Borba između Linuxa i Windowsa kao dva operacijska sustava traje zamalo otkako je tehnologije i računala. Suparništvo koje je tijekom godina nastalo izmešu oba dva operacijska sustava dovelo je do različitih neslaganja, tumačenja i gotovo fanatičnog ponašanja među korisnicima, što se i može vidjeti na različitim forumima, blogovima i ostalim mjestima gdje se može voditi vječna rasprava oko toga koji od ova dva operacijska sustava je bolji.

Mislim da se odgovor na pitanje koji je od ova dva operacijska sustava općenito bolji ne može dati. Jedni će reći da je Windows bolji zbog jednih stvari, drugi će reći da je Linux bolji zbog drugih stvari. I vrlo je vjerojatno da su obje skupine u pravu. Mi ćemo u nastavku ovoga članka pokušati sažeti i objasniti kvalitetu oba operacijska sustava ovisno od nekoliko kriterija, kao što su sigurnost, kompatibilnost i slično.

linux-vs-windows

Sigurnost

Sigurnost je jedna od onih stvari za koje se pobornici i ljubitelji Linuxa najviše i najčešće ”primaju” kada uspoređuju Linux sa Windowsom. Razlog tomu je taj što, kako Linuxovi pobornici kažu, Windows ima puno više problema u pogledu sigurnosti od Linuxa. ”Windows ima više virusa nego Linux i zato je Linux puno sigurniji za korištenje”, reći će većina Linuxovih korisnika. Iako u tome ima istine, stvar je u tome da onaj tko želi pronaći ”rupu” u sustavu će to najčešće i učiniti, prije ili kasnije. Zato neki kažu da je sigurnost koncept, a ne proizvod.

Linux prije instaliranja programa mora koristiti ”root” (ili ”super-user”) korisnički račun za koji postoji lozinka koja se daje prije nego što se na Linux OS instalira neki program ili prije nego što se na operacijskom sustavu počnu raditi općenito bilo kakve promjene. Ovo je u stvari dosta sigurna mogućnost, s obzirom da je za njezino pravilno funkcioniranje potreban pozitivan ”input”. Windows može ostvariti sličan način osiguravanja sustava, ali na malo drugačiji način: stvaranjem osvojenih administratorskih, korisničkih računa.

linux-tux

No unatoč administratorskim pravima i računima, instalacija programa na Windows operacijske sustave i dalje može uzrokovati rizik. Razlog tomu jest taj što svatko može kreirati aplikaciju ili skriptu za obje strane i na taj način može prevariti korisnike da upotrijebe, instaliraju i prije toga sa interneta skinu neku aplikaciju. Ta aplikacija se može činiti sigurnom, ali ne mora značiti da je ona zaista sigurna.

Ono što je kod Windowsa još jedna mana jest to što ne može baš svatko dobiti uvid u kod aplikacija i programa (odnosno ne može dobiti svaki korisnik). Kod Linuxa je ovo bolje napravljeno. Ako tu uzmemo u obzir i najveću prednost koju Linux ima nad Windowsima- to što je ”open source” ili operacijski sustav otvorenog tipa, to znači da kod Linuxa svatko onaj tko zna što traži može dobiti uvid u kod.

Još jedan razlog zbog kojeg je Windows kao operacijski sustav češće pod napadima od Linuxa jest taj što je Windows dosta više korišten. Za Linux se još uvijek (iako je 2018. godina) smatra da se radi o minornom operacijskom sustavu, što je i glavni razlog zbog kojeg ga hakeri i razni drugi napadači zaobilaze. To znači da u pogledu sigurnosti pobjedu odnosi Linux (ako to tako možemo reći).

najbolje besplatne aplikacije za windows

Kompatibilnost

U pogledu kompatibilnosti stvar je vrlo jasna na prvi i na bilo koji drugi pogled: Windows je ovdje apsolutni pobjednik. Unatoč tomu što Linux u posljednjih nekoliko godina bilježi dosta dobar napredak u pogledu kompatibilnosti (s obzirom na to da se dosta stvari prebacuje sa Windowsa ili ostalih OS-ova na Linux ili se jednostavno odmah rade za Linux), Windows i dalje ovdje odnosi glatku pobjedu.

