Linus Torvalds – kreator Linuxa – je “pustio van” novu verziju Linux jezgre, nakon 7 “release candidates” verzija. Razmišljao je da pusti još jednu, osmu, RC verziju prije puštanja finalne verzije, ali se shvatio da nema smisla čekati još tjedan ili dva jer se u tom razdoblju neće dogoditi ništa značajno. Tako je svjetlo dana ugledala verzija 5.8 koja je jedna od najvećih u povijesti Linuxa.

Linux 5.8 je nasljednik stabilne i uspješne verzije 5.7, te donosi hrpu noviteta. U vremenskom razdoblju kada su se spajale izmjene i radila nova verzija, mnogo izmjena je prihvaćeno i ubačeno u verziju 5.8. Gotovo jednako kao i u verziju 4.9 koja je bila ogromna. Ako vas zanima kako izgleda kod Linuxa i želite vidjeti mjesto gdje se sve to događa, bacite oko na Torvaldsov GitHub repozitorij.

Linux 5.8

Kada govorimo o novitetima i mogućnostima, Linux jezgra v5.8 donosi – između ostalog – ažuriranja vezana uz sigurnost, memory management, podršku za hardver, nove drivere i slično.

Nadalje, dotična verzija donosi i podršku za Thunderbolt 4.0, poboljšanu sigurnost za Arm-64, podršku za bootanje na Power 10 CPU-ima, energy driver za AMD-ov CPU, te AMD-ove grafičke kartice, Microsoftove exFAT drivere

Ako vam treba ova jezgra, možete ju skinuti sa službene web stranice. Ipak, trebat će neko vrijeme da ova jezgra bude “srce” Linux distribucija kao što su Ubuntu, Arch, Mint

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here