Windows 10 sve je bliže zasjedanju na vrh najpopularnijih operacijskih sustava, piše portal NetMarketShare. Naime, prema objavljenoj statistici, Windows 7 je u kolovozu doživio pad udjela s 41,23 na 40,75 posto, dok je „desetka“ s 36,58 skočila na 37,19 posto.

Smanjenje tržište razlike, koja sada iznosi tek nešto više od tri posto, sigurno je razveselilo Microsoft koji već godinama korisnicima pokušava nametnuti Windows 10 kao OS broj jedan. Iako smo prošlog mjeseca pisali kako je „sedmica“ još uvijek uvjerljivo popularniji globalni odabir, nove informacije dokaz su da se situacija mijenja iz dana u dan.

I dalje će se mijenjati. Ukoliko se rast „desetke“ nastavi u istom ritmu, do kraja bi godine mogla prestići Windows 7 na top listi Microsoftovih računalnih sustava! Tvrtka je dominaciju „sedmice“ željela prekinuti još u lipnju 2016., jer su očekivali da će razdoblje od godinu dana biti dovoljno za uspostavu potpune dominacije Windowsa 10 predstavljenog u lipnju 2015. Ipak, na to će morati pričekati.


U istraživanje su bili uključeni i mnogi drugi ostali operacijski sustavi. Na treće je mjesto izbio Mac OS X 10.13 s 5.73 posto udjela, a slijedi ga Windows 8.1 s 5.09 posto. Linux je sedmi sa slabašnih 1.38 posto.

Podsjećamo, extended support za Windows 7 traje do siječnja 2020. godine, kada će mu vjerni obožavatelji morati konačno reći zbogom.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here