U posljednjih 35 godina Microsoft je na tržište izbacio oko tridesetak službenih verzija Windows operativnih sustava.

Neki od njih bili su vrlo dobri, kao što je bio Windows XP, neki su bili odlični, kao što je Windows 7, no bilo je i onih verzija koje nisu bile baš tako dobre, iako smo od njih očekivali znatno više. S obzirom na to, u nastavku ovog članka govorit ćemo o tome koje su najbolje, a koje su one ne baš tako dobre verzije Windows operativnog sustava.

 

Što jedan operativni sustav čini dobrim?

Kada za nešto kažemo da je dobro ili odlično, pogotovo ako se to odnosi na softver, time se sugerira da je to nešto u vremenu kada je bilo aktualno sadržavalo kombinaciju naslijeđa, utjecaja, inovacija i sposobnosti. S obzirom na to, prilikom rangiranja Windows sustava po kvaliteti, smatram da je najbolje koristiti baš te kriterije.

Zapravo, ako želite popis “najboljih” verzija sustava Windows, možda ćete dobiti popis verzija sustava Windows s najviše značajki, najmanje grešaka i najsuvremenijom sigurnošću; drugim riječima, popisom verzija sustava Windows koji ide kronološkim redoslijedom, uglavnom. No ovaj će popis i rangiranje biti nešto drugačiji i neće se nužno zasnivati na kronološkom poretku. S obzirom na kriterije, krenimo na rangiranje!

Windows 3.0

Windows 3.0

Windows 3.0 objedinio je zbunjujuće imenovanu obitelj proizvoda Windows 2.x (Windows 2.03, Windows / 286, Windows / 386, itd.) U jedinstveno okruženje koje je radilo na strojevima od 8088-ih do brzih do onih s 386 CPU-a. Također je uključivalo zapanjujuće novo grafičko sučelje s 3D zasjenjenim izgledom i niz prekrasnih ikona koje je dizajnirala legenda grafičkog dizajna Susan Kare. Sustav je dolazio i s pasijansom, što je uvijek plus.

Windows 8

Windows 8

Promjene nikada nisu lagane, pogotovo ne kod operativnih sustava, koji sadržavaju određeni ”obrazac” u pogledu rada i korištenja. Windows 8 je napravio radikalan odmak od tradicije zbog čega su mnogi bili (s pravom rekli bismo) uznemireni. Unatoč lošim kritikama, Windows 8 bio je najinovativnija verzija operativnog sustava Windows još tamo od sustava Windows 95. S ”osmicom” Microsoft je želio ući u svijet mobilnih uređaja na dodir i to preslikati na operativni sustav. No sve to baš i nije bilo najbolje odrađeno. Rezultat svega je bio hibridni operativni sustav koji je bio kompatibilan i za tablete i za stolna računala.

No za veliku većinu korisnika sustava Windows, odnosno za korisnike stolnih računala Windows 8 uopće nije zadovoljio. Odbacivanje izbornika Start bilo je pogreška, ali Microsoft je riješio neke očite probleme u nadogradnji sustava, odnosno u Windows 8.1. S pozitivne strane, ispod haube Windows 8 bio je zapravo Windows 7 s puno sigurnosnih poboljšanja, na koje se tada velik broj nas nije obazirao zbog onoga na površini.

Windows NT 4.0

Windows NT 4.0

Uz kombinaciju stabilnosti 32-bitne jezgre Windowsa NT i vrlo ugodno sučelje sustava Windows 95, dobit ćemo Windows NT 4.0. Zbog svoje vrlo dobre stabilnosti, nakon nekih zakrpa, Windows NT 4.0 postao je jedan od najpopularniji poslovno-orijentirani Windows operativni sustav i na toj se poziciji zadržao duži niz godina. Štoviše, vjerni korisnici NT4-a nisu htjeli prijeći na nove verzije sve do 2003. godine. Jer zašto nešto mijenjati ako to nešto funkcionira, zar ne?

Zapravo, ako ste spremni odreći se modernih pogodnosti sučelja i sigurnosnih ažuriranja i danas biste mogli koristiti Windows NT 4 za odrađivanje nekih zadataka, što samo potvrđuje kvalitetu ovog sustava.

Windows 98 SE

Windows 98 SE

Windows 98 uzeo je velik broj inovacija koje su uvedene u sustavu Windows 95 i dodao poboljšano sučelje s više fleksibilnosti, istovremeno i dalje njegujući 16-bitni naslijeđeni MS-DOS svijet. Jedno vrijeme nije postojao bolji operativni sustav za igranje igara na gamerskim računalima od Windows 98, jer je podržavao i DOS igre i naslove temeljene na DirectX-u.

Njegovo drugo izdanje ili ”Second Edition” koje se na tržištu pojavilo 1999. godine dodalo je niz poboljšanja, uključujući bolju USB podršku, zbog kojih su mnogi korisnici ostali na sustavu 98, sve dok Microsoft nije objavio svoj Windows XP 2000. godine, preskačući time preko Windows Milleniuma. Nažalost, Windows 98 pokazao se izuzetno nestabilnim, ali to ga nije spriječilo da bude popularna nadogradnja za svakodnevne korisnike.