Windows korisnici mogu biti gotovo 100% sigurni da će velika većina programa i aplikacija koje oni koriste raditi. Čak i one zastarjele aplikacije, za koje više ne izlaze nadogradnje i koje su developeri davno ”napustili” će i dalje raditi. Zašto? Jednostavan razlog. Windows je što se tiče podrške za korisnike (takozvana ”legacy support”) jako dobar.

Danas, vjerovali ili ne još uvijek postoje tvrtke koje se i dalje oslanjaju na tehnologije kao što su Silverlight, Active X ili čak na Internet Explorer 11. S druge strane, Linux ima problema u ovome području, s obzirom da veliki broj programa koje Windows ima Linux uopće nema ili ako ima, te verzije nisu ni blizu iste kvalitete kao kod Windowsa (primjer takvih programa je recimo Adobe Flash Player). Pobjednik? Windows.

igranje na slabom računalu

Gaming

Kod gaminga je situacija opet jasna i kristalno čista. Pobjednik je opet Windows. Razlog? Jasan kao dan. Windows uživa ogromnu podršku za velik broj naslova, dok Linux, usprkos nekim promjenama nabolje i dalje uživa dosta nisku podršku u ovome području.

Jedan od najvećih pružatelja usluga u pogledu gaminga- Steam omogućuje svojim korisnicima kupovinu, igranje i instaliranje ogromnog broja i AAA i ”indie” naslova igara. Steam verzija za Linux će vam omogućiti da sada i na Linux možete instalirati igre sa Windowsa, ali ta verzija Steam-a je još uvijek u svojoj beta fazi.

To znači da velik broj Windows igara jednostavno neće raditi na Linuxu. Iako je ovo dosta frustrirajuće i premda će se ovo zasigurno promijeniti u budućnosti, trenutno je situacija takva da korisnici Linuxa mogu uživati samo u djeliću onoga u čemu mogu uživati korisnici Windowsa.

kako ubrzati windowse

Brzina

Brzina je nešto u čemu Linux prednjači. S obzirom na manju količinu procesa koji se odvijaju u isto vrijeme, manju količinu smeća i svega onoga što se nakuplja unutar operacijskog sustava, a što uzrokuje sporost, Linux je u ovom segmentu daleko bolji od Windowsa.  Pobjednik? Svakako i definitivno Linux.

Jednostavnost korištenja

Ovo je možda segment oko kojeg je najteže pronaći boljega. Premda je Linux u posljednjih nekoliko godina doživio svojevrstan ”revamp” ili promjenu od glave do pete što je dovelo do jednostavnijeg i više ”user-friendly” načina korištenja, Windows je sa svojom ”desetkom” opet kročio na put koji je Microsoft dobro uhodao svojim Windowsom 7. Sve u svemu, ovdje se vjerojatno vodi mrtva utrka između ova dva operacijska sustava. Pobjednik? Nema ga.

linux škola

Sve u svemu

Prema ovih nekoliko segmenata koji je operacijski sustav ”bolji”? Mislim da je pravi odgovor i dalje da nema boljega. Ovisno o tome za što vam računalo treba takav ćete si operacijski sustav nabaviti. Ako ste gamer ili općenito ovisnik o multimedijima onda je vrlo vjerojatno da ćete si nabaviti Windows. U slučaju da vam računalo treba za povremeno korištenje uz maksimalnu sigurnost i jednostavnost korištenja, možda ćete odabrati Linux. Izbor je uvijek na vama.

Piše: I.H.

2 Komentari

  1. Ne sjecam se kad sam (ako sam ikada) zadnji puta procitao tako naivan clanak u jednom informatickom casopisu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here