene u novoj verzijiWindows Insider programa, a odnosit će se na način kako će Windowsi 10 po novome moći dijeliti podatke svojih korisnika.

Windows će slati dijagnostičke podatke Microsoftu kako bi se riješili svi eventualni problemi i kako bi se općenito poboljšalo funkcioniranje samog sustava. Korisnik će po novom, imati mogućnost odabira koliko točno podataka želi poslati Microsoftu na uvid i kontrolu te koje će sve informacije biti uključene.

U ovome trenutku te se mogućnosti dijele između ”Security, Basic, Enhanced” i ”Full”, no tek trebamo vidjeti hoće li te postavke ovisiti i o još nekim drugim čimbenicima (kao što su je li računalo poslovno ili osobno). Korisnici Windows 10 sustava mogu i sada isprobati ove mogućnosti: samo utipkajte diagnostic u Windowsovu tražilicu i odaberite postavke pod nazivom ”Diagnostic and feedback settings”.

Nakon najnovije nadogradnje (Fast Ring update) te mogućnosti slanja informacija smanjene su na ”Security, Basic” i ”Full”. No ako koristite kojim slučajem poboljšanu ili ”Enhanced” verziju, Windowsi 10 vam neće dopustiti da šaljete puno informacija na internet, to jest jedini izbor će vam biti ”Basic”.

Iako ovo može biti vrlo dobar način zaštite korisnika (budući da se tako može ograničiti koliko će koji korisnik slati informacija na internet), no to će isto tako značiti da će korisnici prestati dobivati Windows Insider nadogradnje (jer za dobivanje Windows Insider nadogradnja korisniku trebaju barem ”Full” ili ”Enhanced” mogućnosti dijagnostičkih podataka)

 

Jeste li zbunjeni? Dobro, jer stvari postaju još zbunjenije.

Ako ste se dosad zbunili sa svime onime što sam napisao iznad (vjerujte mi, to što sam napisao zbunilo je i mene samog), ne brinite se, jer će stvari postati još malo zakučastije. Ali, tako je to kad imamo posla sa Microsoftom. Ništa čudno. Microsoft planira promijeniti nazivlje različitih stupnjeva dijagnostike i slanja dijagnostičkih podataka. ”Security” ili ”Sigurnost” sad će se zvati ”Diagnostic Dana off”, ”Basic” opcija po novom bi se trebala zvati ”Required diagnostic data”, dok će se opcija ”Full” zvati ”Optional diagnostic data”.

Iako će se ove mogućnosti drugačije zvati, svaka od njih i dalje će raditi iste stvari. Novo nazivlje bit će i, nakon što se na njih naviknemo, lakše za razumjeti (jer ćemo moći odmah ukratko vidjeti što koja od tih mogućnosti radi). No, ako ste novi u ovome i ako naletite na ovakve mogućnosti, sve zajedno moglo bi vam biti poprilično zbunjujuće.

Što je nama korisnicima za činiti? Ako je netko od vas u ovom trenutku član Windowsovog Insider programa unutar Fast Ring-a, možete provjeriti na postavke dijagnostike koje su vam sada postavljene. Ako i dalje želite dobivati najnovije nadogradnje iz Windows Insider programa, obratite pozornost na opciju pod nazivom ”Optional diagnostic data”, budući da ona mora biti uključena kako biste mogli dobivati najnovije nadogradnje. Svi ostali nove će izmjene u vezi slanja podataka dobiti nekom novom nadogradnjom (pretpostavlja se da bi to mogla biti Windows 10 20H1).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here