Windows 10

Windows 10

Windows 10, nakon njegovog izlaska na tržište 2015. godine, započeo je ne baš tako dobro. Najveće zamjerke proizlazile su iz sumnjive Microsoftove telemetrije, ugrađenog automatskog sustava reklamiranja, kao i prisilnih ažuriranja sustava, koja su se znala događati kada je to Windows tako odlučio. Da stvar bude gora, ta prisilna nadograđivanja preuzela bi sve resurse računala, što bi onemogućilo korisniku rad. No ono što je dobro u svemu ovome jest to da je tvrtka je s vremenom riješila većinu ovih problema i nastavila kontinuirano ažurirati Windows 10 tijekom posljednjih pet i pol godina.

Danas je Windows 10 vrlo zreo, vrlo stabilan (uglavnom), poprilično kompetentan i vrlo popularan operativni sustav, s više od jedne milijarde korisnika. Budući da se radi o ”posljednjoj verziji Windowsa,” možemo s pravom očekivati da će Windows 10 dodatno napredovati i da će s vremenom postajati još bolji, s još manje grešaka.

Windows XP Service Pack 2

Windows XP Service Pack 2

Čak i ako vam se nije svidio zeleno-plavi motiv zadanog sučelja XP-a, taj je sustav, koji je naziv dobio zbog iskustva kojeg je Microsoft dotad već skupio, imao nešto što je korisnicima bilo itekako potrebno, a čime se Windows podosta mučio: stabilnost. Windows XP donio je, za ono vrijeme, vrlo stabilan sustav, pogotovo kada ga se usporedi s Windowsima Me i 98, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ova verzija bila toliko cijenjena.

Osim poboljšane stabilnosti, koja se posebice osjetila kroz njegov Service Pack 2, korisnici su dobili mogućnost osjetiti i vrlo dobru Windows NT tehnologiju, budući da su prosječna računala tek nedavno postala dovoljno moćna da bi mogli pokretati ovaj sustav. Windows XP postao je i ostao jedan od legendarnih Windows operativnih sustava i razlog zbog kojeg su mnogi s razočaranjem gledali na iduću iteraciju sustava Windows: Windows Vista.

Windows 95

Windows 95

Za mnoge korisnike računala Windows 95 označio je prvi, pravi operativni sustav Windows, namijenjen za svakodnevno korištenje. Sustav je bio privlačan i jednostavan za upotrebu, a uključivao je inovativni izbornik Start i programsku traku. Windows 95 je prvi puta u upotrebljivosti nadmašio Macintosh OS.

Windows 95 predstavio je mnoge Windowsove standarde koje danas uzimamo zdravo za gotovo, uključujući File Explorer iliti Istraživač datoteka, prečace na tipkovnici za Windows, koš za smeće, prečace za datoteke, modernu radnu površinu i još mnogo toga. Svatko tko je koristio Windows danas mogao je bez ikakvih problema koristiti Windows 95. Malo je softverskih proizvoda koji su ikada bili toliko značajni u svoje vrijeme kao što je to bio Windows 95, koji je revolucionirao Windowsov OS.

Windows 7 kraj supporta

Windows 7

U vrijeme izlaska, Windows 7 označio je Microsoftov veliki povratak iz katastrofe, odnosno popravak svega onoga što nije valjalo kod Windows Vista sustava. Vista je razočarao korisnike čak i više od Windowsa 8 zbog mnogih promjena, koje jednostavno nisu bile potrebne i koje su bile poprilično nejasne, kao što su: novi pristup sigurnosti (UAC), teških i dosadnih grešaka, pretjeranog korištenja resursa računala i onog “Želim biti više poput OS X ”Aero sučelja, koje nije puno toga dobroga dodalo cjelokupnom iskustvu korištenja operativnog sustava.

Suprotno tome, Windows 7 bio je znatno stabilniji od Viste, brže i bolje je radio na istom hardveru uz korištenje manje resursa, ublažio je probleme s UAC-om i pročistio Aero sučelje, koje je korisnik mogao i isključiti ako je to želio. Istodobno, Windows 7 zadržao je neka poboljšanja koja je donijela Vista, poput pretraživanja u izborniku Start, ali je i dodavao druga, poput stavljanja ikone na programsku traku.

Da ironija bude veća, glavni razlog zbog čega je Windows 7 i dalje sjajan operativni sustav jest zbog toga što nije poput Windowsa 10. Windows 7 nema ”freemium” igre u paketu, nema oglašavanja putem Start izbornika i ne prisiljava korisnike da svoj račun povežu s oblakom.

Isto tako, ažuriranje je teklo na način da je korisnik ažurirao sustav kada je htio, odnosno nije bilo toliko ”na silu” kao što je danas kod ”desetke.” Postojala je znatno veća samostalnost i neovisnost. Kod Windowsa 7 ste osjećali kao da ste vi u kontroli svog računala, a ne Microsoft. Sve to i mnoge druge stvari doprinijele su da Windows 7 postane i ostane najbolji Windows operativni sustav svih vremena.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here