Microsoft je, ukratko rečeno, imao vrlo “šaroliku” povijest sa svojim Web preglednikom. Iako je Internet Explorer već davno osvojio to tržište, tvrtka je dugo počivala na lovorikama svog uspjeha, sve dok joj Firefox i Chrome nisu oduzeli tu krunu. Zatim je na brzinu krenuo ispraviti tu situaciju, naravno bezuspješno jer su se ljudi vež odavno navikli na drugi web preglednik, tako da je nova verzija Microsoft Edgea bila samo pokušaj nečega. Microsoft sada to poglavlje svoje povijesti želi staviti iza sebe i to će automatski učiniti od travnja, sviđalo se to korisnicima ili ne.

Microsoft je zadnjih nekoliko mjeseci forsirao novi Edge preglednik, ironično zasnovan na tehnologiji koja nije njegova vlastita. Kao na početku prilikom predstavljanja i agresivnog nagovaranja da se prebacite na novi Windows 10, vrlo slična strategija je bila i sa Edge preglednikom. Vrlo agresivno guranje na stol svog web preglednika, koje je ponekad korisnicima ostavljalo vrlo malo izbora.

Legacy Microsoft Edge

Za one koji su iz nekog razloga ostali na Edge pregledniku tvrtka sada daje obavijest da će uskoro doći novi Edge koji Microsoft naziva „Edge Legacy“ sa slijedećim Windows 10 ažuriranjima. Počevši od kumulativnog mjesečnog sigurnosnog ažuriranja 13. travnja 2021. Tako će se stari preglednik temeljen na edgeHTML-u automatski deinstalirati, bez postavljanja ikakvog pitanja. Microsoft osigurava da se aplikacije koje koriste edgeHTML komponentu neće morati brinuti jer će mehanizam za web-prikazivanje i dalje biti podržan.

To će ažuriranje, međutim, instalirati i novi Microsoft Edge. Microsoft obećava da će i dalje poštivati ​​postavke sustava Windows 10 pa neće odjednom postati vaš zadani preglednik ako ste prethodno postavili Chrome na to mjesto.

Zapravo i nije iznenađenje da Microsoft želi odustati od utrke za najboljim web preglednikom, a u prilog tome ide i činjenica da Microsoft više nije nudio nova ažuriranja za Edge počevši od 9. ožujka prošle godine. Iako sve ovo nekome može zvučiti pomalo iznenada, mislimo da je vrlo malo korisnika koji u ovom trenutku ovise o Edge Legacyju.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here